Capote (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kapoti
Izvorni naslovCapote
RežiserBennett Miller
Producent
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaMychael Danna
ŽanrDrama
KinematografijaAdam Kimmel
MontažaChristopher Tellefsen
ProdukcijaUnited Artists
A-Line Pictures
Cooper's Town Productions
Infinity Media
Eagle Vision
DistributerSony Pictures Classics
Premijera2005.
Trajanje98 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet7 miliona dolara[1]
Zarada50 miliona dolara[1]

Capote je biografski film snimljen 2005. godine u režiji Bennetta Millera. Film opisuje jedan period u Capoteovoj biografiji - pet i po godina tokom kojih je istraživao i pisao svoj roman objavljen 1966, Hladnokrvno ubistvo. U glavnim ulogama su Philip Seymour Hoffman kao Truman Capote i Catherine Keener kao Capoteova prijateljica iz djetinjstva književnica Harper Lee. Capoteova odiseja počinje 1959. godine slijedeći novinske članke koje je pročitao o ubistvu jedne porodice u Kansasu. Po zadatku za magazin New Yorker, on putuje u mali grad sa Harper Lee.[2] Za svoj prikaz Capotea Philip Seymour Hoffman je osvojio nekoliko nagrada, uključujući Oscara za najboljeg glumca. Filmski kritičar Roger Ebert ocijenio je Hoffmanovu glumu riječima: "Precizan, neobičan nastup Philipa Seymoura Hoffmana kao Capote ne oponaša autora toliko koliko ga kanališe, kao čovjeka čije osobenosti maskiraju veliku inteligenciju i duboke rane."[3] Film je bio zasnovan na biografiji Geralda Clarkea Capote. Snimljen je uglavnom u Manitobi[4]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Godine 1959. četiri mrtva tijela porodice Clutter otkrivena su na njihovoj farmi u Kansasu. Čitajući The New York Times, Truman Capote (Philip Seymour Hoffman) postaje opsjednut pričom i poziva urednika magazina The New Yorker Williama Shawna (Bob Balaban) da mu kaže da planira pisati o tragediji. Capote putuje u Kansas, pozivajući prijateljicu iz djetinjstva Nelle Harper Lee (Catherine Keener) da mu se pridruži. On namjerava da intervjuiše sve one koji su poznavali porodicu Clutter koristeći Lee kao posrednicu. Alvin Dewey (Chris Cooper), glavni detektiv Kanzaškog biroa za istrage u tom slučaju, odbija Capotea, ali Deweyjeva supruga Marie (Amy Ryan) je ljubiteljica Capoteovog pisanja i uvjerava svog supruga da pozove Capotea i Lee u njihovu kuću na večeru.

Capoteove priče o filmskim setovima i filmskim zvijezdama očaravaju Marie. Vremenom njen suprug se zbližava sa Capoteom i dozvoljava mu da vidi fotografije žrtava. Porodica Dewey, Lee i Capote večeraju u trenutku kada se saznalo da su osumnjičeni za ubistvo, Perry Smith (Clifton Collins Jr.) i Richard "Dick" Hickock (Mark Pellegrino), uhvaćeni i prebačeni u Kansas. Koristeći se laskanjima, podmićivanjem i poznavanjem ljudske prirode olakšavaju Capoteov pristup zatvoru u kojem se nalaze optuženi. Capote postaje sve privrženiji Smithu. Obavještava Shawna o svojoj namjeri da proširi priču i da napiše roman. Nakon suđenja i presude, Capote i dalje ima pristup ubicama tako što podmićuje upravnika Marshalla Krutcha (Marshall Bell). Slijedećih godina Capote provodi vrijeme redovno posjećujući Smitha sa namjerom da sazna što više o njegovom životu, sa izuzetkom jednogodišnjeg boravka u Maroku i Španiji gdje piše "prva tri dijela" romana, u pratnji svog ljubavnika partnera Jacka Dunphya (Bruce Greenwood).

Priča o Smithovom životu, njegovo pokajničko držanje i njegova emotivna iskrenost utiču na Capotea, koji postaje emocionalno vezan za njega uprkos groznim ubistvima. Capote pomaže Smithu i Hickocku da im pribavi stručnog pravnog savjetnika i pokrene proces žalbe. Ipak, on je frustriran, jer Smith odbija da precizno objasni šta se desilo u noći ubistava. Sa osiguravanjem odgovarajuće zastupljenosti na sudu, Capote dobija mogućnost da razgovara sa ubicama, dok proces žalbi traje nekoliko godina. Bez izgleda za rješavanjem sudskog slučaja, Capote osjeća da je zaglavljen sa pričom i da se sve razvlači u nedogled, i nikako ne može dovršiti svoj roman. Na kraju, Smith je pristao da detaljno opiše ubistva i njegove misli u to vrijeme. Tako je dobio ono što želi od Smitha, ali u tom procesu je shvatio svoju sopstvenu bezosećajnost i sebičnost.

Sada kada je sva priča upotpunjena, Capote još uvijek mora čekati da se žalbeni proces završi prije nego što bude mogao objaviti svoje djelo. Tokom vremena, Lee-jin najprodavaniji roman Ubiti pticu rugalicu je prerađen za film, ali Capote nije u stanju da podijeli radost uspjeha svoje prijateljice, jer se previše odao piću kako bi ublažio svoju vlastitu bijedu. Pošto je posljednja žalba odbijena, Smith traži da ga Capote posjeti prije nego što bude pogubljen, ali Capote ne može da se natjera da to učini. Telegram od Smitha koji je poslat preko Harper Lee na kraju prisiljava Capotea da se vrati u Kansas. Tamo je očevidac kad su Smith i Hickock pogubljeni.

Capote razgovara sa Lee o svom užasnom iskustvu i žaljenju što nije mogao ništa učiniti da to pogubljenje zaustavi. Ona mu odgovara: "Možda ne. Činjenica je da ti to nisi ni želio." Posljednje scene prikazuju Capotea kako pregleda fotografije slučaja i sve spise i crteže koje mu je poklonio Smith. Epilog ukazuje na to da je roman Hladnokrvno ubistvo promovisao Capotea u najpoznatijeg pisca u Americi, uz napomenu da on nikada nije više ništa napisao.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Nakon objavljivanja, Capote je dobio široko priznanje kritičara, s Hoffmanovom izvedbom koja je bila posebno hvaljena. Agregator filmskih kritika Rotten Tomatoes je izvijestio da je 90% kritičara dalo filmu pozitivnu recenziju, sa prosječnom ocjenom od 8.2/10 na osnovu 187 recenzija. Konsenzus sajta glasi: "Philip Seymour Hoffmanova zadivljujuća gluma predvodi dobro osmišljeno prepričavanje najsenzacionalnijeg i najznačajnijeg perioda u životu pisca Trumana Capotea".[5] Na sajtu Metacritic, film ima ocjenu 88/100 na osnovu osvrta 40 kritičara, što ukazuje na "univerzalno priznanje".[6]

Nagrade i nominacije (Američke filmske akademije)[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Capote (2005)". The Numbers. Nash Information Services, LLC. Pristupljeno 26. 5. 2018.
  2. ^ "Capturing Capote at his warmest -- and wormiest". sfgate.com. Pristupljeno 7. 10. 2005.
  3. ^ "Capote". rogerebert.com. Pristupljeno 20. 10. 2005.
  4. ^ Capote (2005) – Filming locations
  5. ^ "Capote (2005)". Rotten Tomatoes. Fandango. Pristupljeno 28. 2. 2018.
  6. ^ "Capote Reviews". Metacritic. CBS Interactive. Pristupljeno 5. 1. 2017.