Popis stanovništva u Hrvatskoj 1991.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj je izvršen u martu 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji. Po popisu stanovništva na površini od 56.594 km2 1991. godine u Hrvatskoj živjelo je 4.784.265[1][2] stanovnika raspoređenih u 6.694[2] naseljenih mjesta.

Nacionalna pripadnost[uredi | uredi izvor]

Nacionalna pripadnost, gradsko i seosko stanovništvo[1]
Narod Ukupno Gradsko
stanovništvo
Seosko
stanovništvo
Hrvati 3.736.356 2.006.769 1.729.587
Srbi 581.663 281,570 300.093
Jugoslaveni 106.041 80.615 25.426
Muslimani 43.469 34.686 8783
Slovenci 22.376 16.908 5.468
Mađari 22.355 8.005 14.350
Italijani 21.303 12.884 8.419
Česi 13.086 4.658 8428
Albanci 12.032 9456 2.576
Crnogorci 9.724 8.680 1.044
Romi 6.695 3.367 3.328
Makedonci 6.280 5.446 834
Slovaci 5.606 2.725 2.881
Rusini 3.253 1.566 1.687
Nijemci 2.635 1.509 1.116
Ukrajinci 2.494 1.412 1.082
Rumuni 810 587 223
Rusi 706 586 120
Poljaci 679 487 192
Židovi 600 579 21
Bugari 458 415 43
Turci 320 282 38
Grci 281 175 106
Austrijanci 214 169 45
Vlasi 22 12 7
Ostali 3.012 1.986 1.026
Nacionalno neopredijeljeni 73.376 55.862 17.514
Regionalno opredijeljeni 45.493 22.227 23.266
Nepoznato 62.926 33.579 29.347
Ukupno 4.784.265 2.597.205 2.187.060

Abecedni popis po naseljenim mjestima[uredi | uredi izvor]

Šablon:Sadržaj brojevi / stranice

Abecedni popis po općinama[uredi | uredi izvor]

Legenda[uredi | uredi izvor]

Značenje boja u predstavljanju etničkog sastava stanovništva

Hrvati Srbi
Apsolutna većina
  
  
Relativna većina
  
  


Općina Ukupno Hrvati Srbi Jugosloveni Muslimani Slovenci Mađari Italijani Česi
ukupno 4.784.265 (100,00%) 3.736.356 (78,10%)[2] 581.663 (12,16%)[2] 106.041 (2,21%)[2] 43.469 (0,90%)[2] 22.376 (0,46%)[2] 22.355 (0,46%)[2] 21.303 (0,44%)[2] 13.086 (0,27%)[2]
Grad Zagreb 933.914 803.681 49.965 16.067 13.100 7.186 1.208 290 1.175
* Grad Zagreb (uže područje) 729.467 615.473 45.054 14.321 11.402 6.328 1.040 261 988
* Velika Gorica 63.494 57.095 2.352 787 697 144 57 18 61
* Zaprešić 42.082 38.938 829 268 208 273 38 5 27
* Samobor 47.743 45.086 524 279 149 355 30 1 22
* Sesvete 51.128 47.089 1.206 412 644 86 43 5 77
Beli Manastir 54.265 22.740 13.851 4.265 160 322 8.956 4 15
Benkovac 33.378 13.553 18.986 154 25 6 5 3 1
Biograd na Moru 17.661 16.260 679 150 34 39 18 9 3
Bjelovar 66.039 53.113 5.898 2.631 88 142 615 7 309
Brač 13.824 12.985 182 137 61 28 16 2 8
Buzet 7.439 4.419 58 78 108 120 0 205 2
Buje 23.877 9.422 1.000 787 643 754 72 5.528 8
Valpovo 33.108 30.000 947 679 29 31 95 0 7
Varaždin 94.373 89.728 1.055 712 128 581 48 8 14
Vinkovci 98.445 78.313 13.170 1.882 342 91 1.644 3 15
Virovitica 46.661 35.850 7.271 1.214 79 61 268 12 99
Vis 4.354 3.825 101 140 34 11 11 0 2
Vojnić 8.236 116 7.366 158 436 1 2 0 0
Vrbovec 28.074 26.397 552 181 41 26 8 3 131
Vrbovsko 7.528 4.274 2.594 253 49 38 6 1 2
Vrginmost 16.599 4.043 11.729 278 123 9 4 1 2
Vrgorac 7.497 7.268 15 42 11 1 0 0 1
Vukovar 84.189 36.910 31.445 6.124 253 90 1.375 8 39
Garešnica 18.442 14.297 2.058 556 16 27 317 7 538
Glina 23.040 8.041 13.975 473 62 13 2 2 4
Gospić 29.049 18.613 8.976 513 76 25 7 3 3
Gračac 10.434 1.697 8.371 111 9 4 0 0 0
Grubišno Polje 14.206 6.015 4.540 636 8 13 498 11 1.953
Daruvar 30.092 10.459 10.074 1.653 62 36 571 55 5.572
Dvor 14.555 1.395 12.591 311 31 3 3 0 2
Delnice 17.848 16.072 614 241 176 152 7 1 1
Donja Stubica 30.760 30.197 82 76 29 32 7 1 2
Donji Lapac 8.054 44 7.854 65 22 1 6 0 0
Donji Miholjac 20.365 17.033 2.404 348 10 18 71 2 2
Drniš 24.169 18.732 4.974 76 21 8 3 0 3
Dubrovnik 71.419 58.836 4.765 1.189 2.866 179 71 47 28
Duga Resa 30.485 27.253 1.978 141 39 99 4 1 6
Dugo Selo 19.693 17.342 773 236 172 41 25 4 21
Đakovo 52.954 48.578 2.002 393 43 33 261 17 9
Đurđevac 40.901 39.700 204 198 15 20 30 1 1
Županja 49.026 42.960 1.209 680 2.106 36 99 1 8
Zabok 36.309 35.484 99 87 24 52 13 2 4
Zadar 136.572 113.170 14.112 1.875 418 415 112 89 30
Zlatar-Bistrica 31.291 30.712 67 62 10 34 6 3 3
Ivanec 41.680 40.844 99 50 12 124 22 2 1
Ivanić-Grad 25.592 24.034 334 354 68 48 19 1 56
Imotski 39.052 37.130 1.140 66 12 14 3 2 8
Jastrebarsko 32.422 31.160 367 176 57 49 11 0 6
Karlovac 81.319 51.880 21.732 2.764 486 367 49 17 17
Kaštela 32.286 29.713 879 256 197 69 21 2 34
Klanjec 10.917 10.588 43 27 5 117 2 0 2
Knin 42.954 3.886 37.888 502 31 49 11 4 2
Koprivnica 61.052 54.886 3.066 1.084 95 128 77 0 22
Korčula 19.651 18.076 206 328 104 45 15 4 8
Kostajnica 14.851 4.295 9.343 581 119 11 2 1 0
Krapina 26.382 25.963 51 25 7 70 5 0 3
Križevci 39.248 37.112 927 402 30 47 20 3 15
Krk 16.402 14.379 496 302 272 103 18 43 12
Kutina 39.520 32.772 3.105 781 161 56 121 176 607
Labin 25.983 11.545 523 534 2.013 245 2 421 4
Lastovo 1.228 991 51 43 25 1 1 5 0
Ludbreg 21.848 21.171 168 109 8 28 1 0 4
Makarska 21.041 18.657 418 677 185 52 23 5 22
Metković 22.818 21.292 749 160 83 16 4 5 4
Našice 40.829 32.891 4.486 750 88 33 61 3 7
Nova Gradiška 60.749 43.692 12.572 1.810 100 43 25 55 89
Novi Marof 29.254 28.826 54 34 7 48 6 5 1
Novska 24.696 16.556 5.402 675 58 16 63 25 220
Obrovac 11.557 3.761 7.572 53 15 5 9 1 2
Ogulin 29.095 17.566 10.113 580 62 31 13 3 5
Ozalj 14.787 13.908 142 167 4 115 0 0 1
Omiš 25.784 25.066 112 77 77 21 14 3 7
Opatija 29.799 23.574 1.153 825 246 863 94 321 16
Orahovica 15.631 10.907 3.328 540 38 16 61 1 7
Osijek 165.253 110.934 33.146 8.351 711 420 3.056 18 80
Otočac 24.992 16.355 7.781 183 26 10 4 0 5
Pag 7.612 7.259 53 27 17 25 4 1 0
Pazin 19.006 15.026 100 192 63 62 2 272 0
Pakrac 27.589 9.896 12.813 1.346 37 44 273 869 718
Petrinja 35.565 15.790 15.969 1.814 424 50 17 13 23
Ploče 13.008 11.091 551 439 221 25 24 1 5
Podravska Slatina 31.227 17.898 11.212 1.092 47 31 49 2 8
Poreč 22.988 12.535 900 647 281 219 83 1.336 13
Pregrada 16.939 16.509 21 23 11 243 0 0 0
Pula 85.326 47.359 6.424 4.642 2.838 1.256 302 5.375 55
Rab 9.562 8.861 120 98 51 48 10 11 5
Rijeka 206.229 148.046 21.669 8.014 5.659 3.046 401 3.330 144
Rovinj 19.727 11.290 749 421 278 152 119 2.169 17
Sveti Ivan Zelina 17.152 16.734 80 46 24 11 5 4 2
Senj 9.205 8.549 207 27 30 19 3 1 3
Sinj 60.210 55.789 2.785 332 65 36 11 1 10
Sisak 84.348 54.621 19.209 3.719 2.452 198 54 14 156
Slavonska Požega 71.745 57.277 9.759 1.546 90 83 61 31 378
Slavonski Brod 114.249 97.379 7.385 3.307 446 205 81 17 63
Slunj 18.962 12.091 5.540 239 509 5 4 0 2
Solin 27.402 26.224 481 117 61 31 6 3 4
Split 207.147 181.356 8.703 5.100 1.228 1.010 213 98 82
Titova Korenica 11.393 1.996 8.585 385 93 4 3 2 0
Trogir 22.168 20.444 278 254 148 54 22 2 6
Hvar 11.459 10.511 207 179 103 29 21 7 22
Cres-Lošinj 11.796 8.917 777 469 254 92 41 256 4
Crikvenica 19.154 16.288 913 539 284 123 41 9 10
Čabar 5.169 4.740 64 40 16 168 4 0 3
Čazma 15.263 13.897 685 234 24 12 21 3 21
Čakovec 119.866 112.660 421 625 76 855 91 1 17
Šibenik 85.002 71.386 8.971 1.010 278 202 92 18 25
općina Albanci Crnogorci Romi Makedonci Slovaci Rusini Nijemci Ukrajinci Rumuni Rusi Poljaci
ukupno 12.032 (0,25%)[2] 9.724 (0,20%)[2] 6.695 (0,13%)[2] 6.280 (0,13%)[2] 5.606 (0,11%)[2] 3.253 (0,06%)[2] 2.635 (0,05%)[2] 2.494 (0,05%)[2] 810 (0,01%)[2] 706 (0,01%)[2] 679 (0,01%)[2]
Grad Zagreb 2.884 2.536 1.105 1.919 252 141 372 309 108 246 153
* Grad Zagreb (uže područje) 2.545 2.350 902 1.716 204 118 303 260 106 215 129
* Velika Gorica 144 90 80 74 28 10 17 23 1 13 10
* Zaprešić 88 33 8 45 9 3 26 7 0 4 5
* Samobor 45 29 23 37 4 9 13 7 0 6 4
* Sesvete 62 34 92 47 7 1 13 12 1 8 5
Beli Manastir 118 240 381 43 50 15 433 12 314 9 15
Benkovac 29 17 0 22 0 0 0 1 1 2 3
Biograd na Moru 19 7 2 14 6 0 10 1 1 1 2
Bjelovar 488 80 66 67 11 5 35 4 0 3 6
Brač 41 11 0 7 8 1 14 0 0 1 7
Buzet 21 2 0 6 0 0 0 0 0 1 0
Buje 274 80 55 30 26 9 17 8 6 6 2
Valpovo 50 37 107 23 26 0 37 3 101 2 1
Varaždin 140 78 245 64 10 3 12 10 4 12 3
Vinkovci 209 106 194 103 138 209 81 33 5 11 8
Virovitica 73 52 31 66 6 4 18 1 0 3 1
Vis 27 17 5 16 8 0 2 2 0 0 2
Vojnić 5 2 0 4 0 1 1 0 0 1 0
Vrbovec 72 4 4 9 4 0 3 1 1 1 3
Vrbovsko 22 4 0 2 7 0 0 1 0 0 1
Vrginmost 6 7 4 2 0 0 6 1 2 0 0
Vrgorac 0 6 0 6 0 0 1 0 0 0 0
Vukovar 331 166 45 97 1.383 2.284 146 793 8 50 46
Garešnica 21 9 9 11 5 1 15 1 0 1 1
Glina 9 3 5 6 3 1 0 0 1 3 1
Gospić 63 26 26 20 3 0 3 0 0 5 0
Gračac 3 4 22 4 1 0 3 0 0 0 0
Grubišno Polje 32 10 22 11 2 1 9 2 5 1 2
Daruvar 46 16 36 38 35 5 62 1 3 5 2
Dvor 0 8 0 6 0 0 1 0 0 0 0
Delnice 41 8 6 9 2 1 3 2 0 2 4
Donja Stubica 14 1 0 6 4 0 12 1 0 0 1
Donji Lapac 0 9 1 9 0 0 1 1 0 0 0
Donji Miholjac 32 6 33 16 2 1 9 1 2 0 1
Drniš 16 8 0 6 1 0 7 0 0 1 0
Dubrovnik 220 689 3 86 22 15 53 9 5 16 15
Duga Resa 24 5 0 4 3 0 5 0 0 0 1
Dugo Selo 102 25 12 32 7 0 2 11 0 3 3
Đakovo 64 28 16 23 775 44 38 3 1 2 1
Đurđevac 49 10 28 11 2 0 6 2 0 1 2
Županja 63 15 26 23 109 136 23 14 1 3 6
Zabok 27 4 1 11 7 1 5 0 0 4 1
Zadar 457 294 5 235 48 21 71 22 11 15 21
Zlatar-Bistrica 18 1 1 15 2 0 8 0 0 5 0
Ivanec 6 2 0 7 0 3 8 4 0 1 1
Ivanić-Grad 139 15 0 19 9 0 2 2 1 0 1
Imotski 15 25 0 2 0 0 12 0 0 1 1
Jastrebarsko 24 14 0 27 4 4 6 0 0 0 1
Karlovac 168 179 12 171 14 7 15 9 0 12 4
Kaštela 38 46 1 33 12 3 8 1 1 8 11
Klanjec 9 4 0 4 1 0 4 0 0 0 1
Knin 6 49 16 16 6 3 1 0 0 0 1
Koprivnica 90 47 187 33 7 3 9 2 0 1 5
Korčula 57 67 0 27 3 1 11 2 0 2 5
Kostajnica 15 5 5 6 1 1 3 6 0 2 2
Krapina 14 4 0 8 4 2 1 0 0 3 2
Križevci 31 13 5 27 2 1 2 3 0 2 2
Krk 98 32 10 22 6 1 13 6 6 1 2
Kutina 145 27 36 25 126 7 25 35 0 4 18
Labin 87 36 0 21 5 0 3 1 4 2 2
Lastovo 1 6 0 8 0 0 0 0 0 0 0
Ludbreg 9 4 88 7 0 0 4 0 0 0 0
Makarska 95 60 0 14 11 4 20 4 1 4 4
Metković 28 17 2 11 1 2 6 1 5 0 1
Našice 79 27 24 47 1.158 1 36 2 1 1 6
Nova Gradiška 82 28 15 36 9 10 15 51 0 2 32
Novi Marof 22 6 0 7 6 1 3 0 0 0 2
Novska 56 12 157 12 219 9 4 335 0 2 8
Obrovac 15 23 0 5 0 1 0 2 0 4 0
Ogulin 44 4 3 18 2 1 2 0 0 1 3
Ozalj 5 6 1 3 2 5 3 0 0 0 1
Omiš 34 15 0 18 3 1 13 2 3 0 3
Opatija 157 94 11 77 11 6 36 0 14 5 6
Orahovica 33 15 39 26 20 1 4 2 0 1 7
Osijek 404 575 221 314 379 105 276 68 37 27 32
Otočac 26 5 0 11 1 0 10 2 0 3 0
Pag 28 2 0 7 1 0 2 0 0 0 1
Pazin 6 17 2 16 4 0 2 0 4 2 0
Pakrac 36 18 0 15 122 1 47 19 0 4 2
Petrinja 53 29 17 55 4 1 1 3 1 5 1
Ploče 51 88 0 44 1 2 8 1 0 1 1
Podravska Slatina 35 38 0 16 9 6 11 9 0 4 0
Poreč 356 58 1 61 24 2 15 4 7 3 6
Pregrada 7 1 0 5 0 0 3 0 1 0 0
Pula 494 804 575 385 77 18 40 26 14 19 22
Rab 32 13 13 8 0 0 13 1 0 1 0
Rijeka 937 884 445 468 77 44 66 61 18 47 52
Rovinj 209 44 4 36 26 0 16 3 18 6 3
Sveti Ivan Zelina 25 4 1 4 0 0 7 1 0 0 1
Senj 36 6 0 8 1 0 1 0 0 0 0
Sinj 69 10 5 30 5 2 17 1 0 2 4
Sisak 113 99 91 107 13 6 20 30 19 7 8
Slavonska Požega 71 45 0 80 91 11 39 9 0 9 14
Slavonski Brod 176 107 208 78 34 34 63 477 40 6 38
Slunj 3 9 0 4 0 0 0 0 0 2 0
Solin 22 19 0 5 2 6 0 2 0 3 2
Split 335 1.050 24 487 47 19 56 28 13 51 18
Titova Korenica 6 5 0 5 0 0 1 1 0 0 0
Trogir 63 28 4 10 4 2 10 3 1 0 7
Hvar 46 7 0 13 12 2 21 2 0 1 0
Cres-Lošinj 120 29 1 11 13 2 15 1 1 2 1
Crikvenica 139 30 1 23 4 1 25 3 1 1 1
Čabar 14 0 17 1 0 0 0 0 0 0 0
Čazma 21 4 11 4 3 0 2 2 0 0 1
Čakovec 104 35 1.920 27 11 6 16 10 2 4 6
Šibenik 283 148 26 123 31 6 39 7 17 21 11
Općina Jevreji Bugari Turci Grci Austrijanci Vlasi Ostali Nacionalno
neopredijeljeni
Regionalno
opredijeljeni
Nepoznato
Ukupno 600 (0,01%) 458 (<0,01%) 320 (<0,01%) 281 (0,00%) 214 (<0,01%) 22 (<0,01%) 3.012 (0,06%) 73.376 (1.53%) 45.493 (0,95%) 62.926 (1.31%)
Grad Zagreb 399 152 81 79 62 9 731 17.023 1.490 11.191
* Grad Zagreb (uže područje) 392 145 77 70 56 7 625 14.696 1.317 8.367
* Velika Gorica 4 2 4 7 2 1 33 924 80 736
* Zaprešić 2 3 0 0 0 1 29 514 40 679
* Samobor 1 0 0 0 4 0 22 468 25 600
* Sesvete 0 2 0 2 0 0 22 421 28 809
Beli Manastir 0 5 1 1 1 0 48 1.498 87 681
Benkovac 0 0 0 10 0 0 22 152 2 384
Biograd na Moru 0 3 0 1 2 0 14 178 16 192
Bjelovar 4 6 2 5 1 2 17 1.338 39 1.057
Brač 0 0 1 0 0 0 10 106 47 151
Buzet 0 0 0 0 0 0 3 215 2.096 105
Buje 2 5 32 0 5 0 32 913 3.894 267
Valpovo 0 8 0 1 0 1 8 416 31 468
Varaždin 2 15 8 2 3 0 17 724 44 703
Vinkovci 6 3 1 6 3 0 28 877 35 929
Virovitica 2 0 1 1 1 0 25 680 31 811
Vis 0 2 0 0 0 0 11 55 17 66
Vojnić 0 0 0 1 0 0 4 36 17 85
Vrbovec 0 0 0 0 0 0 4 282 8 339
Vrbovsko 0 1 0 0 0 0 1 167 12 93
Vrginmost 0 1 0 1 0 0 5 131 3 241
Vrgorac 0 0 0 0 0 0 2 34 53 57
Vukovar 6 10 0 10 0 0 36 1.621 73 840
Garešnica 0 0 0 2 1 0 6 307 18 218
Glina 1 0 0 3 0 0 3 239 1 189
Gospić 0 0 0 2 0 0 27 323 22 313
Gračac 1 0 0 0 0 0 1 24 0 179
Grubišno Polje 5 1 0 7 0 0 2 274 12 134
Daruvar 9 8 0 3 3 0 13 694 25 606
Dvor 0 0 0 3 0 0 1 87 4 109
Delnice 0 4 1 0 0 0 5 300 33 163
Donja Stubica 1 0 0 0 0 0 11 91 4 188
Donji Lapac 0 0 0 3 0 0 1 9 1 27
Donji Miholjac 1 0 0 2 0 0 3 164 14 190
Drniš 0 0 0 0 0 0 12 127 1 173
Dubrovnik 19 6 1 2 10 0 120 1.228 170 749
Duga Resa 0 0 0 1 0 0 51 290 14 566
Dugo Selo 0 2 0 0 0 0 18 210 34 618
Đakovo 0 1 0 2 1 0 15 268 27 309
Đurđevac 0 1 0 0 1 0 3 198 11 407
Županja 1 0 0 1 0 0 13 302 52 1.139
Zabok 0 0 0 0 0 0 4 193 10 276
Zadar 6 6 4 5 6 0 151 1.549 231 3.193
Zlatar-Bistrica 0 2 0 0 0 0 11 76 7 248
Ivanec 0 0 0 0 0 0 9 89 9 387
Ivanić-Grad 1 0 0 0 0 1 3 243 23 219
Imotski 0 0 0 3 1 0 25 87 1 504
Jastrebarsko 0 0 0 2 0 0 20 191 7 296
Karlovac 1 6 4 3 5 0 38 1.839 76 1.444
Kaštela 0 2 0 0 1 0 15 327 44 564
Klanjec 0 0 0 0 1 0 1 25 2 81
Knin 0 0 0 8 0 0 6 205 5 259
Koprivnica 4 4 0 1 1 1 10 673 33 583
Korčula 1 0 28 1 1 0 37 310 87 225
Kostajnica 0 0 5 5 0 0 2 194 2 245
Krapina 0 0 0 0 0 1 9 62 9 139
Križevci 0 0 0 0 0 0 4 318 10 272
Krk 0 0 8 0 2 1 13 319 73 164
Kutina 0 2 1 0 0 0 6 661 17 606
Labin 1 1 5 1 2 0 44 722 9.324 435
Lastovo 0 0 6 0 0 0 11 38 11 30
Ludbreg 0 0 0 0 1 0 2 114 6 124
Makarska 0 1 0 0 1 0 24 325 147 287
Metković 1 0 0 0 3 0 5 130 23 269
Našice 1 0 1 1 1 0 17 403 36 668
Nova Gradiška 1 2 0 4 1 0 33 644 46 1.352
Novi Marof 0 0 0 0 1 0 6 51 3 165
Novska 1 0 0 3 0 0 13 450 11 389
Obrovac 0 0 0 1 0 0 4 43 0 41
Ogulin 0 5 2 1 0 0 10 342 2 282
Ozalj 0 0 0 0 0 0 12 105 7 300
Omiš 0 0 1 0 2 0 14 79 52 167
Opatija 5 2 17 3 17 0 45 1.103 627 471
Orahovica 0 0 0 2 0 0 8 301 31 243
Osijek 20 31 5 11 5 1 162 3.487 394 1.983
Otočac 0 0 0 5 0 0 43 185 7 330
Pag 1 0 0 0 2 0 7 23 1 151
Pazin 0 0 0 0 1 0 12 321 2.723 179
Pakrac 1 1 0 1 0 0 15 639 12 660
Petrinja 0 5 0 3 1 0 12 876 21 377
Ploče 0 0 2 1 0 0 17 196 57 181
Podravska Slatina 0 2 1 1 0 1 10 446 42 257
Poreč 1 4 5 0 7 0 33 425 5.465 497
Pregrada 0 0 0 0 0 0 2 29 2 82
Pula 5 36 3 4 12 0 99 2.782 10.270 1.390
Rab 0 0 3 0 1 0 5 114 24 130
Rijeka 20 42 18 23 9 1 195 7.637 1.649 3.227
Rovinj 2 1 6 1 7 0 19 636 3.255 240
Sveti Ivan Zelina 0 1 0 1 0 0 3 58 6 134
Senj 0 0 3 0 0 0 1 121 10 179
Sinj 0 1 1 0 3 0 15 280 42 694
Sisak 2 2 1 8 0 0 38 1.754 58 1.549
Slavonska Požega 1 1 3 2 3 0 21 900 71 1.149
Slavonski Brod 2 4 23 4 1 0 31 1.444 138 2.458
Slunj 0 1 0 2 0 0 10 267 2 272
Solin 0 1 1 0 1 1 6 115 31 258
Split 48 26 12 8 6 1 145 3.342 1.212 2.429
Titova Korenica 0 0 0 1 0 0 7 84 3 212
Trogir 0 3 11 2 1 0 8 212 128 463
Hvar 0 3 1 1 1 0 24 115 34 97
Cres-Lošinj 2 0 5 0 2 0 21 484 74 202
Crikvenica 1 5 1 2 3 1 11 403 60 231
Čabar 0 0 0 0 1 0 2 36 12 51
Čazma 0 7 0 0 0 0 0 192 3 116
Čakovec 4 3 1 2 1 0 33 826 103 2.006
Šibenik 8 11 3 5 5 0 70 1.155 174 877

Vjerska pripadnost[uredi | uredi izvor]

Vjerski sastav stanovništva Hrvatske po naseljima, popis 1991.
  • Jevreji - 633
  • Ostali protestanti - 7.374
  • Ostale vjeroispovijesti i nedeklarisani - 224.981
  • ateisti - 186.161
  • Nepoznato - 85.168

Jezička pripadnost[uredi | uredi izvor]

Jezički sastav stanovništva Hrvatske po naseljima, popis 1991.

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • CD-ROM: "Naselja i stanovništvo RH od 1857 do 2001. godine ", Izdanje Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske, Zagreb, 2005.
  • Knjiga: "Narodnosni i vjerski sastav stanovništva Hrvatske, 1880-1991: po naseljima, autor: Jakov Gelo, izdavač: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske, 1998., ISBN 953-6667-07-X, ISBN 978-953-6667-07-9; za podatke o nacionalnom sastavu stanovništva po općinama i naseljenim mjestima 1991. godine.
  • [1], Stanovništvo prema narodnosti 1971-2011, Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske.
  • [2], Stanovništvo prema jeziku 1991,2001, 2011., Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske.
  • [3], Popis stanovništva 2011. godine, s podacima s ranijih popisa, Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]