Yu-Gi-Oh!

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Yu-Gi-Oh! franšiza)
Yu-Gi-Oh! card example.

Yu-Gi-Oh! (遊☆戯☆王 Yū-Gi-Ō!) je manga japanskog autora i ilustratora Kazuki Takahashi-a, objavljena prvi put 1996. godine. Zbog velikog uspjeha od toga je napravljena animirana serija i veoma uspješna kartaška igra. Priča govori o šesnaestogodišnjem dječaku Yugiju koji dobija egipatsku zagonetku i s njom oslobađa duh egipatskog faraona. Zajedno sa njim u raznim borbama spašava svijet od propasti. Mnogi prijatelji, a pogotovo Joey (jap. Katsuya), Tristan (jap. Hiroto) i Tea (jap. Anzu), stoje uvijek iza njega i pomažu mu.

Franšiza[uredi | uredi izvor]

Oficijelni logotip Yu-Gi-Oh!-a

Yu-Gi-Oh! je japanska manga i anime franšiza započeta istoimenim stripom Yu-Gi-Oh!. Autor prve mange i animea je Kazuki Takahashi.

Historija franšize[uredi | uredi izvor]

Franšiza počinje izdavanjem prvog Yu-Gi-Oh manga stripa, a ukupno je izdat 21 broj. Strip postaje velika senzacija tako da 1998. godine izlazi prvi anime koji se prikazuje samo u Japanu.Da bi 1999.godine izašao prvi film.Film još više podiže zainteresovanost za Yu-Gi-Oh! tako da se manga završava, a počinje se prikazivati pravi anime Yu-Gi-Oh!.Publika ostaje zadivljena jer je Yu-Gi-Oh! premašio popularnost Pokemona što je izgledalo nezamislivo.Takahashijev novac se množio, a Yu-Gi-Oh! postaje brend zato što igra i karte postaju popularne.Yu-Gi-Oh! postaje franšiza kada se na TV Tokyo 2004. godine premijerno prikaže Yu-Gi-Oh! GX.Ovaj anime postaje popularan jer je nudio nove likove i stvaran svijet, a GX znači Generation Next (bos.Sljedeća Generacija) u Yu-Gi-Oh!-u i bio je još više za djecu.Iako nije ponovio uspjeh originalne serije ipak izlazi i manga Yu-Gi-Oh! GX baziran na anime. Iste godine izlazi i drugi film Yu-Gi-Oh! : Pyramid of Light koji je prikazan u skoro čitavom svijetu, ali nije dinio očekivani uspjeh.Nastavak franšize(iako se GX nastavio prikazivati) vraća nam stare likove naime 2006. godine izlazi Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters koji zadržava sve likove, ali nije vezan uopće za glavnu priču.Capsule Monsters i nije bio veliki projekat tako da je snimljeno 12 epizoda.Yu-Gi-Oh! se nastavlja prikazivati i poslije Capsule Monstersa zajedno sa GX-om,ali za ljubitelje Yu-Gi-Oh! mange to je bilo premalo tako da je počeo izlaziti strip Yu-Gi-Oh! R u priči su isti likovi samo se strip vraća u vrijeme poslije Yugijeve pobjede nad Marikom, a strip se počeo izdavati početkom 2008. godine.

Yu-Gi-Oh![uredi | uredi izvor]

Priča prati avanture dječaka Yugi Motoa koji živi sa djedom koji vodi prodavnicu za dvoboje.Njegov djed mu poklanja sklapalicu za koju mu kaže da je povezana sa drevnom egipatskom igrom dvoboja čudovišta.Yugi je jedne noći sklapa i iz nje se pojavi duh faraona starog 3000. godina.On postaje Yugijev prijatelj može živjeti u njegovom tijelu i većinu dvoboja on igra.On mu kaže da mora početi borbu kako bi spasili svijet.Postoji mnogo predmeta koji se nazivaju hiljadugodišnji elementi.Svaki od njih ima posebnu moć.Yugi prolazi mnoge borbe i nikada se ne predaje jer vjeruje u takozvani duh karata.On nikada nije sam sa njim su uvijek njegovi prijatelji Džoi, Tristan i Tea.

Yu-Gi-Oh! (film)[uredi | uredi izvor]

Yu-Gi-Oh! je prvi Yu-Gi-Oh! film.Izdat je 1998. godine i produciran je od strane Toei Animationa.Priča prati dječaka Shogoa koji dobija jednu od četiri rijetke karte Plavoki-modri zmaj.Preostali tri ima Seto Kaiba i pokušava je se domoći.Yugi ga slučajno upoznaje i pokušava ga testirati na dvobuju sa Kaibom.Film je rađen sa likovima iz prvih anime serijala koji su samo prikazivani u Japanu 1998. godine

Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters[uredi | uredi izvor]

Yu-Gi-Oh! Capsule Monsters je mini sezona i dio franšize Yu-Gi-Oh!. Nakon što sanja čudan san o čudovištima u Svijetu Čudovišta u Kapsulama Yugi pokušava da ga pronađe i oslobodi čudovišta.U tome mu pomaže djed koji poznaje priču o tome.U borbi mu svakako pomažu prijatelji Džoi, Tristan i Tea.Seijal se sastoji od dvanaest epizoda i zaseban je Yu-Gi-Oh! serijal zato što se ne nadovezuje na originalnu priču i Yami se rijeđe pojavljuje.

Yu-Gi-Oh! Film: Pyramid of Light[uredi | uredi izvor]

Yu-Gi-Oh! GX[uredi | uredi izvor]

Yu-Gi-Oh! GX je nastavak Yu-Gi-Oh! franšize premijerno prikazan 2004. godine na TV Tokyo.Priča prati dječaka Džejdena Yukija koji se upisuje na akademiju za Dvoboje Čudovišta.Džejden je intaligentan,talentovan i veoma lijen dječak koji često upada u nevolje sa prijateljima Sajrusom, Čamlijem i Bastionom.U seriji se često pojavljuju likovi iz originalne serije a u prvoj sceni serije Džejden dobija kartu od Yugija.Priča serije pokazuje svijet u kojem je prva sporedna stvar Dvoboj Čudovišta i prikazuje obrazovni sistem Yu-Gi-Oh! svijeta čime bolje dočarava Yu-Gi-Oh!.Kroz priču Džejden i prijatelji se bore protiv Jahača Sjena,Društva Svijetla,Martinovog Carstva,Truemana i dr.U trećoj sezoni serije dolazi mnogo novih likova,a serija bilježi veliki uspjeh zahvaljujući novoj atmosferi franšize.

Yu-Gi-Oh! R[uredi | uredi izvor]

Yu-Gi-Oh! R je manga nastavak Yu-Gi-Oh!-a.Ovoga puta priča se vraća u vrijeme nakon Kaibinog turnira Bojni Grad.Yugi se sa prijateljima ovoga puta bori protiv nasljednika Maximiliona Pegaza.

Yu-Gi-Oh! 5D[uredi | uredi izvor]

Fabula[uredi | uredi izvor]

Japanski učenik Yugi Mutou dobiva staru egipasku trodimenzionalnu zagonetku koju niko prije nije riješio i pokušava je riješiti. To će mu promijeniti cijeli život. Kad sklopi „hiljadugodišnju zagonetku“ oslobađa drevni duh egipatskog faraona Yamija kojem je izbrisano pamćenje i s kim dijeli tijelo. Pomoću igre „dvoboj čudovišta“, Yugi i Yami (kako faraon želi da se oslovljava), pokušavaju da vrate izgubljemo pamćenje faraona. Mnoge zle moći žele Yugiju oteti hiljadugodišnju zagonetku i njenu moć, ali Yugi se, zajedno sa svojim prijateljima Joeyem Wheeler, Teom Gardner i Tristanom Taylor, hrabro odupire.

Sezona Duelist Kingdom[uredi | uredi izvor]

Lista epizoda prve sezone

Prva sezona govori o "kraljevstvu dvoboja" - jednom od turnira Maximilion Pegasusa. Nakon što Yugi pobijedi dotad neporaženog prvaka u Dvoboju čudovišta, Kaibu, i njegova tri Plavooka Modra Zmaja sa nezaustavljivom Exodiom, Pegasus otima Yugijevog djeda natjeravši Yugija da učestvuje u turniru. U slučaju pobjede, vraća mu djeda natrag. Turnir je organizovan samo zato da bi Pegasus mogao ukrasti Yugijevu hiljadugodišnju zagonetku. Onaj ko posjeduje sve elemente ima neograničenu moć, a kasnije saznajemo da Pegasus želi elemente da bi oživo svoju zaručnicu Sesiliju. U finalu Yugi pobjeđuje i Pegasus ga proglašava "kraljem igara". Pred kraj sezone, Yami Bakura će Pegasusu ukrast hiljadugodišnje oko. Prva sezona ima još dvije kratke priče u drugoj priči „Virtual World“: Kaibu zatvore u virtualni svijet ljudi iz njegove firme. Yugi, Joey i Mokuba uspiju pobijediti velikog zmaja i oslobodit Kaibu.

Sezona Battle City Duels[uredi | uredi izvor]

Lista epizoda druge sezone

U 2. sezoni, Seto Kaiba organizuje turnir „Bojni grad“ da bi dobio tri egipatske "božanske karte". On dobiva od Ishizua kartu tzv. "Obeliska mučitelja" (eng. „God of Obelisk"). Druge dvije karte pripadaju Mariku, njenom bratu koji ih je ukrao iz njenih skrovišta. Kasnije će Yugi od Marika dobiti "Slajfera" (eng. „God of Osiris"). Ali Marik ima još jednu kartu krilatog zmaja Ra (jap. „God of Ra“). Marik želi da ukrade hiljadugodišnju zagonetku od Yugija da bi postao gospodar svijeta. Tako u 4kits verziji u japanskom orginalu želi da pobijedi faraona di se osvetio za to što je morao svoj cijeli život provesti kao čuvar grobnice). U finalu Marik će Mai poslati kraljevstvo sijena zato što je izgubila dvoboj.

Sezona: Enter the Shadow Realm[uredi | uredi izvor]

Lista epizoda treće sezone

Radnja treće sezone poćinje u sredini Battle City turnira. Cepelin sa kojim putuju finalisti je prisiljen od strane Noe Kaibe da sleti na vojnu bazu koja se nalazi na vodi. Yugi, Kaiba, te Yugijevi prijatelji su od Big Five zarobljeni u virtualni svijet. Tu moraju svi pojedinačno se borit protiv Big Five u dvoboju čudovišta zato što oni žele njihova tijela da bi mogli se ponovo vratit u realni svijet. Ispostavlja se da je Noa Kaibin davno nestali brat koji mu se želi osvetiti. Kasnije se pojavljuje i Gozaburo Kaiba Stov očuh i Noin pravi otac. Na kraju svi uspijevaju uz Noinu pomoć cepelinom pobjeći. Tek tad počinje pravo finale turnira u kojem Joey izgubi od Marika i biva jedno vrijeme onesviješćen ali ne odlazi Kraljevstvo sjena. Ipak u finalnom dvoboju Faraon (Yami Yugi) uspijeva poraziti Marikovu zlu stranu i osloboditi njegovu dobru i tako osloboditi i sve zarobljene duše.

Sezona: Waking the Dragons[uredi | uredi izvor]

Lista epizoda četvrte sezone

Radnja četvrte sezone počinje nakon završetka turnira. U ovoj se radnja koncentriše oko zlikovca Drca koji zarobljava duše jakih borca dvoboja čudovišta i to pomoću moćne karte (eng. The seal of Orichalcos) da bi oživio zvjer Leviatan da uništi svijet. Da bi uspio oreuzina čak i Kaiba Corp. Da bi mu plan uspio on želi da u dvoboju oduzme dušu Yami Yugiju. U brojnim dvobojima u kojima su brojni pa čak i mali Yugi izgube došu Leviatan je skoro oživljen samo fale duše Yamija i Kaibe. U posljednjem dvoboju Darc vođa ordanizacije Doom želi da ukrade Kaibinu i Yugijevu dušu. Kaiba ne uspijeva pobijediti i gubi dušu. Ali na kraju Yami Yugi uspijeva pobijediti Darca i osloboditi zarobljene duše.

Sezona: Grand Championship/Dawn of the Duel[uredi | uredi izvor]

Lista epizoda pete sezone

U prvom dijelu pete sezone radise o kratkom turniru koji organizuje Kaiba da bi spasio ugled svoje firme. Pobjednik turnira bi dobio čast da se bori protiv Yugija. Sve u svemu na turniru učestvuju igrači iz cjelog svijete pored nekih nepoznetih igrača na turniru učestvuju Rebecca Hawkins, Joey i Yugijev djed. Ali će na turniru učestvovat i jedan Kaibin njemački neprijatelj Siegfried von Schroder i inficirat Kaibin kompjuterski sistem sa viruzom. Jedan dječak kojeg su svi smatrali finim ispostavlja se kao njegov mlađi brat Leon on će turnir izgubit samo za dlaku ali će ipak na kraju pomoć Yugiju da uništi virus.

U drugom dijelu pete sezone radnja se prebacuje u Yami Yugijevu prošlost. U prošlosti će ga Yami Bakura izazvat na ultimativni dvloboj čudovišta u kojem se ponavljaju događaji iz starog Egipta. Nakon što povrati svoje sjećanje saznaje među ostalom da mu je pravo ime Atem. On uništava perzonificirano zlo Zorka/Yami Bakuru pomoću fuzioniranja triju egipatskih božanskih karti.

Nakon povratka u sadašnjost Atemu ostaje još samo jedan dvoboj u kojem mora dokazati da se on i Yugi mogu razdvojiti. U zerominijalnom dvoboju Yugi ga mora pobijediti. Radi iskustva koje je dobio radi faraona Yugi to i uspijeva. On dobija titulu „Kralj igara“ i Atem odlazi u svijet duhova. Nakon dvoboja hram se srušio a hiljadugodišnji elementi propali u pukotinu.

Dodatna sezona: Capsule Monsters[uredi | uredi izvor]

Lista epizoda dodatne sezone

Dodatna sezona Capsule Monsters sepočela emitirati nakom početka nasljedničke serije Yu-Gi-Oh GX u naredbi 4Kdis Enterteinmenta za Ameriku i razlikuje se od osnovne radnje. Igrači se ne bore sa kartama nego sa čudovištima koji su zarobljeni kapsule. U ovoj sezoni Tea i Tristan dobijaju važnu ulogu.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Yugi Muto

Yugi Muto (jap. 武藤 遊戯 Mutō Yūgi): Yugi Muto je za svoje godine vrlo malen (16 godina) i zbog toga ga drugi često zezaju. On je uvijek fin i poslušan i pomoću hiljadugodišnje zagonetke može stupiti u kontakt sa Yami Yugijem. Otac mu je uvijek u potrazi za novim pustolovinama.

Špil Yugi je svoj špil dobio od svog djeda sastoji se od raznih vrsta karti. Najdraža karta mu je Mračni čarobnjak(Dark Magician).

Yami Yugi

Yami Yugi (jap. 闇遊戯): Faraon Atem je 3000 stari egipatski faraon iz 18. Dinastije (4kids sa svojom licencom naznaćuju starost faraona na 5000 hiljada). On je veoma tajnovit i njegov duh živi u unutrašnjasti hiljadugodišnjeg elementa. On će to ime dobiti tek na kraju prve sezone Yami prijevodu na bosanski znači tama. U sezoni „Doom“ će ga zvati faraon a u sljedećim epizodama će se otkriti njegovo pravo ime Atem.

Špil Isti kao u Yugija

Téa Gardner

Téa Gardner (jap. Anzu Mazaki (真崎 杏子 Mazaki Anzu)): Téa Gardner je Yugijeva najbolja prijateljica. Nakon škole želi otići u Ney York i tamo naučiti plesati. Ona uvijek podržaje svoje prijatelje a kad je potrebno i ona se sa hrabrošću bori protiv zla.

Špil Tein se špil sastoji iz čarobnjaka i ljubavniih čudovišta.

Tristan Taylor

Tristan Taylor (jap. Hiroto Honda (本田 ヒロト Honda Hiroto)): Tristan Taylor je jedan Yugijev prijatelj. Prije je sa Joey-em Yugija maltretirao. To se promijenilo kada ih je u bitki protiv čistača Yugi spasio.

Špil Tristanov špil nije poznat

Joey Wheeler

Joey Wheeler (jap. Katsuya Jyonouchi (城之内 克也 Jōnouchi Katsuya)) : Joey Wheeler je Yugijev najbolji prijatelj koji je malo previše pozitivno samouvjeren i tokom serije razvija se u veoma dobrog majstora dvoboja čudovišta. On se pogotovo brine za svoju Sereneti oni su u djetinstvu razdvojeni. Sereneti boluje od bolesti očiju.

Špil Joeyev špil se u početku sastojo samo iz standardnih čudovišta dok mu Yugi nije pomogo a na putu prema kraljevstvu dvoboja Yugi je dao Joeyu čarobnjaka vremena(Time wizard). Najdraža karta mu je Plameni mačevaoc(Flame swordsman).

Seto Kaiba

Seto Kaiba (jap. 海馬 瀬人 Kaiba Seto): Seto Kaiba je vlasnik velike firme igara koja se zove „Kaiba Korporacija (KC)“ i jedan je od Yugijevih najvećih rivala. Njegov brat Mokuba je uvijek uz njega. On je bio nepobijeđeni šampion dvoboja čuduvišta sve dok ga nije Yugi porazio. Seto i Mokuba su preživili saobraćajnu nasreću u kojoj su izgubili roditelje. Veliko bogatstvo njihovih roditelja koji su trebali naslijediti otet im je od njihovih rođaka. Oni su kao siročad prihvaćeni od Guzaburu Kaibe svjetskog prvaka u šahu zato što ga je Seto pobijedio. Od tada Seto nosi i titulu svjetskog prvaka u šahu. Međuostalom Seto ima tri legenderna plavooka zmaja u svom špilu. U prvoj epezodi pokušao je sa programom Death T ubiti Yugija i njegove prijatelje.

Špil Kaibin špil je veoma moćan on posjeduje tri legenerna plavooka modra zmaja(Blue eyes white dragon) to jest tri od četiri jedine karte. U drugoj sezoni on posjeduje Obeliska Mučitelja(Obelisk the Tormenator) ali će ga u polufinalu njegovog turnira izgubit protiv Yugija. U četvtoj sezoni će dobiti Kritiusa ali na kraju sezone će nestati.

Marik Ishtar

Marik Ishtar (jap. マリク・イシュタール): Marik Ishtar je zapravo čuvar groba faraona. Ali želja da vidi svijet izvan njegove podzemne somovine i zlobnost njegovog oca pretvorila ga je u Yami Marik. Yami Marik je poslao svog oca u kraljvstvo sjena a Odion ga je spriječio da ne napravi još veću štetu. Pošto je tog dana vidio Shadija on misli da je faraon ubio njegovog oca od tada on se želi osvetu. On želi da dobije egipatske karte da bi mogao da ubije faraona i da on postane faraon to jest gospodar svijeta. Njegova starija sestra Ishizu Ishtar je posjedu hiljadugodišnje ogrlice. Yami Marik će pojav kad Odin umre. Tako da nema Odiona da štiti Marika od njegove loše strane.

Špil Marikov špil je veoma moćan sastoji se iz rijetkih i moćnih karti jedno vrijeme je posjedovao Krilatog zmaja Ra ali će ga u finalu izgubiti na Yugija.

Bakura

Bakura (jap. Ryo Bakura (獏良 了 Bakura Ryō)): Bakura je prijatelj Yugija. Ali on je u posjedu hiljadugodišnjeg prstena u kojem živi zli duh star 3000 godina koji često preuzme kontrolu nad njim. On želi da ukrade sve hiljadugodišnje elemente i da preuzme kontrolu nad svijetom. O njegovoj porodici poznato je samo da ima stariju sestru Amane koja umrla u saobraćajnoj nesreći. Ali Bakura joj ipak redovno šalje pisma kao da je živa. Otac mu je arheolog. On je hiljadugodišnji prsten našao na pijaci u egiptu. I kasnije ga poklonio svom sinu.

Špil Bakurin špil se sastoji iz karti duhova.

Maximilon Pegasus

Maximilion Pegasus (Pegasus J. Craford) jeste izumitelj dvoboja čudovišta. On organizuje turnir „kraljevstvo dvoboja“ da ukrao sve hiljadugodišnje elemente i oživio svoju zaručnicu Ceciliu. Njegov hiljadugodišnji elemenat se zove hiljadugodišnje oko. Pomoću njega može čitati misli drugih i zatvarati ljude u karte. On će izgubiti hiljadugodišnje oko u borbi sjena protiv zlog duha hiljadugodišnjeg prstena (u seriji Bakura).

Špil Pegazov špil se sastoji iz toon čudovišta. Njegova njamoćnija karta je toon svijet on pretvara čudovišta u toon zvijeri i štiti ih.

Mai Valentine

Mai Valentine (eng. Mai Kujaku (jap. 孔雀 舞 Kujaku Mai)) jeste lijepa, ali i jako, jako opasna. Ona je jedan od najbojih igrača na svijetu. Profinjena Mai ne vjeruje nikome i pomalo je usamljena. Svjesna je svoje ljepote i koristi koje joj ona može donijeti u igri. Ona je u početku varala koristeći mirise. Ali je na kraju ugledala se Yugija i Joeyja. Njena najdraža karta je Okrutna dama.

Špil Main špil sastavljen je na osnovici od Harpija i magični i trap karti koji jačaju njene harpije. Njena njamoćnija karta je Harpijin zmaj.

Igre[uredi | uredi izvor]

Od 1999. godine proizvelo se mnogo Yu-Gi-Oh igara za razne platforme. Proizvođač igara je Konami.

  • Capsuel Monster JP (Game Boy)
  • Forbidden Memories (PlayStation) 1999
  • Forbidden Memories (PlayStation) 1999
  • Duelists of the Roses (PS2) 2001
  • The Falsebound Kingdom (GC) 2002
  • Worldwide Edition (Game Boy Advance)
  • Dungeon Dice Monsters (Game Boy Advance)
  • Power of Chaos: Yugi The Destiny (PC) 2003
  • Power of Chaos: Kaiba The Revenge (PC) 2004
  • Power of Chaos: Joey The Passion (PC) 2004
  • Kaiba corporation virtual duel system beta (online banned)
  • Duelling network(PC online)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]