Ebro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ebro
Valle del Ebro.jpg
Države Španija
Dužina 910 km
Izvor Pico de los Tres Mares
NV izvora 1980 m
Ušće Sredozemno more
Prosječni protok 426 m3/s
Površina sliva 80.093 km2
Pritoke Oca, Oja, Tirón, Najerilla,
Iregua, Cidacos, Alhama, Jalón,
Huerva, Martín, Guadalope, Matarraña,
Nela, Jerea, Bayas, Zadorra,
Ega, Aragón, Gállego, Segre

Ebro (kat. Ebre) najveća je rijeka po protoku u Španiji. Izvire u Fontibreu, teče kroz gradove kao što su Miranda de Ebro, Logroño, Zaragoza, Flix, Tortosa i Amposta i zatim se ulijeva u Sredozemno more u provinciji Tarragona.

Rimljani su nazvali rijeku Iberus flumen (Iberska rijeka, po Iberskom poluostrvu), ali se pretpostavlja da naziv dolazi i od grčke riječi Hèvros.

Delta[uredi | uredi izvor]

Delta Ebra jedno je od najvećih močvarnih područja u zapadnom Sredozemlju. Kroz historiju se veoma brzo širila, što se može vidjeti po mjestu Amposta. U 4. vijeku ovaj grad je bio luka, dok se danas nalazi duboko u kopnu. Ovo se dešava kao posljedica nanosa sedimenta rijekom.

Delta je danas razvijeno poljoprivredno područje za uzgoj riže, voća i povrća. Na području delte živi oko 300 vrsta ptica. Većina delte nalazi se u sklopu parka prirode osnovanog 1983.

Galerija slika[uredi | uredi izvor]