Rovinj

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Rovinj
Karta Istre
Rovinj, luka

Rovinj (tal. Rovigno) je grad i središte istoimene općine u Hrvatskoj na zapadnoj obali poluostrva Istre. Grad ima oko 13.000 stanovnika, od kojih oko 15% čine pripadnici italijanske manjine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvo spominjanje Rovinja kao Castrum Rubini, koliko je poznato, nalazimo u djelu "Cosmographia" ravenskog Anonimusa. Djelo, iz 7. vijeka, s mnoštvom geografskih podataka koji se odnose na 5. vijek iz čega rovinjski hroničar Benussi zaključuje da je Rovinj nastao u razdoblju od III do V st. Okolica današnjeg Rovinja je, prema arheološkim nalazima, bila nastanjena već u prahistorijskom razdoblju - brončanom i željeznom dobu, kada u Istri cvate kultura Histra koji su tu živjeli i trgovali sa Grcima i Etrušćanima. Najnoviji slučajni nalazi ukazuju na postojanje života već na prijelazu iz II. u I. milenijum na samom ostrvu (od 1763. poluostrvo) na kojem je smješten današnji Rovinj.

Nakon mirne vladavine Rimskog carstva, a pred navalama Visigota, Huna, Gota i Bizantinaca, stari Romani su, u potrazi za sigurnošću, naselili ostrva Mons Albanus, Sv. Katerinu, Sv. Andriju i Cissu. Ostrvo Cissa se prvi put pominje po Pliniju starijem, a navodno je potonuo za vrijeme velikih potresa u drugoj polovini 8. vijeka.

Castrum Rubini lociran na mjestu današnje crkve Sv. Eufemije, nekad crkvice sv. Jurja, postaje Ruigno, Ruginio, Ruvigno i preživljava razorne napade s kopna i mora: Slavena (Domagoj 876.g.), Neretljana (865. i 887.g.) i Saracena (819. i 842.).

Nakon bizantinske vlasti Rovinj je najprije pod vlašću Longobarda, a potom pod franačkom vladavinom. U feudalnoj Istri Rovinj gubi veći dio autonomije starih rimskih municipija, međutim kao važan grad, o čemu govori činjenica da kao castrum učestvuje 804. g. na Rižanskoj skupštini, uspijeva se izboriti za određene olakšice.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Rovinj koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: