Ilhan Dervović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Ilhan Dervović

Ilhan Dervović - Iko (Visoko, 1958.Visoko, 29. novembra. 2016.) bio je bosanskohercegovački kamerman, režiser i producent dokumentarnih filmova o prirodnoj i kulturnoj baštini. Općinsko vijeće Visokog je 2018 posthumno dodijelilo povelju za životno djelo Ilhanu Dervoviću.[1]


Biografija[uredi | uredi izvor]

Ilhan Dervović je snimio svoj prvi dokumentarni film ''Da li smo potrošili budućnost'' 1990. godine kao aktivista društva za zaštitu prirode ''Vidra''. S nekoliko prijatelja 1992. godine pokrenuo je lokalnu televiziju TV Visoko, na kojoj je radio kao producent i kamerman. Jedan od osnivača Ornitološkog društva "Naše ptice". Bio je aktivan u radu Centra za krš i speleologiju, posebno u istraživanju i zaštiti šišmiša te organizaciji naučnih skupova "Čovjek i krš". Osnovao je produkcijsku kuću ''Produkcija Visoki'' 1996. godine.

Kao kamerman i režiser radio je na više od 50 dokumentarnih i kratkih filmova koji su za temu imali prirodno i kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. Autor je ili koautor više dokumentarnih filmova u kojima se bavi problemom zaštite prirode.[2] Protivio se gradnji mini hidroelektrana na rijeci Bosni i Fojnici.[3]

Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva i Ornitološko društvo "Naše ptice" iz Sarajeva su 30. maja 2018. godine osnovali godišnju nagradu "Ilhan Dervović" [4][5] za najbolji rad iz oblasti istraživanja biodiverziteta i zaštite okoliša.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Dokumentarni film "Tajna brijegova" nagrađen je na međunarodnom festivalu arheološkog filma Cinarchea u Kielu u Njemačkoj 2006. godine.
  • Dokumentarni film "Čvrsnica" nagrađen na festivalu planinarskog filma u Inđiji u Srbiji.
  • Dokumentarni film "Livanjsko polje – budućnost na rubu močvare" nagrađen specijalnom nagradom na međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma "Jahorinafest 2009"
  • Film "Drežnica" dobio je 2. nagradu na "Film festivalu ekologije i sporta" u Zavidovićima 2017. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "PRIGODNIM PROGRAMOM OBILJEŽEN 29. AUGUST - DAN OPĆINE VISOKO". visoko.gov.ba (jezik: engleski). Pristupljeno 2019-06-25. 
  2. ^ Faktor.ba. "/ Preminuo Ilhan Dervović, autor dokumentarac o prirodnoj i kulturnoj baštini BiH". Faktor.ba. Pristupljeno 2019-06-25. 
  3. ^ "Ilhan Dervović: Zašto sam ja protiv izgradnje MHE na rijeci Bosni i rijeci Fojnici | Visokoin.com". www.visokoin.com (jezik: bs-BA). Pristupljeno 2019-06-25. 
  4. ^ Administrator. "Godišnja nagrada "Ilhan Dervović“ za najbolji rad iz oblasti istraživanja biodiverziteta i zaštite okoliša!". geoubih.ba (jezik: bs-ba). Pristupljeno 2018-06-02. 
  5. ^ User, Super. "Godišnja nagrada 'Ilhan Dervović' za najbolji rad iz oblasti istraživanja biodiverziteta i zaštite životne sredine". www.centarzakrs.ba (jezik: bs-ba). Pristupljeno 2018-06-02. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]