Šarka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Šarka
Šarka
Šarka
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Reptilia
Red Squamata
Porodica Viperidae
Rod Vipera
Vrsta Vipera berus

Šarka ( Vipera berus /lat., Common Viper /eng.) se nalazi u cijeloj Evropi.Ova je zmija najrasprostranjenija zmija na svijetu. Duga je oko 60 do 80 cm, te također ima "cik-cak" liniju uzduž tijela i znatno je manja od poskoka. Glava joj je šira i oblija, sa velikim okom crvenog odsjaja i karakterističnom bijelom prugom uz rub gornje čeljusti. Šarka naseljava surovije predjele i može se sresti i iznad 2000 m/nv. Za razliku od poskoka ulazi i u vodu.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Šarke većinom žive u kolonijama i sve zmije jedne kolonije spavaju zimski san (hiberniraju) zajedno na jednom mjestu. U proljeće mužjaci prvi izlaze iz mjesta gdje su hibernirali da bi se intenzivno sunčali, a dvije do tri nedjelje kasnije izlaze ženke i tada započinje ritual parenja. Ženke šarki pare se svake druge godine, stoga što gravidne ženke zbog razvoja mladunaca koji zauzimaju velik dio trbušne šupljine nemaju mjesta za hranu, pa se tokom graviditeta ne hrane, a na svijet donose tri do dvadeset mladunčadi dugih od 14-23 cm. Zbog toga se sljedeće godine samo hrane kako bi stvorile energetske zalihe za parenje i nošenje mladunaca.

Ishrana[uredi | uredi izvor]

Glavna hrana šarke su mali sisavci uglavnom glodavci i kukcojedi, jede i guštere, vodozemce, mlade ptice, a plijen guta odjednom i pije dosta vode.

Otrov[uredi | uredi izvor]

Otrovni zubi odrasle šarke dugi su oko 4mm. Ugriz izaziva bol, oticanje i razaranje okolnog tkiva, a u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


P biology.svg Nedovršeni članak Šarka koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.