Popis stanovništva u Hrvatskoj 1991 (Pakrac)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Popis stanovništva u Hrvatskoj je izvršen u martu 1991. godine, kao dio Popisa stanovništva u Jugoslaviji. Po popisu stanovništva na površini od 567 km2 1991. godine u općini Pakrac živjelo je 27.589[1][2] stanovnika raspoređenih u 68[2] naseljenih mjesta.

Nacionalni sastav po naseljenim mjestima, 1991.[uredi | uredi izvor]

Apsolutna etnička većina

  Srbi (46)
  Hrvati (15)
  ostali i nepoznato (5)

Relativna etnička većina

  Srbi (2)
Nacionalni sastav stanovništva općine Pakrac, po naseljenim mjestima, prema popisu iz 1991.
naseljeno mjesto ukupno Srbi Hrvati Jugosloveni ostali
Antunovac 512 76 300 20 116
Badljevina 828 25 680 9 114
Batinjani 266 154 55 20 37
Bjelajci 38 38 0 0 0
Bjelanovac 58 40 6 10 2
Branešci 305 296 5 3 1
Brezine 308 14 257 3 34
Brekinska 199 22 108 2 67
Brusnik 112 111 0 0 1
Bujavica 75 67 0 1 7
Bukovčani 149 111 32 5 1
Bučje 142 129 10 0 3
Veliki Banovac 183 0 76 0 107
Veliki Budići 55 54 0 1 0
Gaj 362 23 280 0 59
Glavica 77 77 0 0 0
Gornja Obrijež 284 166 34 18 66
Gornja Šumetlica 138 118 0 9 11
Gornji Grahovljani 136 133 0 3 0
Gornji Čaglić 71 58 0 1 12
Dereza 128 120 0 8 0
Dobrovac 663 187 398 30 48
Donja Obrijež 321 2 224 2 93
Donja Šumetlica 65 57 2 5 1
Donji Grahovljani 188 155 22 5 6
Donji Čaglić 505 270 182 21 32
Dragović 284 257 7 8 12
Jagma 206 198 2 3 3
Jakovci 39 39 0 0 0
Japaga 291 265 8 6 12
Kapetanovo Polje 67 20 11 0 36
Klisa 139 82 47 1 9
Kovačevac 62 62 0 0 0
Korita 111 100 1 5 5
Koturić 46 46 0 0 0
Kraguj 176 167 4 4 1
Kričke 90 88 1 0 1
Kukunjevac 1.082 832 128 44 78
Kusonje 1.101 891 99 72 39
Livađani 58 57 0 0 1
Lipik 3.725 1.499 1.447 249 530
Lipovac 5 5 0 0 0
Mali Banovac 31 0 15 0 16
Mali Budići 19 19 0 0 0
Marino Selo 366 3 305 4 54
Novi Majur 119 1 118 0 0
Novo Selo 191 177 9 3 2
Ožegovci 179 175 1 1 2
Omanovac 261 42 187 1 31
Pakrac 8 .197 3 .514 3 .033 624 1 .026
Ploštine 224 1 27 0 196
Poljana 669 27 406 31 205
Popovci 68 67 0 0 1
Prgomelje 65 65 0 0 0
Prekopakra 1.347 171 925 39 212
Ribnjaci 93 15 55 3 20
Rogulje 61 59 1 0 1
Skenderovci 51 44 4 0 3
Srednji Grahovljani 43 36 0 7 0
Stari Majur 41 1 37 0 3
Strižićevac 35 1 9 0 25
Subocka 351 331 6 4 10
Tisovac 73 68 0 3 2
Toranj 292 201 36 11 44
Filipovac 493 50 283 32 128
Cikote 68 67 0 0 1
Cicvare 14 14 0 0 0
Šeovica 588 553 13 15 7
ukupno 27 .589 12 .813 9 .896 1 .346 3 .534

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Izdanje Državnog zavoda za statistiku RH: Narodnosni sastav stanovništva RH od 1880-2001. godine