Partija rada (Srbija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.
Unbalanced scales.svg Neutralnost i/ili ispravnost ovog članka je osporena.
Molimo da prije uređivanja članka sporne rečenice razmatrate na stranici za razgovor.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ambox important.svg Ovaj članak sadrži dijelove koji liče na reklamu. Pomozite ga popraviti uklanjanjem promocionalnog sadržaja i neprikladnih vanjskih linkova, te dodajte sadržaj napisan s neutralnog gledišta.
Partija rada
PR
Logo
Godina osnivanja 28. mart 1992.
Ideologija Komunizam,
Marksizam-lenjinizam,
Internacionalizam
Boja/e Crvena
Web stranica: http://www.partijarada.org/
Simbol Partije rada

Partija rada je revolucionarna komunistička, marksističko-lenjinistička, anti-imperijalistička organizacija u Srbiji. Politički cilj organizacije je slamanje nacionalizma i uspostavljanje mira među narodima bivše Jugoslavije. Ona podržava povezivanje balkanskih naroda u zajedničkom otporu imperijalizmu[potreban citat].

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnovana je marta 1992. od grupe ljevičara okupljene oko Vladimira Dapčevića, anti-revizioniste i dugogodišnjeg političkog zatvorenika u Jugoslaviji. Partija rada smatra da slijedeći ideje, predstavlja nasljednika KPJ, koji je vodio borbu protiv fašizma, i sprovela socijalističku revoluciju. Na osnivanju partije donosena je odluka o zabrani mobilizacije svojih članova sa teritorije Srbije i Crne Gore kao odgovor na mobilizaciju i učešće Srbije u ratu u Hrvatskoj i BiH. U svom pamfletu napada tzv. Jugoslavensku ljevicu, zbog označavanje najnovije farse kao lažnog komunizma u regiji. Povodom rada 1996. Vlado Dapčević, izjavljuje da nije vrijeme za komunističke stranke. Partija iznosi da borba albanskog naroda treba da se radikalizuje i da će to dovesti do njihovog nacionalnog oslobođenja. U Beogradu je 27. septembra 1997. održan prvi kongres Partije rada. Usvojeno je da se želi stvaranje širokog saveza anti-nacionalističkih i demokratskih snaga svih građana i naroda Srbije za borbu protiv diktature i snage nacionalizma. U septembru 1998. godine, izažao je prvi broj novina "Otpor". Članovi Partije rada aktivno učestvuje u demonstracijama 5. oktobra, kada je Milošević svrgnut s vlasti. Drugi kongres PR održan je 29. aprila 2002. Novi program ističe stav da je budućnost balkanskih naroda u njihovom povezivanju i stvaranje pokreta otpora protiv prisustva NATO snaga i institucija imperijalizma. Počelo je izdavanje periodičnog biltena "Stav". Delegacija PR 2005. učestvuje na Konferenciji rada i komunističkih partija Balkana. Članovi i aktivisti Partije rada učesvtuju 7. oktobra, 2007, u antifašističkom maršu u Novom Sadu, djelujući zajedno sa drugim ljevičarskim grupama. Ona je ukazala na imperijalističke prirode fašizma, sa sloganom: "Tko ne želi da se bori protiv kapitalizma, neka šuti o fašizmu" Članovi su bili prisutni na većini radničkih demonstracija u Beogradu, te daje radničku podršku u borbi protiv diktature kapitala. Na anti-NATO demonstraciji u Beogradu učestvuje zajedno sa ljevičarskim grupama. Skup je bio slomljen od strane policije.

Organizacija[uredi | uredi izvor]

Danas ova bivša partija djeluje u Srbiji kao neformalno udruženje. Organiziranje se zasniva na radu grupe i partijske organizacije.

Program i akcije[uredi | uredi izvor]

Partija rada ima program na osnovu teorije naučnog socijalizma i marksizma-lenjinizma. Ona je politička organizacija proletarijata, i svih onih koji se na neki način iskorištavaju[potreban citat]. Zalaže se za uklanjanje nacionalističke borbe i buržoaske svijesti radničke klase. Priprema za rušenje kapitalističkog sistema, kao i borbu za stvaranje anti-imperijalističkog pokreta. Funkcioniranje organizacije nije uslovljeno nacionalnim granicama ili drugim teritorijalnim porijeklom.

Vidi također[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]