Popis stanovništva u Hrvatskoj 1991 (Zadar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu

Popis stanovništva u Hrvatskoj je izvršen u martu 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji. Po popisu stanovništva na površini od 1.121 km2 1991. godine u općini Zadar živjelo je 136.572[1][2] stanovnika raspoređenih u 77[2] naseljenih mjesta.

Nacionalni sastav po naseljenim mjestima, 1991.[uredi | uredi izvor]

Apsolutna etnička većina:

  Hrvati (75)
  Srbi (2)
Nacionalni sastav stanovništva općine Zadar, po naseljenim mjestima, prema popisu iz 1991.
Naseljeno mjesto Ukupno Hrvati Srbi Jugoslaveni Ostali
Babindub 33 25 3 0 5
Bibinje 3.777 3.634 21 13 109
Božava 166 158 4 0 4
Brbinj 168 147 1 0 20
Brgulje 56 56 0 0 0
Briševo 793 781 2 0 10
Crno 662 519 91 2 50
Debeljak 946 936 2 0 8
Dračevac Ninski 386 372 0 0 14
Dragove 139 127 0 0 12
Galovac 1.426 1.396 2 0 28
Gorica 1.142 1.080 3 0 59
Islam Latinski 957 740 187 0 30
Ist 237 225 1 4 7
Jovići 534 522 0 0 12
Kali 2.245 2.149 3 5 88
Kožino 498 491 3 0 4
Krneza 229 228 0 0 1
Kukljica 868 831 2 1 34
Lovinac 617 612 0 0 5
Luka 164 162 0 0 2
Lukoran 687 665 1 4 17
Ljubač 703 699 0 0 4
Mali Iž 189 185 1 0 3
Molat 114 94 0 0 20
Murvica 1.096 777 223 3 93
Nin 1.692 1.641 1 5 45
Ninski Stanovi 556 551 0 0 5
Novigrad 640 622 1 1 16
Olib 714 707 3 0 4
Ošljak 65 45 0 0 20
Paljuv 481 477 1 0 3
Petrčane 575 537 3 7 28
Podgradina 618 614 0 0 4
Poličnik 1.690 1.670 1 0 19
Poljana 448 400 0 2 46
Poljica 1.139 759 272 15 93
Posedarje 1.355 1.305 6 6 38
Preko 1.759 1.669 4 0 86
Premuda 73 68 0 0 5
Pridraga 1.799 1.770 2 0 27
Privlaka 2.988 2.752 12 2 222
Prkos 397 394 0 0 3
Radovin 724 715 0 0 9
Rava 120 107 0 0 13
Ražanac 1.039 995 7 4 33
Rivanj 20 19 0 0 1
Rtina 576 566 0 0 10
Sali 1.190 1.147 9 4 30
Savar 85 72 0 0 13
Selina 457 443 0 2 12
Sestrunj 123 123 0 0 0
Silba 221 199 3 1 18
Slivnica 1.061 1.051 2 0 8
Smoković 1.029 13 989 13 14
Soline 124 97 0 0 27
Starigrad 1.159 1.108 12 6 33
Suhovare 891 884 1 0 6
Sukošan 2.275 2.175 33 3 64
Sutomišćica 441 415 1 0 25
Škabrnje 1.953 1.906 1 0 46
Tribanj 481 333 123 12 13
Ugljan 1.070 939 17 5 109
Veli Iž 468 441 3 4 20
Veli Rat 140 134 0 0 6
Vinjerac 273 270 1 1 1
Vir 860 830 3 1 26
Visočane 524 521 0 0 3
Vrsi 1.633 1.543 1 1 88
Zadar 76.343 58.534 10.958 1.728 5.123
Zaglav 369 344 0 1 24
Zapuntel 52 52 0 0 0
Zaton 1.035 973 1 0 61
Zemunik Donji 2.318 1.793 276 17 232
Zemunik Gornji 1.310 468 815 0 27
Zverinac 59 57 0 0 2
Žman 328 311 0 2 15
ukupno 136.572 113.170 14.112 1.875 7.415

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Izdanje Državnog zavoda za statistiku RH: Narodnosni sastav stanovništva RH od 1880-2001. godine