Ilhan Dervović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.

Ilhan Dervović (Visoko, 1958.Visoko, 29. novembra. 2016.) bio je bosanskohercegovački autor dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini koji su se pojavili na bosanskohercegovačkoj kulturnoj sceni početkom 21. vijeka. Kao kamerman, režiser i producent radio je na više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova te više serijala dokumentarnih filmova koji su emitirani na najgledanijim televizijskim programima u Bosni i Hercegovini ili prikazani na festivalima ekološkog, dokumentarnog, arheološkog i kratkog filma u brojnim zemljama.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Svoj prvi dokumentarni film "Da li smo potrošili budućnost" snimio je 1990. kao aktivista društva za zaštitu prirode "Vidra" Među njegove najistaknutije serijale dokumentarnih filmova ubrajaju se "Fenomenologija svetih prostora u bosanskim religijama" "Sveta vrela", "Svete pećine", "Sveto drveće", "Sveti vrhovi", "Simboli na stećcima – riječi svetog jezika", "Planine Bosne i Hercegovine", filmovi o pticama i kraškim poljima.

Njegov dokumentarni film "Tajna brijegova" nagrađen je na međunarodnom festivalu arheološkog filma Cinarchea u Kielu u Njemačkoj 2006. godine.

Film "Čvrsnica" nagrađen na festivalu planinarskog filma u Inđiji u Srbiji.

Dokumentarni film "Livanjsko polje – budućnost na rubu močvare" nagrađen specijalnom nagradom na međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma "Jahorinafest 2009"

Promotivni film "Kraljeva brda" dobio je II. nagradu na Jahorina Film Festivalu 2010. godine.

Film "Drežnica" dobio je II. nagradu na Film festivalu ekologije i sporta u Zavidovićima 2017. godine.

S nekoliko prijatelja 1992. godine pokreće lokalnu televiziju TV Visoko, na kojoj je radio kao producent i kamerman. Godine 1996. osniva produkcijsku kuću "Produkcija Visoki"

Jedan od osnivača Ornitološkog društva "Naše ptice" Bio je vrlo aktivan u radu Centra za krš i speleologiju, posebno u istraživanju i zaštiti šišmiša te organizaciji naučnih skupova "Čovjek i krš"

Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva i Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva su 30. maja 2018. godine ustanovili godišnju nagradu "Ilhan Dervović" [1][2] za najbolji rad iz oblasti istraživanja biodiverziteta i zaštite okoliša.

Filnovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]