Razlika između verzija stranice "Yu-Gi-Oh! franšiza"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[pregledana izmjena][pregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m +{{Nedostaju izvori}}
m Bot: Automatska zamijena teksta (-],[ +], [)
Red 22: Red 22:
== Yu-Gi-Oh! GX ==
== Yu-Gi-Oh! GX ==
{{Glavni|Yu-Gi-Oh! GX}}
{{Glavni|Yu-Gi-Oh! GX}}
'''Yu-Gi-Oh! GX''' je nastavak Yu-Gi-Oh! franšize premijerno prikazan [[2004]]. godine na TV Tokyo.Priča prati dječaka [[Jaden Yuki|Džejdena Yukija]] koji se upisuje na akademiju za Dvoboje Čudovišta.Džejden je intaligentan,talentovan i veoma lijen dječak koji često upada u nevolje sa prijateljima [[Syrus Truesdale|Sajrusom]],[[Chumley Huffington|Čamlijem]] i [[Bastion Misawa|Bastionom]].U seriji se često pojavljuju likovi iz originalne serije a u prvoj sceni serije Džejden dobija kartu od [[Yugi Mutou|Yugija]].Priča serije pokazuje svijet u kojem je prva sporedna stvar Dvoboj Čudovišta i prikazuje obrazovni sistem Yu-Gi-Oh! svijeta čime bolje dočarava Yu-Gi-Oh!.Kroz priču Džejden i prijatelji se bore protiv Jahača Sjena,Društva Svijetla,Martinovog Carstva,Truemana i dr.U trećoj sezoni serije dolazi mnogo novih likova,a serija bilježi veliki uspjeh zahvaljujući novoj atmosferi franšize.
'''Yu-Gi-Oh! GX''' je nastavak Yu-Gi-Oh! franšize premijerno prikazan [[2004]]. godine na TV Tokyo.Priča prati dječaka [[Jaden Yuki|Džejdena Yukija]] koji se upisuje na akademiju za Dvoboje Čudovišta.Džejden je intaligentan,talentovan i veoma lijen dječak koji često upada u nevolje sa prijateljima [[Syrus Truesdale|Sajrusom]], [[Chumley Huffington|Čamlijem]] i [[Bastion Misawa|Bastionom]].U seriji se često pojavljuju likovi iz originalne serije a u prvoj sceni serije Džejden dobija kartu od [[Yugi Mutou|Yugija]].Priča serije pokazuje svijet u kojem je prva sporedna stvar Dvoboj Čudovišta i prikazuje obrazovni sistem Yu-Gi-Oh! svijeta čime bolje dočarava Yu-Gi-Oh!.Kroz priču Džejden i prijatelji se bore protiv Jahača Sjena,Društva Svijetla,Martinovog Carstva,Truemana i dr.U trećoj sezoni serije dolazi mnogo novih likova,a serija bilježi veliki uspjeh zahvaljujući novoj atmosferi franšize.
== Yu-Gi-Oh! R ==
== Yu-Gi-Oh! R ==
{{Glavni|Yu-Gi-Oh! R}}
{{Glavni|Yu-Gi-Oh! R}}

Verzija na dan 11 maj 2013 u 03:00

Datoteka:Yu-Gi-Oh!.gif
Oficijelni logotip Yu-Gi-Oh!-a

Yu-Gi-Oh! je japanska manga i anime franšiza započeta istoimenim stripom Yu-Gi-Oh!. Autor prve mange i animea je Kazuki Takahashi.

Historija franšize

Franšiza počinje izdavanjem prvog Yu-Gi-Oh stripa, ukupno izdat je 21 broj stripa.Zainteresovanost za strip postaje velika senzacija tako da 1998.godine izlazi prvi anime koji se prikazuje samo u Japanu.Da bi 1999.godine izašao prvi film.Film još više podiže zainteresovanost za Yu-Gi-Oh! tako da se manga završava, a počinje se prikazivati pravi anime Yu-Gi-Oh!.Publika ostaje zadivljena jer je Yu-Gi-Oh! premašio popularnost Pokemona što je izgledalo nezamislivo.Takahashijev novac se množio, a Yu-Gi-Oh! postaje brend zato što igra i karte postaju popularne.Yu-Gi-Oh! postaje franšiza kada se na TV Tokyo 2004. godine premijerno prikaže Yu-Gi-Oh! GX.Ovaj anime postaje popularan jer je nudio nove likove i stvaran svijet, a GX znači Generation Next (bos.Sljedeća Generacija) u Yu-Gi-Oh!-u i bio je još više za djecu.Iako nije ponovio uspjeh originalne serije ipak izlazi i manga Yu-Gi-Oh! GX baziran na anime. Iste godine izlazi i drugi film Yu-Gi-Oh! : Pyramid of Light koji je prikazan u skoro čitavom svijetu, ali nije dinio očekivani uspjeh.Nastavak franšize(iako se GX nastavio prikazivati) vraća nam stare likove naime 2006. godine izlazi Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters koji zadržava sve likove, ali nije vezan uopšte za glavnu priču.Capsule Monsters i nije bio veliki projekat tako da je snimljeno 12 epizoda.Yu-Gi-Oh! se nastavlja prikazivati i poslije Capsule Monstersa zajedno sa GX-om,ali za ljubitelje Yu-Gi-Oh! mange to je bilo premalo tako da je počeo izlaziti strip Yu-Gi-Oh! R u priči su isti likovi samo se strip vraća u vrijeme poslije Yugijeve pobjede nad Marikom, a strip se počeo izdavati početkom 2008. godine.

Yu-Gi-Oh!

Priča prati avanture dječaka Yugi Motoa koji živi sa djedom koji vodi prodavnicu za dvoboje.Njegov djed mu poklanja sklapalicu za koju mu kaže da je povezana sa drevnom egipatskom igrom dvoboja čudovišta.Yugi je jedne noći sklapa i iz nje se pojavi duh faraona starog 3000. godina.On postaje Yugijev prijatelj može živjeti u njegovom tijelu i većinu dvoboja on igra.On mu kaže da mora početi borbu kako bi spasili svijet.Postoji mnogo predmeta koji se nazivaju hiljadugodišnji elementi.Svaki od njih ima posebnu moć.Yugi prolazi mnoge borbe i nikada se ne predaje jer vjeruje u takozvani duh karata.On nikada nije sam sa njim su uvijek njegovi prijatelji Džoi, Tristan i Tea.

Yu-Gi-Oh! (film)

Yu-Gi-Oh! je prvi Yu-Gi-Oh! film.Izdat je 1998. godine i produciran je od strane Toei Animationa.Priča prati dječaka Shogoa koji dobija jednu od tri rijetke karte Plavoki-modri zmaj.Preostali dvije ima Seto Kaiba i pokušava je se domoći.Yugi ga slučajno upoznaje i pokušava ga testirati na dvobuju sa Kaibom.Film je rađen sa likovima iz prvih anime serijala koji su samo prikazivani u Japanu 1998. godine

Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters

Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters je mini-sezona i dio franšize Yu-Gi-Oh!. Nakon što sanja čudan san o čudovištima u Svijetu Čudovišta u Kapsulama Yugi pokušava da ga pronađe i oslobodi čudovišta.U tome mu pomaže djed koji poznaje priču o tome.U borbi mu svakako pomažu prijatelji Džoi, Tristan i Tea.Seijal se sastoji od dvanaest epizoda i zaseban je Yu-Gi-Oh! serijal zato što se ne nadovezuje na originalnu priču i Yami se rijeđe pojavljuje.

Yu-Gi-Oh! Film: Pyramid of Light


Yu-Gi-Oh! GX

Yu-Gi-Oh! GX je nastavak Yu-Gi-Oh! franšize premijerno prikazan 2004. godine na TV Tokyo.Priča prati dječaka Džejdena Yukija koji se upisuje na akademiju za Dvoboje Čudovišta.Džejden je intaligentan,talentovan i veoma lijen dječak koji često upada u nevolje sa prijateljima Sajrusom, Čamlijem i Bastionom.U seriji se često pojavljuju likovi iz originalne serije a u prvoj sceni serije Džejden dobija kartu od Yugija.Priča serije pokazuje svijet u kojem je prva sporedna stvar Dvoboj Čudovišta i prikazuje obrazovni sistem Yu-Gi-Oh! svijeta čime bolje dočarava Yu-Gi-Oh!.Kroz priču Džejden i prijatelji se bore protiv Jahača Sjena,Društva Svijetla,Martinovog Carstva,Truemana i dr.U trećoj sezoni serije dolazi mnogo novih likova,a serija bilježi veliki uspjeh zahvaljujući novoj atmosferi franšize.

Yu-Gi-Oh! R

Yu-Gi-Oh! R je manga nastavak Yu-Gi-Oh!-a.Ovoga puta priča se vraća u vrijeme nakon Kaibinog turnira Bojni Grad.Yugi se sa prijateljima ovoga puta bori protiv nasljednika Maximiliona Pegaza.

Yu-Gi-Oh! 5D


Vanjski linkovi