Plotica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Plotica
Sistematika
CarstvoAnimalia
KoljenoChordata
RazredActinopterygii
PotklasaNeopterygii
InfraklasaTeleostei
NadredOstariophysi
RedCypriniformes
PorodicaCyprinidae
RodRutilus
VrstaRutilus pigus virgo

Opis i građa[uredi | uredi izvor]

Tijelo je kod ove vrste izduženije nego kod drugih vrsta roda Rutilus. Leđa su joj plavo-zelena, bokovi su srebrnkasti, peraja crvenkasta, a tijelo izduženo. U periodu mrijesta, mužjaci dobijaju mnogo življe boje. Ona važi za lukavu i opreznu ribu, pa je nazivaju i "drinski šaran". Može narasti do 55 cm i dostići težinu preko 3 kg.[nedostaje referenca] Ipak najčešći primjerci su oko 200-350 g.

Navike, stanište, rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Plotica je stanovnik brzih tokova, planinskih rijeka, bogatih kisikom, a zone u kojima se zadržava imaju kamenito ili šljunkovito dno. Voli čiste, tekuće vode, brzih tokova, gdje traži virove i dublja mjesta u rijeci. Rasprostranjena je u širokom području koji obuhvata areal pastrmke i lipljena, ali i deverike i mrene. Najčešće živi pojedinačno, mada u mlađem periodu živi u jatima, na ušćima, u donjim tokovima rijeka, a često je ima i na površini vode gdje sakuplja insekte. Preko dana hranu traži u srednjim slojevima.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Plotica se mrijeesti od maja do jula, kada ženka lijepi ikru na vodeno bilje. Za vrijeme mrijesta na glavi i leđima ima sitne kvržice, kao bradavice, što se naziva mrijesni osip. Mužjak dobija izraženije boje tokom mrijesta. Plodnost joj je oko 40.000 do 60.000 jajašaca ikre.

Literatura[uredi | uredi izvor]