Popis stanovništva u Hrvatskoj 1991 (Sisak)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj je izvršen u martu 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji. Po popisu stanovništva na površini od 1.052 km2 1991. godine u općini Sisak živjelo je 84.348[1][2] stanovnika raspoređenih u 105[2] naseljenih mjesta.

Nacionalni sastav po naseljenim mjestima, 1991.[uredi | uredi izvor]

Apsolutna etnička većina

  Hrvati (73)
  Srbi (30)

Relativna etnička većina

  Hrvati (1)
  Jugoslaveni (1)
Nacionalni sastav stanovništva općine Sisak, po naseljenim mjestima, prema popisu iz 1991.
Naseljeno mjesto Ukupno Hrvati Srbi Jugosloveni ostali
Bestrma 290 6 236 37 11
Bistrač 90 89 0 0 1
Blinjska Greda 139 4 124 11 0
Blinjski Kut 505 193 259 37 16
Bobovac 750 744 0 1 5
Bok Palanječki 204 194 0 2 8
Brđani Kosa 223 8 190 13 12
Brđani Cesta 303 6 277 10 10
Brežane Lekeničke 299 279 4 1 15
Brkiševina 205 198 2 0 5
Budaševo 1.769 1.653 34 19 63
Vedro Polje 161 110 16 16 19
Velika Gradusa 430 4 414 7 5
Veliko Svinjičko 357 348 0 3 6
Vrh Letovanićki 118 98 7 7 6
Vukoševac 129 2 109 10 8
Vurot 84 84 0 0 0
Gornja Letina 106 87 0 0 19
Gornje Komarevo 549 461 26 33 29
Gornji Vukojevac 74 74 0 0 0
Gradusa Posavska 162 160 2 0 0
Greda 1.113 1.037 34 6 36
Greda Sunjska 543 520 3 0 20
Gušće 609 539 1 8 61
Desna Martinska Ves 443 436 1 3 3
Desni Dubrovčak 164 163 1 0 0
Desno Željezno 277 273 1 2 1
Desno Trebarjevo 435 431 2 0 2
Donja Letina 77 69 0 1 7
Donje Komarevo 380 353 5 12 10
Donji Vukojevac 441 415 3 16 7
Donji Hrastovac 440 57 348 21 14
Drljača 538 43 419 37 39
Dužica 447 439 5 2 1
Žabno 455 419 10 18 8
Žažina 379 361 0 3 15
Žreme 132 126 4 1 1
Zirčica 153 144 2 2 5
Ivanjski Bok 147 0 134 1 12
Jazvenik 177 117 0 1 59
Jasenovčani 132 0 115 4 13
Jezero Posavsko 112 112 0 0 0
Kinjačka 383 8 346 21 8
Kladari 63 0 58 0 5
Klobučak 120 19 69 12 20
Kostreši Šaški 231 5 211 5 10
Kratečko 282 266 0 1 15
Krivaj Sunjski 156 142 2 3 9
Lekenik 1.652 1.547 44 16 45
Letovanić 568 546 10 7 5
Lijeva Luka 352 349 0 0 3
Lijeva Martinska Ves 455 446 0 0 9
Lijevo Željezno 21 20 0 0 1
Lijevo Trebarjevo 89 89 0 0 0
Lonja 183 175 4 3 1
Lukavec Posavski 217 208 0 0 9
Ljubljanica 46 46 0 0 0
Mala Gradusa 138 2 129 3 4
Mala Paukova 168 2 161 1 4
Mahovo 415 407 0 0 8
Mužilovčica 167 159 0 3 5
Novo Selo Palanječko 585 488 59 4 34
Novoselci 77 15 27 29 6
Odra Sisačka 1.006 929 34 4 39
Palanjek 320 308 3 2 7
Palanjek Pokupski 40 3 37 0 0
Papići 173 2 158 6 7
Petrinjci 242 6 221 2 13
Petrovec 306 300 3 0 3
Pešćenica 840 820 3 2 15
Pobrđani 112 1 108 2 1
Pokupsko Vratečko 43 43 0 0 0
Poljana Lekenička 289 269 0 10 10
Prelošćica 795 763 3 0 29
Pustike 149 147 2 0 0
Radonja Luka 108 0 99 0 9
Sela 1.019 955 12 6 46
Selišće Sunjsko 97 96 0 0 1
Setuš 236 230 0 1 5
Sisak 45.792 26.839 10.829 2.884 5.240
Sjeverovac 131 1 113 6 11
Slovinci 461 36 391 4 30
Staza 380 356 4 17 3
Stara Drenčina 217 211 0 0 6
Stari Brod 160 123 1 1 35
Stari Farkašić 106 88 2 2 14
Staro Pračno 906 792 37 14 63
Staro Selo 520 9 499 10 2
Strelečko 545 394 52 21 78
Strmen 356 4 329 7 16
Stupno 556 505 30 3 18
Suvoj 54 54 0 0 0
Sunja 2.113 1.305 536 109 163
Timarci 366 176 170 0 20
Tišina Erdedska 388 379 4 0 5
Tišina Kaptolska 308 273 10 6 19
Topolovac 1.129 984 43 51 51
Hrastelnica 1.006 930 26 22 28
Cerje Letovanićko 177 173 0 0 4
Crkveni Bok 406 6 387 5 8
Čapljani 112 0 106 5 1
Četvrtkovac 509 17 448 23 21
Čigoč 127 126 0 1 0
Šaš 735 79 601 40 15
Šišinec 104 94 0 0 10
ukupno 84.348 54.621 19.209 3.719 6.799

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Izdanje Državnog zavoda za statistiku RH: Narodnosni sastav stanovništva RH od 1880-2001. godine