Angus Young

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Angus McKinnon Young
Example alt text
Rođenje

31. mart 1955.

Glasgow, Škotska

Angus McKinnon Young (Glasgow, 31. mart 1955.), jedan je od najutjecajnijih gitarista današnjeg doba.

Angusova porodica se 1961. godine preselila u Australiju gdje je i započela njegova karijera.Od 1973. godine član je grupe AC/DC. Gitaru je počeo svirati sa 5 godina. U ranim tinejđerskim godinam seli se u Austaliju. Tu je dobio svoju prvu Gibson SG gitaru. Instrukcije iz gitare davali su mu njegova braća Malcolm i George. Već sa 16 godina postaje član AC/DC-a. Tu, na nagovor svoje sestre, stvara svoj prepoznatljiv imidž: Obučen je kao školarac (taj stil i danas koristi). Njegovi rifovi, solaže (koje je sam komponovao i ubacio u pjesme), vragolasto ponašanje, pačji hod (hodanje po pozornici tokom sviranja), način odijevanja danas su već svima poznate. Angus je uz pokojnog pjevača Bona Scotta najpopularniji član AC/DC-a. Njegov brat Malcom koji svira prateću gitaru, imao je jakih problema sa alkoholom. Angus je sa grupom AC/DC već punih 36 godina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]