Parkovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Translation to english arrow.svg Ovaj članak nije preveden ili je djelimično preveden.
Ako smatrate da ste ga sposobni prevesti, kliknite na "Uredi" i prevedite ga vodeći računa o enciklopedijskom stilu pisanja i pravopisu bosanskog jezika.
Park Champ de Mars u Parizu

U XVI i XVII vijeku u Evropi je podignuto mnogo vrtova, uglavnom pod uticajem francuske i italijanske renesanse i baroka u geometrijskom, odnosno francuskom stilu koji se odlikuje velikim vodenim površinama i ogledalima, čistim, strogim, pravilnim geometrijskim oblicima partera i bogatstvom biljnog svijeta, sa specifičnim detaljima.

Najveći značaj za pejzažnu arhitekturu XVIII i XIX vijeka ima pojava engleskog pejzažnog parka, koji je nastao uticajem kineske i japanske pejzažne umetnosti. Težnja za slobodom i slobodnim oblikovanjem uz podržavanje prirode bila je osnova djelovanja Vilijema Kenta, začetnika modernog pejzaža i njegovih sljedbenika. Sa ovom idejom nastali su mnogi poznati parkovi toga vremena: u Engleskoj Stounhed, Prajor park, Ridžents, u Francuskoj Bulonjska šuma i Bit Šomon. Moderan park XX vijeka zadovoljava mnoge potrebe savremenog čovjeka. Ima ih mnogo, a savremeni park danas predstavlja mešavinu različitih stilova u umjetničkom i izvođačkom smislu. Pariz je grad sa 400 parkova i javnih vrtova. Program vođenih tura možete pronaći u turističkim biroima. Parkovi su formirani u francuskom stilu, koju se odlikuje geometrijskim redom u formi i bogatstvom u izboru vegetacije. Sami po sebi predstavljaju romantična mesta, ali i mjesta za opuštanje i sportske aktivnosti. Ima ih preko stotinu u Parizu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]