Notni sistem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Notni sistem za klavir

Notni sistem je grupa od pet paralelnih i vodoravnih linija, istog razmaka, između kojih se nalaze četiri praznine na kojima obilježavamo note. Prvi put se koristio u zapadnoj Evropi za zapisivanje muzike. Radi određivanja visine pojedinih tonova notni znakovi se obilježavaju na liniju ili u prazninu koje nazivamo linijski sistem. Izvan linija, note se mogu bilježiti i na pomoćnim linijama. [1]


Historijski razvoj[uredi | uredi izvor]

Historijske i izvanevropske muzičke kulture, koristile su djelimično notacijske tonske sisteme koje nisu imale linije (porediti sa antičkim i izvanevropskim notnim rukopisom). Muzičke linije se koriste od 10. vijeka. Sa njihovom pomoću su se mogle prepoznati visine neuma koje su bile korištene. Nakon što su se prvo koristile jedna ili dvije linije, razradio se sistem, zahvaljujući Guido da Arezzovom proširenju na tri i četiri linije, a 1025 godine na svih pet linija. One su bile u razmaku terce. Jednoglasne melodije, koje su se bilježile od 12. vijeka po koralnoj notaciji sa četiri linije, i danas se još ponekad uključe.

Tabulatura sa šest linija za žičane instrumente se koristi od 14. vijeka. Broj linija notnog sistema odgovara broju žica.

Noviji razvoji[uredi | uredi izvor]

Sredinom 20. vijeka su nastajali i novi linijski sistemi koji su se ili po položaju bijelih i crnih tipki na klaviru orijentisali ili je pokušavan, kontinuirani sistem tonskih visina biti prikazan. Ti linijski sistemi se nisu mogli kao opći standard plasirati. Nove partiture koriste ponekad izuzetke petolinijskog tonskog sistema. Za notaciju ritmičkih instrumenata se koriste sistemi sa jednom do četiri linije. Linijski sistem sastoji se od 5 linija i cetiri praznina. Na njemu su note : Do Re Mi Fa Sol La Si Do ..Nota do pise se na pomocnoj liniji ispod linijskog sistema,nota re se pise isod prve linije ispod linijskog sistema ,nota mi pise se na prvoj liniji linijskog sistema , nota fa pise se u prvoj praznini linijskog sistema,nota sol se pise na drugoj liniji linijskog sistema,nota la se pise na trecoj liniji,nota si se pise na trecoj praznini linijskog sistema,nota si se pise na cetvrtoj liniji linijskog sistema , i nota DO se pise u cetvrtoj praznini linijskog sistema ...

Akolada[uredi | uredi izvor]

Više linijskih sistema koji se sviraju u isto vrijeme se mogu optički kroz zagrade sažeti. Takva grupa notnog sistema se zove sistem ili po francuskoj riječi za vitičastu zagradu-akolada.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://muzikaharmonike.com/viewtopic.php?t=29