Patlidžan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Patlidžan
Plod patlidžana
Plod patlidžana
Sistematika
Carstvo Plantae
Razred Magnoliopsida
Potklasa Asteridae
Red Solanales
Porodica Solanaceae
Rod Solanum
Vrsta S. melongena
Dvojno ime
Solanum melongena
Linnaeus, 1758.

Patlidžan (latinski: Solanum melongena) je biljka iz porodice Solanaceae. Porijeklom je iz Indije i Šri Lanke, gdje se uzgajao još prije 3000 godina. U Evropu je došao u 13. vijeku. Vrlo je cijenjeno povrće, naročito u Indiji, Kini i Japanu.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Patlidžan uspijeva u toplim i vlažnim predjelima. Plodovi su egzotičnog izgleda, pikantnog ukusa, hranjivi su i zasitni i u kulinarstvu se svestrano pripremaju. Patlidžan sadrži 6-13,5% suhe tvari, 2,2-4,6% ugljikohidrata, 0,3-1,5% bjelančevina, 0,1-0,4% biljnih ulja i 0,4-0,7% mineralnih soli. Od vitamina sadrži 1,5-10 mg vitamina C, nešto vitamina grupe B i karotina.

Ima mnogo vrsta patlidžana, koje se razlikuju po mnogim karakteristikama, po dužini vegetacije, visini stabljike, obliku ploda i sl. Najčešće su dvije sorte, istočna i zapadna.

  • Istočna sorta sazrijeva rano, plodovi su osrednji, jajastog ili kruškolikog oblika. Jajoliki patlidžani vrlo su tamne ljubičaste boje i imaju mehko, sočno i mirisno meso. Patlidžan koji ima okrugli, loptast oblik, glatku ljusku sadrži više gorke tvari solanina. Valjkasti oblik patlidžana koji je ravnomjerno tamnoljubičaste boje i izdužen, sadrži puno sjemenki.
  • Zapadna sorta sazrijeva kasnije i plodovi su krupniji.