Punjena paprika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Punjena Paprika s krompirom

Punjena paprika jest jelo od paprike, punjeno mješavinom mesa i riže u umaku od paradajza, sastojaka koji se sastoje od zelene ili crvene paprike, jaja, začina, soli, paradajza , mljevenog mesa i riže.

Jelo se naziva punjena paprika na bosanskom, polnjena paprika na slovenskom, Palnena Chushka na bugarskom, Polneti Piperki na makedonskom, Plněná paprika na češkom, Plnená paprika na slovačkom, a Töltött paprika[1] na mađarskom, što znači „punjene paprike“ , Farširovani perec na ukrajinskom, što znači "punjena paprika". Jelo je popularno u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji,Sjevernoj Makedoniji, Bugarskoj, Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Ukrajini. Također postoje mnoge varijacije jela širom Balkana.

Punjene paprike tradicionalno su jelo u svim kuhinjama jugoistočne Evrope. Najčešće se pripremaju tako da paprike napunite mješavinom mljevenog mesa, riže i nekoliko začina.

Tradicionalno u Bugarskoj punjenje se priprema unaprijed skuhanom rižom, lukom, mljevenim mesom i začinima. Nakon punjenja paprika stavljaju se u posudu za pečenje, dodaje se voda i jelo peče u pećnici. Ako se ohlađenom nadjevu doda sirovo jaje, punjene paprike mogu se kuhati u tavi.

Osim mljevenog mesa i riže, mogu se koristiti vegetarijanska punjenja poput poriluka, riže, graha, bulgura, kuskusa. Moguće je puniti paprike svježim sirom i jajima. Sami paprike mogu biti svježe ili sušene.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ June Meyers Authentic Hungarian Heirloom Recipes Cookbook

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]