Plotica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Plotica
Rutilus virgo leánykoncér.jpg
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Actinopterygii
Potklasa Neopterygii
Infraklasa Teleostei
Nadred Ostariophysi
Red Cypriniformes
Porodica Cyprinidae
Rod Rutilus
Vrsta Rutilus pigus virgo

Opis i građa[uredi | uredi izvor]

Tijelo je kod ove vrste izduženije nego kod drugih vrsta roda Rutilus. Leđa su joj plavo-zelena, bokovi su srebrnkasti, peraja crvenkasta, a tijelo izduženo. U periodu mrijesta, mužjaci dobijaju mnogo življe boje. Ona važi za lukavu i opreznu ribu, pa je nazivaju i "drinski šaran". Može narasti do 55 cm i dostići težinu preko 3 kg.[potreban citat] Ipak najčešći primjerci su oko 200-350 g.

Navike, stanište, rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Plotica je stanovnik brzih tokova, planinskih rijeka, bogatih kisikom, a zone u kojima se zadržava imaju kamenito ili šljunkovito dno. Voli čiste, tekuće vode, brzih tokova, gdje traži virove i dublja mjesta u rijeci. Rasprostranjena je u širokom području koji obuhvata areal pastrmke i lipljena, ali i deverike i mrene. Najčešće živi pojedinačno, mada u mlađem periodu živi u jatima, na ušćima, u donjim tokovima rijeka, a često je ima i na površini vode gdje sakuplja insekte. Preko dana hranu traži u srednjim slojevima.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Plotica se mrijeesti od maja do jula, kada ženka lijepi ikru na vodeno bilje. Za vrijeme mrijesta na glavi i leđima ima sitne kvržice, kao bradavice, pa mnogi misle da je bolesna.[potreban citat] Mužjak dobija izraženije boje tokom mrijesta. Plodnost joj je oko 40.000 do 60.000 jajašaca ikre.

Literatura[uredi | uredi izvor]