Popis stanovništva u Hrvatskoj 1991 (Glina)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj je izvršen u martu 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji. Po popisu stanovništva na površini od 543 km2 1991. godine u općini Glina živjelo je 23.040[1][2] stanovnika raspoređenih u 69[2] naseljenih mjesta.

Nacionalni sastav po naseljenim mjestima, 1991.[uredi | uredi izvor]

Apsolutna etnička većina

  Srbi (35)
  Hrvati (34)
Nacionalni sastav stanovništva općine Glina, po naseljenim mjestima, prema popisu iz 1991.
Naseljeno mjesto Ukupno Srbi Hrvati Jugosloveni Ostali
Balinac 208 203 4 0 1
Bijele Vode 371 367 2 0 2
Bišćanovo 55 13 29 8 5
Bojna 226 226 0 0 0
Borovita 97 94 0 0 3
Boturi 25 1 24 0 0
Brezovo Polje 296 288 1 6 1
Brestik 421 389 1 0 31
Brnjeuška 213 205 3 2 3
Brubno 175 173 2 0 0
Buzeta 390 385 2 2 1
Velika Solina 275 1 266 6 2
Veliki Gradac 708 683 3 3 19
Veliki Obljaj 399 393 1 0 5
Vlahović 288 286 0 2 0
Glina 6.933 4.831 1.448 362 292
Gornja Bučica 395 1 382 0 12
Gornje Jame 44 24 17 0 3
Gornje Selište 199 189 4 4 2
Gornje Taborište 303 50 230 0 23
Gornji Viduševac 646 13 625 0 8
Gornji Klasnić 294 285 2 3 4
Gornji Selkovac 78 1 75 0 2
Gračanica Šišinečka 146 0 141 0 5
Dabrina 253 248 1 1 3
Dvorište 185 0 184 0 1
Desni Degoj 224 1 220 0 3
Dolnjaki 229 4 220 1 4
Donja Bučica 174 0 174 0 0
Donja Trstenica 26 0 26 0 0
Donje Jame 133 1 130 0 2
Donje Selište 264 260 2 1 1
Donje Taborište 120 1 111 4 4
Donji Viduševac 329 1 325 1 2
Donji Klasnić 410 398 2 3 7
Donji Selkovac 109 0 108 0 1
Dragotina 501 484 10 4 3
Drenovac Banski 452 438 7 2 5
Zaloj 92 0 92 0 0
Ilovačak 350 0 348 0 2
Joševica 133 2 126 3 2
Kihalac 75 2 73 0 0
Kozaperovica 156 149 0 0 7
Maja 274 6 249 3 16
Majske Poljane 602 576 6 10 10
Majski Trtnik 166 165 0 0 1
Mala Solina 357 1 352 0 4
Mali Gradac 391 386 0 1 4
Mali Obljaj 221 218 2 0 1
Marinbrod 171 3 167 0 1
Martinovići 290 279 0 0 11
Momčilovića Kosa 76 73 0 2 1
Novo Selo Glinsko 239 0 239 0 0
Prekopa 187 0 186 0 1
Prijeka 163 0 162 0 1
Ravno Rašće 314 198 105 6 5
Roviška 259 248 9 2 0
Svračica 137 3 134 0 0
Skela 109 2 95 12 0
Slatina Pokupska 254 3 244 3 4
Stankovac 99 0 93 0 6
Trnovac Glinski 163 158 1 0 4
Trtnik Glinski 103 91 3 4 5
Turčenica 30 0 30 0 0
Hađer 134 0 133 0 1
Hajtić 163 149 4 9 1
Šatornja 434 29 403 1 1
Šaševa 127 122 2 2 1
Šibine 177 175 1 0 1
ukupno 23.040 13.975 8.041 473 551

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Izdanje Državnog zavoda za statistiku RH: Narodnosni sastav stanovništva RH od 1880-2001. godine