Grahovsko polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grahovsko polje

Grahovsko polje je kraško polje u Bosni i Hercegovini, na području općine Bosansko Grahovo. Okruženo je planinama: Dinara, Uilica, Jadovnik, Šator i Staretina.

Sastoji se iz nekoliko manjih cjelina: Resenovačko, Pašića, Crnoluško i Ždralovac. Nalazi se na nadmorskoj visini od 708 – 873 m čine i proteže se od sjeverozapada ka jugoistoku u dužini od 45 km i širini od 10km. Na jugu je Ždralovac i Livanjsko polje do Livna , a na sjeveru iz Resenovačkog polja pruža se prevoj prema Drvaru ( Ploče 985 m nadmorske visine ) i uvala ka Srbu. Prevoj preko Stožišta između Dinare i Uilice ( Derala 965 m nadmorske visine ) je prolaz na zapad prema Kninu. Tičevska visoravan ( 1098 m nadmorske visine ) je prolaz na istok ka Glamoču.

Grahovsko polje kod Obljaja

Na području Grahovskog polja značajno je nalazište gline za proizvodnju cigle i crijepa koje je eksploatisano više od 50 godina a danas nije u funkciji proizvodnje.

U hidrografskom pogledu Grahovsko polje podjeljeno je na slivove Crnog i Jadranskog mora. Vododijelnica je u mjestu Begovac poznat u narodu pod nazivom Dijelovi. U polju je prirodno Pečenačko jezero, i vještačko jezero u Borovači. Grahovsko polje je pod uticajem mediteranske i kontinentalne klime, sa dugim i jakim zimama i kratkim i toplim ljetima. Ovo područje zbog svog položaja ima veoma veliki broj sunčanih dana u godini.[1]

Uz obilje kraških tvorevina, u krečnjačkom masivu Stražbenice u području sela Resanovaca nalazi se jedan od najvećih speleoloških sistema u Bosni i Hercegovini. Tu je pećina Ledenica. Polje je pretežno pogodno za stočarstvo.

Bilo je naseljeno još u vrijeme neandertalaca. Tu su živjeli Iliri iz plemena Dicioni. Rimljani su napravili nekoliko naselja i saobraćajnica.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Strateški plan razvoja opštine Bosansko Grahovo za period 2005-2010

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]