Dvorana Gradski vrt

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sportska dvorana Gradski vrt tokom izgradnje (novembar 2008.)
Dvorana Gradski vrt - otvaranje dvorane 28. decembra 2008.

Sportska dvorana Gradski vrt u Osijeku projektirana je kao višenamjenska nastavno-sportska dvorana sa pet glavnih dvorana te pomoćnim i pratećim sadržajima. Svoju promociju doživjela je održavanjem svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine.

Kao jedan od glavnih sklopova na prostoru budućeg sportsko-rekreacijskog kompleksa Gradski vrt , svojim vanjskim i unutrašnjim oblikovanjem, postala je novi urbani znak, a položajem i formom pridonosi novom vizuelnom kvalitetu južnog ulaza u grad, kao i cjelokupnoj slici grada Osijeka.

Pristupni trg sa glavnim stubištem na sjevernoj strani dvorane, te vodena ploha i spiralna skulptura - fontana fokusiraju događanja srednjeg dijela cijelog sportskog kompleksa. Prostor između gradskog stadiona i sportske dvorane – aleja sportista - svojim urbano-parkovnim oblikovanjem nadovezuje se na glavni pristupni trg, te, kao savremeni i aktivan javni gradski prostor, pruža različite mogućnosti odmora, druženja, boravka i rekreacije svim građanima Osijeka.

Sportska dvorana je oblikovno i funcionalno podijeljena u dva osnovna međusobno povezana prostora. Okrugli valjkasti prostor je oblikovni element prepoznatljivosti koji svojom formom naglašava pokret, akciju i dinamiku sporta i na njega se nastavljaju horizontalne plohe svih ostalih prostora.

Dvorana je službeno otvorena 28. novembra 2008. godine, prijateljskom utakmicom rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije, koja je završila 27:26 (17:10) za Hrvatsku.

Nivoi[uredi | uredi izvor]

  • prizemlje – nivo ± 0,00 (dvorane A, C, D, G, H, sauna, garderoba , sanitarije, sportska medicina, pradovnice, lokali, poslovni i ugostiteljski sadržaji, tehnika, osoblje, itd.)
  • 1. sprat – nivo +5,00 (dvorana B, gledaoci, klupske prostorije, v i p, press, caffe, ulazni hallovi, galerije, sanitarije itd.),
  • 2. sprat - nivo +9,00 (atletski tunel (F), tehnika, osoblje, itd.)
  • 3. sprat - nivo +12,00 (galerija sa komentatorima, režijom, tv i sl., tehnika)

Ukupna površina građevine je 18.590 m2.

Glavne sportske površine koje se nalaze u pet odvojenih dvorana te dodatni prostori za trim, fitness i saunu sa malim bazenom funkcionalno su podijeljene u nekoliko specifičnih zona i nivoa.

Dimenzije dvorana[uredi | uredi izvor]

  • Velika dvorana (A - 35x50 m)
  • Male dvorane (C, D - 2 x 22x16 m)
  • Teretana (G – 10,25x9,6 m)
  • Dvorana za trim i fitness (H – 9,2x9,6 m) i saune (18,5x10,6 m) sa svim pratećim sadržajima garderoba, sanitarija, sportske medicine, doping kontrole itd., nalaze se na nivou prizemlja ±0,00.
  • Prostor košarkaške dvorane (B - 30x32+10 m) nalazi se iznad malih dvorana, na nivou +5,00
  • Atletski tunel (F – 87x12 m) nalazi se u valjkastom dijelu građevine na nivou +9,00.

Dvorana A ukupno ima 3.538 mjesta (2.502 - fiksne tribine i 1.036 - pomične tribine). Dvorana B ukupno ima 1.448 mjesta (1.224 - fiksne tribine i 322+224 – pom. tribine). U svakoj od dvorana C, D i F moguće je postaviti po oko 200 pomičnih mjesta za sjedenje.

Namjena[uredi | uredi izvor]

Osim sportskih događaja, ova će višenamjenska dvorana svojim oblikom, veličinom i funkcionalnom organizacijom omogućiti i odvijanje zabavnih, kulturnih i medijskih aktivnosti (izložbe, sajmovi, koncerti, modne revije, kongresi, festivali i sl.)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]