Balsaminaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Balsaminaceae
(Porodica balzamovki)
Impatiens glandulifera
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaTracheophyta
RazredMagnoliopsida
RedEricales
PorodicaBalsaminaceae
A. Rich., 1822

Balsaminaceae ili balzamovke je mala porodica cvjetnica iz reda Ericales, sa svega dva roda, od kojih je jedan monotipski, a drugi ima preko 1.000 vrsta[1].

U rodu Hydrocera je vrsta jednogodišnje biljke, Hydrocera triflora, sa Indijskog potkontinenta, Malajskog poluotoka, Kine, Vijetnama, Tajlanda, Burme, Šri Lanke, Kambodže, Laosa, Jave, Celebesa i Singapura, gdje je unesena vrsta.

Drugi rod je balzamina (Impatiens), jednogodišnja ili višegodišnja zeljasta biljka, sa plodom čahurom, koja pri najmanjem dodiru puca i katapultira sjemenke na daljinu od oko šest do sedam metara okolo. Po tome i dobila zanimljiv nazivo latinsko ime koje znači nedirak, a isto se naziva i na engleskom jeziku, touch-me-not (=ne diraj me), a njeno latinsko značenje impatiens je nestrpljiv.

Od svih balzamovki u Bosni i Hercegovini ima nekoliko vrsta, alli je jedina autohtona je Impatiens noli-tangere, koji prirodno raste širom Evrope, u Aziji i Sjevernoj Americi. Tu su i Impatiens balfourii) sa zapadnih Himalaja i Impatiens banedi (Impatiens glandulifera).

Rodovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Catalogue of Life: 30th April 2017". Arhivirano s originala, 20. 2. 2020. Pristupljeno 3. 4. 2020.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]