Ouzi Turci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ouzi Turci ili Turci Ouzi (također poznati u različitim oblicima pisanja kao Oghuz, Oguz, Oğuz, Okuz, Oufoi, Guozz and Ghuzz) smatraju se jednim od glavnih ogranaka turskih naroda.

Turci Ouzi su prateče današnjih jugozapadnih Turaka, koji broje preko 100 miliona i žive u oblastima zapadne Azije i istočne Evrope. Među njih spadaju Azerbejdžanci koji žive u Republici Azerbejdžanu i Iranu, zatim Turci u Turskoj i Turskoj Republici Sjevernom Kipru, balkanski Turci (Grčka, Bugarska i bivša Jugoslavija), Turkmeni u Turkmenistanu i sjeveroistočnom Iranu, kaškajski (Qashqai) i horasanski Turci u Iranu, kao i gagauški (Gaghauz, Gokoguz) Turci u Moldovi.

Tokom masovne migracije Turaka između 9. i 12. vijeka, Ouzi su bili među domorodačkim turskim življem u Centralnoj Aziji koje je migriralo prema zapadnoj Aziji i istočnoj Evropi preko Transoksijane. Počevši u 5. vijeku, Ouzi su bili osnivači i vladari nekoliko važnih turskih kraljevstava i carstava, među kojima su najznačajniji bili Gok Turci, Seldžuci, Safavidi i Osmanlije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]