Ephedra

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ephedra
Ephedra fragilis
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaGnetophyta
RazredGnetopsida
RedEphedrales
PorodicaEphedraceae
RodEphedra
L.
Ephedra distribution.PNG
vidi tekst

Ephedra je rod cvjetnica, grmova koji pripadaju diviziji Gnetofita, porodica Ephedraceae.[1] Zanimljivo je da je to jedini rod monotipske porodice, a porodica je jedina u također monotipklom redu Ephedrales.

Njegova ljekovita upotreba je dokumentirana prije pet hiljada godina u Kini, gdje je ova biljka poznata i po imenu „ma huang“. Kolonisti koji se pridržavaju mormonske religije u Sjedinjenim Državama naučili su o njenoj upotrebi prilikom uspostavljanja kontakta s autohtonim narodima ute (vidi Utah).[2]

Ove biljke se javljaju u sušnoj klimi, na ogromnom području koje uključuje Evropu, sjevernu Afriku, Aziju srednju i jugozapadnu, Sjevernu i Južnu Ameriku. Ephedraceee su prilagođene za izuzetno sušna područja, često rastu u visokim sunčanim staništima i javljaju se čak na 4000 m nadmorske visine na Andima i Himalajima.[3] Efedre su šiboliki grmovi ili puzavice s člankovitim stabljikama. Listovi su im sitni i ljuskasti, a cvjetovi također sitni i neugledni, jednospolni, biljke većinom dvodomne. Neke vrste rasprostranjene su na istočnim Mediteranu od Slovenije do Sirije i Kurdistana. Najbolje uspijevaju na krečnjačim podlogama, a raste na kamenjaru, zidovima, šikarama i pjeskovitim obalnim područjima.

Poznate su različite ljekovite primjene, uglavnom zbog činjenice da koncentrira velike količine efedrina. Njegova svojstva koriste se u pripremi dijetalnih proizvoda za smanjenje apetita i mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave. U Sjedinjenim Državama, zabranjena je upotreba ekstrakata, kao lijeka 'Ephedra'.

Kontraindikacije i nuspojave[uredi | uredi izvor]

Vrsta je proizvođač efedrina i pseudoefedrina, a kontraindicirana je osobama sa slabošću, visokim krvnim pritiskom, srčanim bolestima, prekomjernom funkcijom tireoidne žlijezde, dijabetesom, hepatitisom, probavnim problemima, glaukomom i nesanicom. To je zbog toga što koncentrirani ekstrakti mogu izazvati aritmiju, nesanicu, anksioznost i vrtoglavicu. Njegova upotreba povezana je s nervozom, nesanicom, hipertenzijom ili osipima na koži u nekim rijetkim slučajevima. Zabranjena je upotreba za djecu i trudnice.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Polenski češeri Ephedra fragilis
Ephedra distachya: zreli ženski češeri sa sjemenkama

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kew World Checklist of Selected Plant Families
  2. ^ "Catalogue of Life: 22nd March 2017". Arhivirano s originala, 26. 4. 2017. Pristupljeno 2. 4. 2020.
  3. ^ The Gymnosperm database: Ephedra. Retrieved 5 July 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]