HJ-8

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
HJ-8
BaktarShikan3.JPG
Upotreba
U službi 1984 - do danas
Ratovi Rat u SFRJ
Proizvodnja
Proizvođač Kina
Opis oružja
Težina 25 kg
Dužina 1566 mm
Posada 3
Kalibar 120 mm
Domet 100 m
Maks. domet 6000 m
Brzina zrna 220 m/s


HJ-8 (kin. 紅箭-8; bos. Crvena strijela 8) je naziv za Kinesku protivoklopni raketni sistem druge generacije koji je uveden u oprativnu upotrebu kineske vojske kasnih osamdesetih, ali se ovaj protivoklopni sistem počeo proizvoditi u Pakistanu pod nazivom Baktar-Shikan. Ovaj protivoklopni sistem se koristio od strane Armije RBIH u toku rata od 1992. godine do 1995. godine kao uspješno oružje protiv modernih srpskih M84 tenkova.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Tokom 1970tih kineske oklopne jedinice su predložile da se proizvede novija i modernija raketa od HJ-73 protivoklopne rakete koja je kopija sovjetske protivoklopne rakete 9K11 Maljutka, što je kasnije odobreno kao projekat pod nazivom HJ-8. Projektil zajednički je razvijen od strane Instituta za istraživanje 203 i 282. fabrici, ali je projekat prekinut. Razvoj projekta ove rakete nije završen do početka 1980tih do završetka Kineske kulturne revolucije. Raketa se počela prizvoditi 1984. godine. HJ-8 protivoklopni sistem koristi SACLOS raketu te ima ugrađenu modernu elektroniku i optiku.

Opis oružja[uredi | uredi izvor]

HJ-8 raketa mnogo sliči američkom protivoklopnom sistemu BGM-71 TOW, francusko-njemačkim MILAN i Euromissile HOT raketama. HJ-8 protivoklopni sistem se sastoji od tronošca, kontenjera sa raketom i elektronsko-optičkog dijela. Raketa je dovolno jaka da može probiti eksplozivno reaktivni oklop (ERA) na današnjim modernim tenkovima. Raketa se može postavljati na helikoptere kao na primjer SA 341/342 Gazelle, Mil Mi-17. Može se postaviti na oklopna vozila, tenkove.[1]

Ratna upotreba raketa[uredi | uredi izvor]

HJ-8 je koristila Armija Republike Bosne i Hercegovine tokom rata u BIH. Ovi protivoklopni sistemi su bili uspješni protiv M84 tenkova.

Korisnici[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]