Razlika između izmjena na stranici "Antropoidi"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 405 bajtova ,  prije 5 godina
((review))
'''Antropoidi''' ili antropoidni majmuni (grč. άνθρωπος – ''anthropos'' = čovjek) – simije (''Simii''; infraordo: '''Simiiformes''', '''Anthropoidea''') su „viši [[primat]]i“, poznatiji kao [[majmuni Starog svijeta]] i [[bezrepi majmuni]], uključuju [[čovjek|ljude]] i ostale uskonosne majmune (''Catarrhyni''), te majmune Novog svijeta (''Plathyrrhyni'').
== Klasifikacija i evolucija ==
U ranijim klasifikaciji, majmuni Novog svijeta , majmuni Starog svijeta, majmuni i ljudi kolektivno poznati kao simije ili anthropoidi grupirani su pod Anthropoidea, dok dok su ''Strepsirrhini'' i tarzijusu (aveti) u podredu "Prosimii" (polumajmuni). U modernim klasifikacijama, tarzijusi i simije su grupirani u podredu [[Haplorhini]] , dok su Strepsirrhini ostali u istom u podredu (''Strepsirrhini'').<ref>Lambert D. (1989): The Cambridge guide to prehistoric man. Cambridge University Press, Cambridge, ISBN 0 521 33364 4; ISBN 0 521 33364 9.</ref><ref>Hadžiselimović R. (1986): Uvod u teoriju antropogeneze. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-9344-2-6.</ref><ref>Cartmill M., Smith F. H. (2011): The human lineage. John Wiley & Sons, Nw York, ISBN 978-1-118-21145-8.</ref><ref>http://books.google.com/books?id=X058kYnhxC0C&pg=PA89</ref> Uprkos tome, preferirane taksonomske podjele, pojam "[[polumajmuni]]" i dalje redovno prikazuju u udžbenicima i akademskoj literaturi zbog uobičajene bliskosti, uz uvjet uporedbe [[metrički sistem|metručkog sistama]]]] u znanosti i i onog koji se koristi u [[SAD]] i na drugim mjestima. Dokazi ukazuju na to da su [[primat]]i Starog i Novog svijeta prošli kroz paralelne procese [[evolucija|evolucije]].
 
[[Primatologija]], [[paleoantropologija]], i druga srodna polja [[nauka|nauke]] su podijeljena u korištenju sinonimnih imena za infrared Simiiformes i Anthropoidea. [[Robert Hoffstetter]], kojeg podržava i [[Colin Groves]], tada tvrdi da termin ''Simiiformes'', po ''principu prioritrta'', ima prednost nad ''Anthropoidea'', a taksonomski termin ''Simii'' ([[Jan van der Hoeven]]), od kojeg počelo klasificiranje ove skupine, datira još iz [[1833]]. Nasuprot tome, pojm Anthropoidea kojeg je uveo [[St. George Jackson Mivart]] datira iz [[1864]].<ref>http://books.google.com/books?id=hKzSc02tbaMC&pg=PA35&lpg=PA35, ISBN 978-0-415-28604-6</ref> dok ''Simiiformes'' ([[Ernst Haeckel]] [[1866]]. Vodi ka kontratvrdnji prioriteta.
 
Hoffstetter također tvrdi da ''Simiiformes'' je također izgrađen kao korektno ime infrareda (završava na - ''iformes''), dok je Anthropoidea završava na -''oidea '', što je rezervirano za superporodice. On je također naglasio da se ''Anthropoidea'' previše lako brka sa "anthropoïdi", što u nekoliko jezika znači "majmuni".
 
Simije su podijeljene u tri grupe. Majmuni Novog svijeta (''Platyrrhini'') odvojili su se od ostatka simija prije oko 40 miliona godina, dok su paralelni ''Catarrhini'' zauzeli Stari svijet. Ova grupa se prije oko 25 miliona godina razdvojila na majmune Starog svijeta i „velike majmune“, poznate i kao „bezrepi majmuni“. "Repati majmuni" su parafiletska grupa, tj. nisu jedinstveno koherentni.<ref>Lambert D. (1989): The Cambridge guide to prehistoric man. Cambridge University Press, Cambridge, ISBN 0 521 33364 4; ISBN 0 521 33364 9.</ref>
 
Slijedi lista simijakih familija i njihova [[biosistematika|biosistematski]] položaj u redu ''Primates''.<ref>Rylands A. B., Mittermeier R. A. (2009): South American primates: Comparative perspectives in the study of behavior, ecology, and conservation. Springer Verlag, Berlin, ISBN 978-0-387-78704-6.</ref>
****** Familija ''Hylobatidae'': Giboni
****** Familija ''Hominidae'': Veliki majmuni, uključujući i [[čovjek|ljude]]
 
==Reference==
{{reference}}
23.119

izmjena

Navigacija