Međunarodna galerija portreta Tuzla

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Međunarodna galerija portreta u Tuzli je institucija koja baštini djela bosanskohercegovačkih umjetnika Predstavlja izvor za izučavanje historije i razvoja bosanskohercegovačke umjetnosti u cjelini, izučavanje portreta kao likovne teme, te izučavanje različitih likovnih pravaca, materijala i tehnika. Galerija u svom fundusu posjeduje preko 5.000 djela najpoznatijih slikara sa područja ex Jugoslavije i na taj način predstavlja svojevrsni muzej slikarstva.

Nastala je amaterskom inicijativom 1964. godine u Osnovnoj školi „Centar“ i donacijom likovnih umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije. Svoj profesionalni interes vezuje za istraživanje, prezentaciju i valorizaciju značajne likovne teme - portreta.

Cjelokupan fundus galerije razvrstan je u nekoliko kolekcija/zbirki:[1]

  • Kolekciju savremenog portreta XIX i XX stoljeća
  • Kolekciju crteža, akvarela, tempera i ulja Ismeta Mujezinovića
  • Kolekciju crteža, grafika i ulja Adele Behr Vukić
  • Kolekciju legata Haima Džemsa Pinte
  • Internacionalnu zbirku portreta - crteža i grafika
  • Kolekciju savremene bosanskohercegovačke umjetnosti
  • Kolekciju likovnih umjetnika Tuzle
  • Kolekciju Kaselske škole
  • Zbirka radova Vladimira Pintarića.

Zbirka slika Ismeta Mujezinovića broji 2085 slika, crteža, grafika i krokija koji su nastali tokom sedam decenija rada ovoga slikara. Za vrijeme studijskih boravaka u svjetskim likovnim metropolama poput Beča ili Pariza, Mujezinović istražuje savremene slikarske pravce, ali na svojim slikarskim platnima ostaje vjeran realizmu. Njegovo slikarstvo svjedočanstvo je različitih historijskih mijena, ali i ličnog slikarovog sazrijevanja. Također, slikar aktivno potiče razvoj kulturnog života u Sarajevu i rodnoj Tuzli. U MGP se nalazi i Mujezinovićev rad s kojim je položio prijemni ispit na Likovnoj akademiji u Zagrebu 1925. godine, kao i njegov posljednji rad koji je nedovršen, te posljednji autoportret gdje je prikazan sa šalom oko vrata.

Pokretno dobro – Zbirka slika Ismeta Mujezinovića u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u Tuzli proglašeno je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine[2]

Zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije ima 86 djela i nastala je 1977. godine u Bugojnu, kada su umjetnici stvorili vlastite likovne interpretacije ovog državnika. Otkupom ili darivanjima tih djela, pridodata su i djela na ovu temu nastala od 1946., godine. Od bosanskohercegovačkih umjetnika učestvovali su: Ismet Mujezinović, Vojo Dimitrijević, Mario Mikulić, Meha Sefić, Ljubo Lah, Mevludin Ekmečić, Ico Voljevica, Mersad Berber, Alija Kučukalić, Luka Ilić, Ibrahim Bilajac, Milivoje Unković, Salim Obralić i Ljupko Antunović.

Umjetnici su stvarali u različitim likovnim tehnikama. Veći dio zbirke čine slike (77), a tek manji skulpture (9).

Zbirka je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [3]

Djelovanje[uredi | uredi izvor]

Galerija portreta do sada je ustanovila nekoliko domaćih i međunarodnih oblika prakse kao što su: Internacionalni bijenalni festival portreta, crteža i grafika „Interbifep“, Kvadrijenale Savremenog Portreta, Salon 13, Tuzlanski Salon 2×13, Klub Galerije, Međunarodni Atelje “Ismet Mujezinović”, Retrospektive Tuzlanskih Umjetnika.

Značajan izdavački poduhvat svakako je izdavanje monografije „Ismeta Mujezinovića“ na bosanskom i engleskom jeziku, zatim monografska izdanja umjetnika zavičajaca, likovna mapa „Tuzla nekad“, kao i katalozi revijalnih izložbi, kvadrijenala portreta, katalozi „Interbifep-a crtež i grafika“, monografski katalozi u „Salonu 13“, „Tuzlanskom salonu 2×13“, monografija Zlatka Ugljena, knjiga „256 crteža – portreta“ Mevludina Ekmečića, monografija „Arhitekt“ Husejna Dropića, monografije o prvom akademskom slikaru BiH Đorđu Mihajloviću, i dr.

Atelje Ismet Mujezinović, zasebna umjetnička radionica u okviru Galerije, je poklon porodice. Okuplja umjetnike, na osnovu ličnog poziva Umjetničkog savjeta Galerije kao i na principu konkursa raspisanog preko nacionalnih umjetničkih udruženja. Boravak u Međunarodnom ateljeu podrazumijeva šestomjesečni boravak i rad likovnih umjetnika, kao i organizaciju samostalne izložbe radova nastalih tokom boravka u Tuzli. U ateljeu se održavaju brojne likovne radionice, a osposobljen je i apartman u koji 2 do 3 puta godišnje dolaze umjetnici iz cijele Evrope. To je mjesto gdje se organizuju koncerti, izložbe, promocije knjiga, a bašta ateljea u centru grada prigodno je mjesto za organizaciju i mnogih drugih događaja.

Galerija je 2011. godine izvjestila policiju i tužilaštvo da iz zbirke nedostaju 72 djela.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Međunarodna galerija portreta
  2. ^ "Zbirka slika Ismeta Mujezinovića" (PDF). kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 10. 2016.[mrtav link]
  3. ^ "Zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije" (PDF). kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 10. 2016.[mrtav link]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]