Bas-gitara

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bas gitara)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bas gitara Martin EB18

Električna bas gitara (naziva se i električni bas ili samo bas) je električni žičani instrument, koji se svira prstima ili trzalicom. Izgled basa je sličan električnoj gitari, ali ima veće tijelo, duži vrat i dužinu tijela, i obično četiri žice, naštimane oktavu niže.

Od 1950-ih električni bas je zamijenio kontrabas u popularnoj muzici. Bas se obično koristi za sviranje niskih bas dionica u popularnoj muzici i jazzu. Električni bas se, također, koristi kao solo instrument u jazz, fusion, Latino i funk stilovima.

Historija[uredi | uredi izvor]

1930te: Prvi puni basevi[uredi | uredi izvor]

Paul Tutmarc je razvio električni bas sličan električnoj gitari koji je imao pragove i bio je namijenjen da se drži i svira horizontalno. Audiovoxov katalog iz 1935/6. godine (također ima i gitaru s punim tijelom) je sadržavao vjerovatno prvi električni bas punog tijela i s pragovima namijenjen da se svira horizontalno - Model #736 Električni Kontrabas. Promjena u oblik "gitare" je učinila instrument lakšim za držanje i transport; dodatak pragova je omogućio basistima da lakše sviraju u tonalitetu (također je učinilo instrument lakšim za naučiti svirati).

1950te i 1960te: Fender bas[uredi | uredi izvor]

Samouki električar Leo Fender je razvio prvi masovno proizvedeni električni bas u '50im godinama 20.vijeka. Njegov Fender Precision Bass, predstavljen 1951, je postao široko kopirani industrijski standard. Precision Bass (ili "P-bass") je evoluirao iz jednostavnog, nekontuniranog oblika tijela sličnom Telecasteru iz jednog dijela, four-pole pickupa u kontunirani oblik tijela s zakrivljenim rubovima za udobnost i jedan "split coil pickup".

Predstavljen 1960. godine, Jazz Bass je bio poznat kao Deluxe Bass i bio je namijenjen da poprati Jazzmaster gitaru. Jazz Bass (često zvan "J-bass") je imao dva single-coil pickupa, jedan blizu mosta i jedan u poziciji Precision basa, svaki sa zasebnim kontrolama za glasnoću i ton. Vrat Jazz Bassa je bio uži kod zaglavlja nego u Precision basa (1 1/2" protiv 1 3/4"). Druga vizualna razlika koja je odjelila Jazz Bass od Precision Bassa je oblik tijela. Pozicije pickupova na basevima drugih proizvođača su često zvani "P" ili "J" pickupovi, u srodstvu s Precision i Jazz basevima. Fender je također počeo proizvodnju Mustang Bassa; instrumenta dužine 30 inča, koji su koristili basisti poput Tine Weymouth iz Talking Heads-a ("P" i "J" basevi imaju dužinu 34 inča).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Bas-gitara koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.