Arena Zagreb

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arena Zagreb po noći
Arena Zagreb tokom izgradnje u oktobru 2008. godine

Arena Zagreb je naziv za višenamjensku sportsku dvoranu s pratećim sadržajima, predviđenu za održavanje sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih manifestacija. Smještena je na zapadnom ulazu u grad Zagreb u naselju Lanište. Na susjednom zemljištu izgrađen je najveći trgovačko-zabavni centar u Hrvatskoj, zvani "Arena Centar".

Historija[uredi | uredi izvor]

Grad Zagreb i Vlada Republike Hrvatske raspisali su konkurs za izgradnju sportske dvorane koja bi ujedno bila i domaćin za Svjetsko rukometno prvenstvo u januaru 2009. godine. Kapacitet dvorane iznosi 16.500 sjedećih mjesta[1].

Na konkursu je izabran konzorcij Ingre (Hrvatska) i Trigranita (Mađarska) čija ponuda je prihvaćena 25. aprila 2007. godine. Potpisivanje samog ugovora uslijedilo je nešto kasnije zbog dodatnih usaglašavanja uslova između Konzorcija i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Konzorcij Ingre i Trigranita angažovao je projektni ured UPI-2M d.o.o. iz Zagreba, za izradu jedinstvenog idejnog rješenja kao i kompletne projektne dokumentacije potrebne za izgradnju buduće Arene Zagreb. Nakon ishođenja dozvola, radovi na gradilištu započeli su 20. jula 2007. godine, a u decembru 2008. završeni su radovi. 27. decembra 2008. godine službeno je otvorena prijateljskom utakmicom između rukometnih reprezentacija Hrvatske i Rusije (rezultat je bio 33:24 za Hrvatsku).[2]

Namjena[uredi | uredi izvor]

Sportska događanja za koje je predviđena Arena Zagreb su rukomet, košarka, odbojka, mali nogomet, tenis, stolni tenis, gimnastika, badminton, boks, hrvanje, dvoranska atletika i ostali dvoranski sportovi. Također, omogućeno je i održavanje različitih koncerata, izložbi, sajmova, konvencija i kongresa.

Prateći objekti[uredi | uredi izvor]

Unutar građevine smješteni su i popratni ugostiteljski, poslovno-komercijalni sadržaji, kao i mala dvorana za treninge sportista.

Podzemna garaža pokriva kapacitet od 900 parking mjesta (+80 nadzemnih parking mjesta), dok je za masovnije posjete dvorani predviđen autobusni prijevoz (36 parking mjesta za autobuse).

Unutrašnjost Arena Zagreb tokom prijateljske utakmice između rukometnih reprezenatcija Hrvatske i Rusije povodom njenog službenog otvaranja

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Zabilješke[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.zagrebarena.hr/default.aspx?id=57
  2. ^ "Rukomet: Otvorena Arena Zagreb". Arhivirano s originala, 24. 1. 2009. Pristupljeno 18. 1. 2009.