Javier Pérez de Cuéllar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Javier Pérez de Cuéllar
Javier Pérez de Cuéllar.JPG
Rođenje (1920-01-19) 19. januar 1920 (99 god.)
Lima, Peru

Javier Pérez de Cuéllar Guerra, peruanski političar i diplomat, rođen 1920. u Limi. Bivši je generalni sekretar UN-a u razdoblju od 1982. do 1991.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Pérez de Cuéllar je stupio u peruansko ministarstvo vanjskih poslova 1940, a u diplomatsku službu 1944, služeći poslije kao sekretar peruanske ambasade u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Boliviji i Brazilu. Kasnije je služio kao ambasador Perua u Švicarskoj, Sovjetskom Savezu, Poljskoj i Venecueli.

Bio je član peruanske delegacije na prvoj sjednici Generalne skupštine UN-a i član delegacija od 25. do 30. zasedanja Generalne skupštine. 1971 je imenovan stalnim predstavnikom Perua u Ujedinjenim nacijama i predvodio je delegacije svoje zemlje na svim sjednicama do 1975.

1973. i 1974. je predstavljo svoju zemlju u Savjetu bezbjednosti, služeći kao predsjednik Savjeta bezbjednosti tokom događaja na Kipru. 18. septembra je imenovan za Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara na Kipru i to mjesto je držao do decembra 1977. kada se vratio u službu vanjskih poslova Perua.

27. februara 1979, je imenovan za pod-sekretara Generalnog sekretara za specijalna politička pitanja. Od aprila 1981, dok je još uvek držao to mjesto, djelovao je kao lični predstavnik Generalnog sekretara tokom rata u Afganistanu. U ovom svojstvu je posjetio Pakistan i Afganistan u aprilu i augustu te godine da bi nastavio pregovore koje je započeo Generalni sekretar nekoliko mjeseci ranije.

31. decembra 1981, Pérez de Cuéllar je naslijedio Kurta Waldheima na mjestu Generalnog sekretara i ponovo je izabran u oktobru 1986. Tokom ova dva roka, posredovao je između Velike Britanije i Argentine povodom Falklandskog rata i promovisao je napore Grupe Kontradora da bi se uspostavio mir u centralnoj Americi. Također je posredovao u pregovorima oko nezavisnosti Namibije, oko sukoba u Zapadnoj Sahari između Maroka i Polisario fronta i oko pitanja Kipra. Njegov drugi mandat se okončao 1992.

2004. je postavljen za ambasadora u Francuskoj, gdje boravi i sada.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]