Okapi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Okapi
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredMammalia
RedArtiodactyla
PorodicaGiraffidae
PotporodicaOkapiinae
RodOkapia
VrstaO. johnstoni
Dvojno ime
Okapia johnstoni
(P.L. Sclater, 1901)
Rasprostranjenost okapija
Rasprostranjenost okapija

Okapi (lat. Okapia johnstoni) jeste sisar koji živi samo u centralnoj Africi. Posljednji je živi kičmenjak većih dimenzija otkriven u posljednjih nekoliko desetaka godina.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Okapi živi u gustim šumama Zaira. Ima određene karakteristike žirafe, konja i zebre, te je veoma stidljiva životinja koja je u stanju osjetiti čovjekovu prisutnost na nekoliko kilometara udaljenosti. Veoma ga je teško uhvatiti. Okapi je približno težak oko 250 kg, visok oko 160 cm, ima velike uši i usne kao žirafa, a mužjak ima dva roščića. Prilagođen je životu u šumama i voli usamljenički život. Naročito je zanimljivo sporazumijevanje između okapija. Mužjaci i ženke "kašljucaju" dok mladunci "muču". Kao znak upozorenja na opasnost svi koriste dugačak zvižduk. Tjelesnu higijenu održava pomoću dugog jezika kojim može dohvatiti veliki dio tijela. Okapi je životinja sa razvijenim navikama i obično se kreću istim stazama.

Prehrana[uredi | uredi izvor]

Proučavajući područje u kojem živi ova životinja, naučnici su utvrdili da za prehranu koristi tridesetak vrsta biljki, a najviše voli pupoljke i mlado lišće.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Okapi je samotnjačka životinja, osim u periodu parenja kada se stvaraju parovi koji se odmah poslije parenja razilaze. Na osnovu primjera iz zooloških vrtova u Frankfurtu, Rotterdamu i Chicagu gdje postoji nekoliko primjeraka okapija, ženka nosi mladunče 14 mjeseci, a doji ga šest mjeseci.

Otkriće[uredi | uredi izvor]

Ovu rijetku životinju, koja predstavlja primjerak od neprocjenjive vrijednosti za svaki zoološki vrt u svijetu, otkrio je britanski istraživač Henry Livingstone na osnovu priča koje je čuo od pigmeja. Priča o neobičnoj životinji zainteresirala je i tadašnjeg guvernera Ugande, Johnstona koji je 1900. godine organizirao ekspediciju sa zadatkom da je otkrije. Članovi ekspedicije nisu uspjeli uhvatiti "tajanstvenu životinju sličnu konju" ali su od pigmeja dobili prvi dokaz o njenom postojanju: dva komada kože koje su poslali Kraljevskom zoološkom društvu u Londonu. Godinu dana kasnije dobili su nekoliko cijelih koža i jednu lobanju. Ovo je zoolozima i paleontolozima omogućilo da svrstaju životinju pod imenom okapi (Okapia johnstoni). Mada po obliku tijela podsjeća na konja, okapi nije njegov srodnik nego pripada porodici žirafa. Okapi predstavlja svojevrsni živi fosil koji je vijekovima ostao izoliran u prašumama Zaira. Godinama su ekspedicije iz različitih zemalja pokušavale uhvatiti živog okapija. Amerikanci su uspjeli uhvatiti dva ali su obje životinje uginule čim su napustile afričko tlo. Prvi su Belgijanci 1918. godine uspjeli prenijeti u Evropu živog okapija. Životinja je smještena u zoološki vrt u Antwerpenu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Ostali projekti[uredi | uredi izvor]

Wikivrste imaju podatke o: Okapia johnstoni