Mina (pjevačica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mina
Mina Mazzini 1959.jpg
Mina 1959.
Osnovne informacije
Ime po rođenjuAnna Maria Mazzini
Poznat/a i kaoBaby Gate
Rođenje (1940-03-25) 25. mart 1940 (81 godina)
Busto Arsizio, Italija
PorijekloCremona, Lombardija, Italija
Žanrovipop, blues, džez, Europop, rhythm and blues, Canzone Napoletana, bossa nova, dance
Zanimanjepjevačica
Karijera1958–danas
IzdavačiItaldisc, Ri-Fi, PDU, EMI
Povezani umjetniciLucio Battisti, Bruno Canfora, Adriano Celentano, Gianni Ferrio, Giorgio Gaber, Augusto Martelli, Pino Presti
Veb-sajtminamazzini.com

Pravo ime italijanske pjevačke zvijezde zvane Mina zapravo je Mina Anna Maria Mazzini . Rođena je 25. marta 1940. u italijanskom gradu Cremoni. 1958. mlada Mina učestvuje iz čiste zabave na takmičenju mladih pjevača u popularnom klubu "Bussola", u kom su nastupali i Frank Sinatra i Ella Fitzgerald, i osvaja neočekivano 1. mjesto. Od tada je Mina zvijezda, koja je već desetljećima pojam dobre i kvalitetne muzike sa stilom, pouzdan znak za izvanredne kancone poetskog sadržaja i osebujnu, emotivnu interpretaciju, u kojoj prvo ime italijanske muzike ujedinjuje klasičnu talijanksu kanconu sa pitkim mediteranskim šlagerima, bossa novom i jazzom. Mina je osim u Italiji, već godinama broj 1 i u Latinskoj Americi, Španiji, Portugalu, a jedno je kratko vrijeme temperamentna Talijanka bila popularna i u Jugoslaviji, pa čak i u Japanu i Njemačkoj.

Mina je zapravo fenomen, koji neprekidno traje već više od 47 godina, a njegova je tajna u nepotrošenosti i volumenu Mininog raskošnog glasa, njenoj neobičnoj kreativnosti i originalnosti, i prije svega apsolutnoj anonimnosti, u koju se Mina definitivno povukla 1978. godine. Od tada godišnje izlaze barem dvije Minine ploče, koje bilježe velike komercijalne uspjehe, a da publika zapravo ni ne zna kako izgleda prvo ime italijanske kancone. Mina danas živi u Luganu, u Švicarskoj.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • "Tintarella di luna", 1959
  • "Città vuota" (It´s a lonely town), 1963
  • "E se domani", 1964
  • "Un anno d'amore" (C´est irréparable), 1965
  • "La musica è finita", 1968
  • "Caro", 1968
  • "Insieme", 1970
  • "E penso a te", 1971
  • "Grande grande grande", 1972
  • "E poi", 1973
  • "Emozioni", 1975
  • "L'importante è finire, 1975
  • "Il nostro caro angelo", 1977
  • "I giardini di marzo", 1977
  • "Se il mio canto sei tu", 1979
  • "Magica follia", 1982
  • "Allora sì", 1983
  • "Rose su rose", San Remo 1984
  • "Questione di Feeling", duet sa Riccardom Cocciante, 1985
  • "Una lunga storia d´amore", 1989
  • "Volami nel cuore", 1996
  • "Vai e vai e vai", 2005
  • "Dove sarai", 2005