Giurgiu (okrug)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Giurgiu (okrug) (Județul Giurgiu)
okrug
Stema Giurgiu.svg
Simbol
Država  Rumunija
Graniči sa Bugarska
Teleorman
Ilfov
Dâmbovița
Călărași
Glavni grad Giurgiu
Površina 3,526 km2
Stanovništvo 265,494[1]
Gustoća 76 /km2 
Vremenska zona EET (UTC+2)
 - ljeto EEST (UTC+3)
Poštanski broj 08x xxx
Pozivni broj +40 x464
ISO 3166 RO-GR
www.prefecturagiurgiu.ro/

Giurgiu (rumunski: Județul Giurgiu) je jedan od 41 okruga Rumunije. Nalazi se na jugu države, unutar historijske regije Muntenije. Prostire se na površini od 3.526 km2 i nakon okruga Ilfov po površini najmanji je okrug u državi. Prema podacima od 31. 10. 2011. godine u njemu je živjelo 265.494 stanovnika i jedan je od okruga s najmanjim brojem stanovnika u Rumuniji. Prosječna gustina od 76 stanovnika po km2 nešto je niža u odnosu na nacionalni prosjek.

Glavni i najveći grad je Giurgiu.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Reljef okruga je ravničarski i predstavlja južni dio Vlaške nizije. Okrug je ispresjecan malim rijekama a južnu granicu čini Dunav koji formira granicu prema Bugarskoj. Od većih rijeka to su Argeș i Dâmbovița na sjeveru.

Graniči sa sljedećim rumunskim okruzima: Teleorman na zapadu, Ilfov i Dâmbovița na sjeveru i okrugom Călărași na istoku.

Demografija[uredi | uredi izvor]

Prema popisu stanovništva Rumunije zaključno sa 31. 10. 2011. u Okrugu je živjelo 265.494 stanovnika što je prosječna gustina od 76 stanovnika po km2.

Etnički sastav stanovništva bio je sljedeći:

Privreda[uredi | uredi izvor]

Okrug ima dva velika privredna područja u razvoju, jedno u blizini grada Giurgiu koje predstavlja Zonu slobodne trgovine Giurgiu i drugo na sjeveru okruga zbog blizine Bukurešta, glavnog grada Rumunije.

Prevladavajuće grane industrija su:

  • Prehrambena industrija.
  • Tekstilna industrija.
  • Hemijska industrija.
  • Drvoprerađivačka industrija,
  • Proizvodnja mašinskih dijelova

Poljoprivreda predstavlja glavno zanimanje u okrugu. Prakticira se i ekstenzivna poljoprivreda kao i poljoprivreda malog obima uglavnom za bukureštanska tržišta. Navodnjava se oko 59% obrađivanih površina.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Popis stanovništva u Rumuniji (2011)" (PDF). web.archive.org (arhivirano s www.alba.insse.ro). Okružna komisija za popis. Arhivirano s originala 18. 4. 2013. Pristupljeno 4. 12. 2019. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link) CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]