Drveni puhački instrumenti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Drveni puhački instrumenti je grupa muzičkih instrumenata kod kojih se zvuk proizvodi puhanjem, u većini slučajeva iz usta i pluća svirača. Ti se instrumenti nazivaju drvenim jer svi osim saksofona potiču od instrumenata koji su bili u potpunosti drveni, iako se danas izrađuju i od metala ili kombinacije drveta i metala.

Drveni puhački instrumenti imaju razne uloge u orkestru. Iako u tehničkom i izražajnom pogledu nemaju tako širok raspon mogućnosti kao gudački instrumenti, ipak se pojedinačni instrumenti, pored karakterističnih tonskih boja, odlikuju i velikom pokretljivošću, a i čitav velik zvučni fond orkestra u svim registrima pokriven je tonovima koje proizvode. Moguće ih je primijeniti u svakom trenutku za svaku melodijsku liniju u bilo kojem registru. Ipak, oni imaju jedan veliki nedostatak, kao i limeni puhački instrumenti, a to je fizička ograničenost svirača, odnosno zapremina njegovog puhanja.

Instrumenti u ovoj kategoriji[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Drveni puhački instrumenti koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.