Dobrota Lošić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dobrota Lošić (1932, Bosansko Grahovo-2. novembar 2020, Sarajevo) je bio jugoslavenski i bosanskohervegovački novinar i jedan od osnivača Televizije Sarajevo.

Njegov sin je pjevač Plavog orkestra, Saša Lošić.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1932. godine u Bosanskom Grahovu gdje je završio osnovnu školu, a učiteljsku i Pedagošku akademiju u Banjoj Luci. Za novinarstvo se opredijelio još u mladosti surađujući u banjalučkom “Glasu” i  Radiju Banja Luka. Sredinom 1960-ih bio je među prvim zaposlenim na Televiziji Sarajevo koja je kao republička TV bila dio sadašnjeg emiterskog sistema. Da bi se bolje slikom i tonom pokrila Bosanska krajina, Dobrota po zadatku odlazi za dopisnika u Banju Luku gdje je ostao desetak godina.[1]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Vrativši se u Sarajevo, Lošić je u TVSA bio urednik i voditelj TV dnevnika. Nakon odlaska u uredništvo vanjske politike jednom sedmično se pojavljivao na ekranu kao urednik i voditelj emisije „Sedam dana u svijetu“.

Značajno poglavlje u životu Dobrote Lošića predstavlja njegova intenzivna aktivnost u Društvu novinara Bosne i Hercegovine koje je u to vrijeme bilo izuzetno cijenjeno kao profesionalna organizacija u koju se moglo učlaniti tek nakon zaposlenja u nekom od medija.[2]

Smrt[uredi | uredi izvor]

Pred kraj život Dobrota Lošić bio je u jednoj ustanovi za starije u Sarajevu gdje je imao smještaj i medicinsku njegu. Nakon duže bolesti, preminuo je u Sarajevu 2. novembra 2020.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Umro Dobrota Lošić". N1. 2. 11. 2020. Pristupljeno 3. 8. 2022.
  2. ^ ГС (2. 11. 2020). "Преминуо новинар Доброта Лошић". Glas Srpske (jezik: srpski). Pristupljeno 3. 8. 2022.