Idi na sadržaj

Šarka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Šarka
Šarka
Šarka
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredReptilia
RedSquamata
PorodicaViperidae
RodVipera
VrstaVipera berus

Šarka ( Vipera berus /lat., Common Viper /eng.) se nalazi u cijeloj Evropi.Ova je zmija najrasprostranjenija zmija na svijetu. Duga je oko 60 do 80 cm, te također ima "cik-cak" liniju uzduž tijela i znatno je manja od poskoka. Glava joj je šira i oblija, sa velikim okom crvenog odsjaja i karakterističnom bijelom prugom uz rub gornje čeljusti. Šarka naseljava surovije predjele i može se sresti i iznad 2000 m/nv. Za razliku od poskoka ulazi i u vodu.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Šarke većinom žive u kolonijama i sve zmije jedne kolonije spavaju zimski san (hiberniraju) zajedno na jednom mjestu. U proljeće mužjaci prvi izlaze iz mjesta gdje su hibernirali da bi se intenzivno sunčali, a dvije do tri nedjelje kasnije izlaze ženke i tada započinje ritual parenja. Ženke šarki pare se svake druge godine, stoga što gravidne ženke zbog razvoja mladunaca koji zauzimaju velik dio trbušne šupljine nemaju mjesta za hranu, pa se tokom graviditeta ne hrane, a na svijet donose tri do dvadeset mladunčadi dugih od 14-23 cm. Zbog toga se sljedeće godine samo hrane kako bi stvorile energetske zalihe za parenje i nošenje mladunaca.

Ishrana[uredi | uredi izvor]

Glavna hrana šarke su mali sisavci uglavnom glodavci i kukcojedi, jede i guštere, vodozemce, mlade ptice, a plijen guta odjednom i pije dosta vode.

Otrov[uredi | uredi izvor]

Otrovni zubi odrasle šarke dugi su oko 4mm. Ugriz izaziva bol, oticanje i razaranje okolnog tkiva, a u kasnijim fazama može se javiti mučnina i povraćanje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Šarka koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.