Popis stanovništva u Hrvatskoj 1991 (Požega)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj je izvršen u martu 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji. Po popisu stanovništva na površini od 1.249 km2 1991. godine u općini Požega živjelo je 71.745[1][2] stanovnika raspoređenih u 209[2] naseljenih mjesta.

Nacionalni sastav po naseljenim mjestima, 1991.[uredi | uredi izvor]

Apsolutna etnička većina

  Hrvati (132)
  Srbi (66)
  ostali i nepoznato (1)

Relativna etnička većina

  Hrvati (3)
  Srbi (4)

Bez etničke većine

(1)

Bez stanovništva

(2)

Nacionalni sastav stanovništva općine Slavonska Požega, po naseljenim mjestima, prema popisu iz 1991.
Naseljeno mjesto Ukupno Hrvati Srbi Jugosloveni ostali
Alaginci 182 175 5 0 2
Aleksandrovac 212 24 165 17 6
Alilovci 454 445 0 0 9
Amatovci 19 1 17 1 0
Ašikovci 88 81 4 0 3
Bankovci 134 132 0 0 2
Bektež 468 456 7 0 5
Bertelovci 171 147 13 8 3
Bešinci 89 88 0 0 1
Bzenica 154 101 17 13 23
Bilice 179 176 0 0 3
Biškupci 344 333 1 0 10
Bjeliševac 123 41 0 0 82
Blacko 232 220 1 2 9
Bogdašić 9 0 9 0 0
Bolomače 23 7 16 0 0
Boričevci 113 107 1 4 1
Bratuljevci 34 0 31 2 1
Brđani 68 67 1 0 0
Bresnica 272 213 54 1 4
Brestovac 683 601 36 10 36
Buk 220 215 2 0 3
Busnovi 113 88 15 7 3
Bučje 364 360 0 0 4
Vasine Laze 34 5 29 0 0
Velika 2.084 1.888 68 22 106
Veliki Bilač 59 22 36 1 0
Venje 152 148 1 1 2
Vesela 156 154 0 0 2
Vetovo 1.035 983 18 14 20
Vidovci 1.774 1.559 140 12 63
Vilić Selo 171 144 12 6 9
Viškovci 271 263 0 4 4
Vlatkovac 151 143 0 6 2
Vranić 23 0 23 0 0
Vrčin Dol 6 6 0 0 0
Vukojevica 105 72 33 0 0
Golo Brdo 276 266 0 0 10
Golobrdci 395 382 1 0 12
Gornji Vrhovci 72 1 71 0 0
Gornji Gučani 84 31 52 0 1
Gornji Emovci 156 154 0 0 2
Grabarje 556 527 6 2 21
Gradac 1.042 1.022 6 2 12
Gradište 301 29 264 2 6
Gradski Vrhovci 83 6 70 0 7
Granje 115 18 81 14 2
Daranovci 158 156 2 0 0
Darkovac 12 0 10 0 2
Deževci 164 132 21 4 7
Dervišaga 989 932 26 9 22
Djedina Rijeka 165 164 0 0 1
Dobra Voda 29 29 0 0 0
Dobrogošće 19 2 17 0 0
Dolac 191 190 0 0 1
Doljanovci 231 226 0 0 5
Doljanci 80 70 5 0 5
Donji Gučani 119 106 11 2 0
Donji Emovci 138 130 0 0 8
Draga 245 226 1 0 18
Draganlug 10 3 6 1 0
Drenovac 905 881 7 1 16
Drškovci 378 330 27 5 16
Duboka 130 2 117 5 6
Eminovci 654 534 72 22 26
Emovački Lug 20 7 9 0 4
Žigerovci 25 0 19 5 1
Završje 256 215 26 4 11
Zagrađe 556 547 5 0 4
Zakorenje 231 225 2 1 3
Zarilac 241 233 0 0 8
Ivandol 165 161 2 1 1
Ivanovci 37 1 29 5 2
Imrijevci 82 64 3 13 2
Jaguplije 205 197 4 1 3
Jakšić 1.737 1.425 211 46 55
Jasik 19 3 15 1 0
Jezero 33 28 0 0 5
Jeminovac 66 1 65 0 0
Jurkovac 60 7 36 10 7
Kadanovci 202 200 0 0 2
Kalenić 93 93 0 0 0
Kamenska 40 1 37 0 2
Kamenski Vučjak 89 5 80 3 1
Kamenski Šeovci 20 0 19 0 1
Kantrovci 110 1 107 2 0
Kaptol 1.361 1.216 7 4 134
Klisa 13 0 13 0 0
Kneževac 131 112 0 4 15
Knežci 93 87 0 5 1
Komarovci 204 183 1 0 20
Komorica 216 202 7 1 6
Komušina 92 8 79 1 4
Koprivna 70 3 65 0 2
Koprivnica 342 264 43 16 19
Krivaj 80 75 0 2 3
Kruševo 17 0 17 0 0
Kuzmica 533 511 14 1 7
Kujnik 83 1 76 5 1
Kula 395 17 360 5 13
Kunovci 79 78 0 0 1
Kutjevo 2.492 2.357 34 21 80
Laze Prnjavor 27 5 10 2 10
Lakušija 95 95 0 0 0
Latinovac 132 24 89 15 4
Lukač 212 202 10 0 0
Lučinci 135 54 76 2 3
Mali Bilač 34 34 0 0 0
Marindvor 117 106 0 0 11
Markovac 29 0 29 0 0
Migalovci 153 88 61 0 4
Mijači 97 5 76 0 16
Milanlug 297 236 26 10 25
Milanovac 62 0 62 0 0
Milivojevci 60 0 60 0 0
Mitrovac 214 208 0 0 6
Mihajlije 0 0 0 0 0
Mihaljevići 5 5 0 0 0
Mihaljevci 714 636 55 2 21
Mokreš 38 38 0 0 0
Mrkoplje 4 0 4 0 0
Nova Lipa 76 71 0 1 4
Nova Lipovica 42 4 37 0 1
Nova Ljeskovica 575 251 104 27 193
Novi Bešinci 80 75 0 0 5
Novi Zdenkovac 19 19 0 0 0
Novi Mihaljevci 341 283 46 0 12
Novi Štitnjak 95 88 0 1 6
Novo Zvečevo 113 42 41 22 8
Novo Selo 439 386 23 0 30
Novoselci 216 206 5 0 5
Nurkovac 206 188 9 5 4
Nježić 23 0 23 0 0
Oblakovac 60 6 52 1 1
Ovčare 169 151 3 2 13
Ozdakovci 38 3 30 0 5
Oljasi 104 3 101 0 0
Orljavac 297 190 66 14 27
Pavlovci 172 165 5 0 2
Paka 96 65 28 3 0
Pasikovci 87 1 69 6 11
Perenci 78 1 74 2 1
Pleternica 3.838 3.616 89 30 103
Pleternički Mihaljevci 31 31 0 0 0
Podgorje 272 269 2 0 1
Podsreće 109 1 103 2 3
Požega 21.046 15.862 3.130 870 1.184
Požeški Brđani 73 7 61 1 4
Poloje 74 65 4 0 5
Poljanska 140 110 17 5 8
Poreč 250 8 228 9 5
Potočani 194 187 3 1 3
Radnovac 198 175 0 3 20
Radovanci 502 490 2 0 10
Rajsavac 355 343 2 0 10
Ramanovci 219 214 0 0 5
Rasna 65 8 56 1 0
Ratkovica 320 151 129 13 27
Resnik 251 246 0 4 1
Ruševac 44 0 43 1 0
Ruševo 320 311 2 0 7
Sažije 118 2 110 1 5
Sapna 139 5 124 8 2
Svetinja 62 54 0 0 8
Svilna 181 177 0 0 4
Seoci 108 102 4 0 2
Sesvete 137 133 1 0 3
Sibokovac 62 0 59 0 3
Skenderovci 215 175 15 19 6
Sloboština 83 11 69 2 1
Smoljanovci 26 0 25 0 1
Sovski Dol 205 204 1 0 0
Srednje Selo 261 242 1 0 18
Stara Lipa 186 155 29 0 2
Stara Ljeskovica 15 4 11 0 0
Stari Zdenkovac 63 56 5 0 2
Stojčinovac 13 2 9 0 2
Stražeman 250 243 0 0 7
Striježevica 88 0 88 0 0
Sulkovci 710 690 10 1 9
Tekić 262 230 15 4 13
Tominovac 195 144 17 5 29
Toranj 197 184 12 0 1
Trapari 209 131 67 2 9
Trenkovo 823 771 8 9 35
Treštanovci 299 130 132 22 15
Trnovac 324 312 0 1 11
Tulnik 50 50 0 0 0
Turnić 95 95 0 0 0
Ćosine Laze 29 2 25 0 2
Ćošinci 74 27 30 14 3
Ugarci 74 71 2 0 1
Ferovac 142 138 4 0 0
Frkljevci 400 385 2 9 4
Hrnjevac 207 196 3 0 8
Cerovac 260 245 1 1 13
Ciglenik 290 6 276 1 7
Crkveni Vrhovci 44 2 41 1 0
Crljenci 50 1 48 0 1
Čaglin 717 613 45 24 35
Čečavac 49 0 49 0 0
Čečavački Vučjak 127 0 108 7 12
Češljakovci 380 365 1 0 14
Šeovci 110 110 0 0 0
Škrabutnik 62 24 29 3 6
Šnjegavić 123 1 121 0 1
Štitnjak 60 56 4 0 0
Šumanovci 165 163 0 0 2
Šušnjari 0 0 0 0 0
ukupno 71.745 57.277 9.759 1.546 3.163

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Izdanje Državnog zavoda za statistiku RH: Narodnosni sastav stanovništva RH od 1880-2001. godine