Hrvatsko-osmanlijski ratovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bitka kod Klisa 1537. g. jedna je od mnogobrojnih bitaka između Hrvata i Osmanlija tokom Stogodišnjeg hrvatsko–osmanlijskog rata
Hrvatske jedinice pod komandom Nikole Zrinskog spalile su 1664. g. veliki osmanlijski most na Dravi kod Osijeka u Habsburško–osmanlijskom ratu 1663–1664.

Hrvatsko-osmanlijski ratovi je naziv za niz oružanih sukoba između Hrvatskog kraljevstva (u personalnoj uniji sa Ugarskom, a od 1527. godine u sklopu Habsburške monarhije) i Osmanlijskog Carstva.

Dijelovi hrvatske feudalne vojske, odnosno pojedine njene jedinice, učestvovale su u bitkama protiv Osmanlija još u 14. vijeku, kada su se, naprimjer, čete bana Ivaniša Horvata (prema nekim historičarima Ivana Paližne) borile u Kosovskoj bitki 1389. godine na lijevom krilu hrišćanske vojske kojim je komandovao bosanski vojvoda Vlatko Vuković Kosača, ili u bitki kod Nikopolja 1396. pod zastavom hrvatsko-ugarskog kralja Žigmunda Luksemburškog. To se nastavilo i u 15. vijeku, naročito u velikim bitkama kao što su bitka kod Varne (1444.), opsada Beograda (1456.) i druge.

Nakon pada Bosanskog kraljevstva 1463. Hrvatska se našla direktno pod udarom moćne osmanlijske sile, kojoj su naročito nakon katastrofalnog poraza Hrvata u Krbavskoj bitki 1493. bili olakšani prodori prema Zapadu. Od tada pa sve do 19. vijeka bilo je niz perioda u kojima su Hrvati i Osmanlije intenzivno međusobno ratovali, a između su bila razdoblja relativnog mira s povremenim vojnim aktivnostima, kao što su, naprimjer, izolirani turski pljačkaški prodori na teritoriju Habsburške monarhije, kada je dolazilo do okršaja sa hrvatskim, ugarskim i austrijskim trupama.

U tom viševjekovnom prisustvu Osmanlijskog Carstva na teritoriji srednjevjekovne hrvatske, kao i bosanske države, hrvatske vojne jedinice vodile su sljedeće ratove protiv Osmanlija (ili su sa znatnim vojnim snagama učestvovale u njima), i to pretežno na tlu Hrvatskog kraljevstva, ali i u susjednim zemljama u sastavu Habsburške monarhije:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Izvori[uredi | uredi izvor]

  • Milan Kruhek: Granice Hrvatskog Kraljevstva u međunarodnim državnim ugovorima, Povijesni prilozi 10/1991., str.37-79
  • Ferdo Šišić: Pregled povijesti hrvatskog naroda 600.-1526.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]