Spaladium Arena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spaladium Arena tokom izgradnje

Spaladium Arena je višenamjenska sportska dvorana u Splitu. Smještena je između vojne luke Lora i Brodogradilišta Split.

Namjena[uredi | uredi izvor]

Dvorana je izgrađena za potrebe svjetskog prvenstva u rukometu 2009. godine. Ima ukupnu površinu od 28.500 m2. Kapacitet joj je do 12.000 sjedećih mjesta, a imat će mogućnost djelomičnog pregrađivanja kako bi se mogli odvijati i manji događaji. Uz veliku dvoranu postoji još i manja dvorana površine 4.100 m2, kapaciteta 150 sjedećih mjesta. Namijenjena je za niz sportova, odnosno za pripreme, treninge i sl. Dimenzije igrališta su 40 × 20 m.

Prateći objekti[uredi | uredi izvor]

Spaladium Arena sastavni je dio Spaladium Centra koji će osim sportskog, sadržavati ugostiteljske, zabavne i poslovne sadržaje. Kompleks se gradio po autorskom arhitektonskom rješenju studija 3LHD iz Zagreba. Projekt izgradnje Spaladium Centra izrađen je po modelu javno-privatnog partnerstva.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]