Idi na sadržaj

Muhammad Abduh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Muhammad Abduh
Rođenje1849.
Shubrakhit
Smrt11. juli 1905.
Zanimanjeegipatski islamski pravnik
JezikArapski
NacionalnostEgipatsko
Poznata djela
Traktat o jedinstvu Boga

Muhammad Abduh (arapski: محمد عبده; 1849 – 11. juli 1905) bio je egipatski islamski pravnik, religiozni učenjak i liberalni reformator. Jedan je od ključnih ličnosti zaslužnih za utemeljenje islamskog modernizma, ponekad nazivan neomu'tazilizam po srednjovjekovnoj islamskoj teološkoj školi zasnovanoj na racionalizmu, Mu'tezilla. Također je napisao, između ostalog, Traktat o jedinstvu Boga, kao i tefsir Kur’ana.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Muhammad Abduh rođen je 1849. u mjestu Shubrakhit (dolina Nila)[1] od oca turskog porijekla[2] i majke Egipćanke.[3] Njegova porodica pripadala je egipatskoj eliti. Školovao se u Tanti u privatnoj školi.[1] Kada je navršio trinaest godina, poslan je u džamiju Aḥmadī, koja je bila jedna od najvećih obrazovnih ustanova tadašnjeg Egipta. Nešto kasnije Abduh je pobjegao iz škole i oženio se. Na Univerzitet Al-Azhar[4] upisao se 1866. gdje je studirao logiku, filozofiju i sufizam. Bio je student Jamal al-Din al-Afhanija, filozofa i muslimanskog vjerskog reformatora koji se zalagao za panislamistizam kao sredstvo odupiranja evropskom kolonijalizmu. Pod utjecajem al-Afganistana, Abduh je kombinirao novinarstvo, politiku i svoju fascinaciju islamskom mističnom duhovnošću a isti učenjak poučavao ga je i o problemima Egipta i islamskog svijeta te o tehnološkim dostignućima Zapada.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • (1897) Risālat al-tawḥīd (“Treatise on the oneness of God;” first edition)
  • (1903) Tafsir Surat al-`Asr, Kairo.
  • (1904) Tafsir juz’ `Amma, al-Matb. al-Amiriyya, Kairo.
  • (1927) Tafsir Manar, 12 volumes
  • (1944) Muhammad Abduh. "Essai sur ses idées philosophiques et religieuses", Kairo

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Kerr, Malcolm H. (2010). "'Abduh Muhammad". u Hoiberg, Dale H. (ured.). Encyclopædia Britannica. I: A-ak Bayes (15th izd.). Chicago, IL: Encyclopædia Britannica Inc. str. 20–21. ISBN 978-1-59339-837-8.
  2. ^ Adams, Charles Clarence (1933), "Muhammad Abduh: Biography", Islam and Modernism in Egypt, Volume 10, Taylor & Francis, str. 18, ISBN 0415209080, True, his father 'Abduh ibn Hasan Khair Allah, came from a family of Turkish origin that had settled in the village of Mahallat Nasr in the Buhairah Province at some remote time in the past...
  3. ^ Hourani, Albert. Arabic Thought in the Liberal Age. Great Britain: Oxford University Press. str. 130.
  4. ^ Hourani, Albert. Arabic Thought in the Liberal Age. Great Britain: Oxford University Press.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]