Ind

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ind (rijeka))
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ind
Indus river from karakouram highway.jpg
DržaveKina Kina, Indija Indija, Pakistan Pakistan
Dužina3.200 km
UšćeArapsko more
Površina sliva1.165.000 km2

Ind (sanskrt: सिन्धु Sindhu) je najvažnija, a i najduža rijeka u Pakistanu. Ukupna dužina rijeke je 3200 km.

Ind izvire u blizini jezera Mansarovar na tibetanskoj visoravni, i teče kroz Džamu i Kašmir u Indiji i kroz sjeverna područja Pakistana, pa prema jugu kroz Pakistan gdje se, u blizini grada Karačija, ulijeva u Arapsko more.

Ind, sa svojim vodenim resursima, podržava rad mnogih fabrika teške industije i predstavlja glavni izvor pitke vode u Pakistanu, pa je tako žila kucavica - ključna rijeka za ekonomiju Pakistana - posebno za žitnicu provincije Pendžab i Sinda, u kojima se proizvodi i najveći dio poljoprivrednih proizvoda Pakistana.

Ind nastaje na Tibetu spajanjem rijeka Sengge i Gar koje nose vodu iz planina „Nganglong Kangri“ i „Gangdis Šan“. Ind prvo teče na sjeverozapad kroz „Ladak Baltistan“ u „Gilgit“, južno od planine „Karakoram“, a rijeke Shyok, Shigar i Gilgit u Ind ulijevaju svoje vode sa okolnih lednjaka. Potom Ind postepeno zavija prema jugu, izlazeći iz brda između Peshawara i Rawalpindija.

Ind prolazi kroz velike kanjone (5000 – 5100 m) između masiva „Nanga Parbat“. Brzo teče kroz „Hazaru“, a onda je prepriječen branom kod Rezervoara „Tarbela“. Rijeka Kabul utiče u njega kod Attocka. Ostatak njegovog toka prema moru je u ravnicama Punjab i Sindh, a onda rijeka dobija spori tok, meandrira i stvara mnoge rukavace. Rijeka Panjnad utiče u Ind kod Mithankota. Od Mithankota je rijeka nekada bila nazivana Satnad (Sat = sedam, Nadi = rijeka) zato što je nosila vodu rijeka Kabul, Ind i pet rijeka iz Punjaba. Ind, poslije prolaska kroz „Hiderbad“, završava u velikoj delti istočno od Karačija.

Ind je jedna od nekoliko rijeka u svijetu koje imaju riječne plimne valove. Sistem Inda uglavnom vodom napune snijeg i ledenjaci Karakoram i Hindu Kush i sa himalajskih brda Tibeta, Kašmira i sjevernih područja Pakistana. Na tok Inda znatno utiču i godišnja doba - mnogo je manje vode u zimskom periodu, dok u ljetnim mjesecima, u vrijeme monsuna Ind poplavljuje svoje obale.

Ind se službeno naziva Nacionalnom rijekom Pakistana.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]