Norma (šah)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U šahu, norma je visok nivo igre (rezultata) na određenom turniru. Postoji više normi koje su jedan od uvjeta za dobijanje neke titule od Svjetske šahovske federacije, kao što je titula velemajstora.

Velemajstorska norma[uredi | uredi izvor]

Kako bi se kvalificirao za titulu velemajstora, koju dodjeljuje FIDE, igrač mora ispuniti 3 ili više velemajstorskih normi na takmičenjima, pri čemu mora odigrati najmanje 27 partija. Norme se mogu ispuniti jedino na turnirima koji zadovoljavaju FIDE-ine stroge kriterije: npr, na turniru mora suditi međunarodni sudija, među učesnicima turnira moraju biti najmanje 3 velemajstora iz različitih država i mora biti odigrano najmanje 9 kola s tempom igre od minimalno 120 minuta po igraču. Postoji i dosta drugih, manjih uvjeta.

Igrač koji "ganja" normu mora imati rejting rezultata na turniru od minimalno 2600 da bi se kvalificirao.

Tačna trenutna pravila nalaze se na službenoj web-stranici FIDE.[1]

Ostale FIDE-ine norme[uredi | uredi izvor]

Postoje norme i za titule međunarodnog majstora, ženskog velemajstora i ženskog međunarodnog majstora.

U nacionalnim organizacijama[uredi | uredi izvor]

U martu 2009. Šahovski savez SAD-a uveo je vlastiti sistem titula. Ovaj sistem zahtijeva 5 normi kako bi se stekle titule na 7 nivoa koje idu u rasponu od "Doživotnog starijeg majstora" do "(igrača) 4. kategorije". Međutim, zahtjevi za ove titule nisu tako strogi kao oni za FIDE-ine norme.

Reference[uredi | uredi izvor]