Razlika između izmjena na stranici "Antropoidi"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uklonjena 33 bajta ,  prije 5 godina
(review)
m
((review))
*''Platyrrhini'' <small>(Majmuni Novog svijeta)</small>
}}
'''Antropoidi''' ili antropoidni majmuni (grč. άνθρωπος – ''anthropos'' = čovjek) – simije (''Simii''; infraorderinfraordo: '''Simiiformes''', '''Anthropoidea''') su „viši [[primat]]i“, poznatiji kao [[majmuni Starog svijeta]] i [[bezrepi majmuni]], uključuju [[čovjek|ljude]] i ostale uskonosne majmune (''Catarrhyni''), te majmune Novog svijeta (''Plathyrrhyni'').
== Klasifikacija i evolucija ==
U ranijim klasifikaciji, majmuni Novog svijeta , majmuni Starog svijeta, majmuni i ljudi kolektivno poznati kao simije ili anthropoidi grupirani su pod Anthropoidea, dok dok su ''Strepsirrhini'' i tarzijusu (aveti) u podredu "Prosimii" (polumajmuni). U modernim klasifikacijama, tarzijusi i simije su grupirani u podredu [[Haplorhini]] , dok su Strepsirrhini ostali u istom u podredu (''Strepsirrhini'').<ref>Cartmill M., Smith F. H. (2011): The human lineage. John Wiley & Sons, Nw York, ISBN 978-1-118-21145-8.</ref><ref>http://books.google.com/books?id=X058kYnhxC0C&pg=PA89</ref> Uprkos tome, preferirane taksonomske podjele, pojam "[[polumajmuni]]" i dalje redovno prikazuju u udžbenicima i akademskoj literaturi zbog uobičajene bliskosti, uz uvjet uporedbe [[metrički sistem|metručkog sistama]]]] u znanosti i i onog koji se koristi u [[SAD]] i na drugim mjestima. Dokazi ukazuju na to da su [[primat]]i Starog i Novog svijeta prošli kroz paralelne procese [[evolucija|evolucije]].
 
[[Primatologija]], [[paleoantropologija]], i druga srodna polja [[nauka|nauke]] su podijeljena u korištenju sinonimnih imena za infrared Simiiformes i Anthropoidea. [[Robert Hoffstetter]], kojeg podržava i [[Colin Groves]], tada tvrdi da termin ''Simiiformes'', imapo [[Princip''principu Prioritetprioritrta'', a|ima prioritet]]prednost nad ''Anthropoidea'', zboga taksonomsketaksonomski termin '' Simii '' ( [[Jan van der Hoeven]]), od kojeg počelo klasificiranje ove skupine, datira još iz [[1833]]. Nasuprot tome, pojm Anthropoidea kojeg je uveo [[St. George Jackson Mivart]] datira iz [[1864]].<ref>http://books.google.com/books?id=hKzSc02tbaMC&pg=PA35&lpg=PA35, ISBN 978-0-415-28604-6</ref> dok ''Simiiformes'' ([[Ernst Haeckel]] [[1866]]. Vodi ka kontratvrdnji prioriteta.
Hoffstetter također tvrdi da ''Simiiformes'' je također izgrađen kao korektno ime infrareda (završava na - ''iformes ''), dok je Anthropoidea završava na -''oidea '', što je rezervirano za superporodice. On je također naglasio da se ''Anthropoidea'' previše lako brka sa "anthropoïdi", što u nekoliko jezika znači "majmuni".
 
Simije su podijeljene u tri grupe. Majmuni Novog svijeta (''Platyrrhini'') odvojili su se od ostatka simija prije oko 40 miliona godina, dok su paralelni ''Catarrhini'' zauzeli Stari svijet. Ova grupa se prije oko 25 miliona godina razdvojila na majmune Starog svijeta i „velike majmune“, poznate i kao „bezrepi majmuni“. "Repati majmuni" su parafiletska grupa, tj. nisu jedinstveno koherentni.
 
Slijedi lista simijakih familija i njihova [[biosistematika|biosistematski]] položaj u redu ''Primates''.<ref>Rylands A. B., Mittermeier R. A. (2009): South American primates: Comparative perspectives in the study of behavior, ecology, and conservation. Springer Verlag, Berlin, ISBN 978-0-387-78704-6.</ref>
* '''Ordo [[Primate]]s''Primates'''
** Subordo [[''Strepsirrhini]]'': ne-tarzijski [[polumajmuni]]
** Subordo [[''Haplorhini]]'': tarzijusi (aveti), repati i bezrepi majmuni
*** Infraordo [[''Tarsiiformes]]''
*** Infraordo '''Simiiformes'''
**** Parvordo [[''Platyrrhini]]'': Majmuni novog svijeta
***** Familija [[''Callitrichidae]]'': Marmozeti i tamarini
***** Familija [[''Cebidae]]'': Kapucini i vjeveričasti majmuni
***** Familija [[''Aotidae]]'': Noćni ili sova-majmuni
***** Familija [[''Pitheciidae]]'': Titi, saki i uakari majmuni
***** Familija [[''Atelidae]]'': Drekavci, pauk- i vuneni majmuni
**** Parvordo [[''Catarrhini]]''
***** Superfamilija ''Cercopithecoidea'' [[Majmuni Starog svijeta (''Cercopithecoidea'')]]
****** Familija [[Majmuni Starog svijeta – ''Cercopithecidae'': Psetoliki majmuni Starog svijeta
***** Superfamilija [[''Hominoidea]]''
****** Familija ''Hylobatidae'': Giboni
****** Familija ''Hominidae'': Veliki majmuni, uključujući i [[čovjek|ljude]]
== Također pogledajte ==
*[[Primat]]
*[[Majmuni]]
*[[Čovjekoliki majmuni]]
[[Kategorija:Zoologija]]
[[Kategorija:Životnje]]
[[Kategorija:Primati]]
[[Kategorija:ŽivotnjeMajmuni]]
==Vanjski linkovi==
* ''[['''Simia]]''''', [[Carolus Linnaeus]]ova orignalna klasifikacija opisanih primata.
* [http://www.biomedcentral.com/1471-2148/8/266 BioMed Central Full text Gene conversion and purifying selection of a placenta-specific ERV-V envelope gene during simian evolution]
* [http://animaldiversity.ummz.umich.edu/site/accounts/classification/Simiiformes.html ADW Simiiformes Classification]
23.119

izmjena

Navigacija