Dvorac Tkalec

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dvorac Tkalec
Istočna strana dvorca
Map
VrstaDvorac
Arhitekturni stilKasni barok
LokacijaRobadje
Grad/naseljeŠtrigova
DržavaHrvatska
Otvaranje18. vijek
VlasnikPavlini, grofovi Zichy

Dvorac Tkalec je plemićka građevina, izgrađena kao majur, koja se nalazi na području sela Robadje, nadomak Štrigove, sjedišta istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Međimurske županije u Hrvatskoj.

Građevina arhitektonski pripada kasnobaroknom stilu, ima dugi trijem i niz arkada na jugoistočnoj strani. U velikom podrumu sačuvana je drvena presa za grožđe velikih dimenzija iz 1858. godine. Građevina je služila kao majur, dio vlastelinstva sa vlastitim poljoprivrednim zgradama i tehničkim sredstvima. Prije nekoliko godina dvorac je, zajedno s okolinom, detaljno renoviran i visokim položajem dominira cijelim područjem. Sa njega se vidi velik dio Gornjeg Međimurja.

Tkalec je izgrađen je polovinom 18. vijeka i bio u vlasništvu štrigovskih pavlina sve dok austrijski car Josip II. nije ukinuo taj crkveni red 1786. godine. Na okolnim međimurskim brežuljcima nalazili su se odavno brojni vinogradi pa su se svi vlasnici dvorca bavili uglavnom uzgajanjem vinove loze. Polovinom 19. vijeka Tkalec bio kurija grofova Zichy, koji su imali posjede u susjednom slovenačkom Prekmurju. Prije osamostaljenja Hrvatske 1990. godine, Tkalecom je upravljao Poljoprivredno–zadružni kombinat iz Čakovca, a nakon toga je on privatizovan.

Visoko brdo Kalec, na čijem se sjeveroistočnom dijelu nalazi dvorac, u prošlosti se dugo smatralo najvišom apsolutnom tačkom nadmorske visine u Međimurju. Na vrhu brda, zvanom "Mađerkin breg", nalazi se turistički toranj-vidikovac. Preciznim mjerenjima utvrđeno je, ipak, da je najviši vrh Međimurske županije na brdu Mohokos.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]