Mate Šarlija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mate Šarlija
Nadimak Daidža
Rođenje 3. mart 1929.
Zvekovica, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca
Smrt 31. januar 1999.
Zagreb, Hrvatska
Nacionalnost Hrvat
Godine u službi 1991–1996.
Čin General bojnik.jpg General bojnik
Ratovi Rat u Hrvatskoj
Rat u Bosni i Hercegovini
Vojska Hrvatska vojska
Hrvatsko vijeće odbrane
Rod vojske Pješadija

Mate Šarlija (Daidža - rodno ime Nijaz Batlak) bio je general u vojsci Republike Hrvatske i HVO-u tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen 3. marta 1929. godine u selu Zvekovici, konavoskom naselju blizu Cavtata. Umro u Zagrebu 31. januara 1999. godine. Nadimak Daidža dobio je po daidži sa kojim je provodio dječačke dane. Od 1941. do 1945., bio je pripadnik u vojnim formacijama NDH, kada je uhapšen, i biva zatvoren do 1956. godine u vojnom zatvoru u blizini Mostara. Odlazi u Španiju gdje završava vojnu akademiju, vjeruje se da je učestvovao u borbama po Južnoj Americi i Bliskom istoku.[potreban citat]

U Hrvatsku se vraća 1990., a već 1991. godine imenovan je prvim komandantom južnog ratišta Dalmacije i Hercegovine.

Osnovao je dobrovoljačke jedinice - pukovniju "Kralj Tomislav", poslije preustrojenu u elitnu jedinicu HVO-a "Ludvig Pavlović", te jedinicu "Nahid Kulenović", koja je probila obruč oko Goražda.[1]

Krajem 1992. godine premješten je u logistiku u Zagreb, a nakon Vašingtonskog sporazuma radio je u ambasadi Hrvatske u Sarajevu kao savjetnik za međunacionalne odnose, penzionisan je 1996. godine, a umro je 31. januara 1999. godine.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dom i svijet – Broj 236 – In memorijam preminulom general pukovniku Hrvatske vojske Mate Sarliji Daidzi". www.hic.hr. Pristupljeno 8. 7. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]