Irkutsk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Irkutsk
Centar grada
Centar grada
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
DržavaRusija
RegijaIrkutsk
 • GradonačelnikVladimir Yakubovsky
Stanovništvo (2002)
 • Ukupno593.604
Poštanski broj664xxx
Pozivni broj+7 3952
Veb-sajtwww1.irkutsk.ru

Irkutsk (ruski: Ирку́тск; burijatski: Эрхүү Erkhüü; mongolski: Эрхүү Erkhüü) jedan je od najvećih gradova u Sibiru i administrativno središte Irkutske oblasti. Grad je udaljen približno 5.000 kilometara od glavnog grade Rusije Moskve. Prema zadnjem popisu stanovništva grad broji 593.604 stanovnika.

Historija[uredi | uredi izvor]

U 1652. godini Jakov Pohabov na mjestu današnjeg Irkutska je napravio zimski kamp za trgovanje zlatom i sakupljanjem poreza od lokalnog naroda Burijata. Iz ovoga kampa je kasnije nastao grad Irkutsk. Zvanični status grada je dodijeljen Irkutsku u 1686. godini. Prvi put, pod imenom Sibirska cesta (rus. Сибирский Тракт), koja je spajala Irkutsk sa Moskvom je izgrađena u 1760. godini. Izgradnjom ove ceste grad je počeo da cvijeta. Nova roba kao zlato, dijamanti, svila i čaj, često porijeklom iz Kine su se pojavili u Irkutsku po prvi put u njegovoj historiji.

Zbog svoje oštre klime, Sibirija je tokom vijekova uvijek bila poznata kao mjesto za protjerane osobe. Već za vrijeme Džingis Kana kazne su kao smrt ili protjerivanje u Sibiriju.