Raketa (oružje)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Raketni bacač Katjuša, jedno od najranijih modernih raketno-artiljerijskih oružja

U vojnoj terminologiji, raketa[1][2] je samohodni, nevođeni ili vođeni sistem oružja koji pokreće raketni motor. Iako se prvenstveno koriste kao artiljerijski sistemi srednjeg i dugog dometa, u prošlosti su rakete imale značajnu upotrebu kao oružje vazduh-zemlja, neke se koriste kao oružje vazduh-vazduh, pa čak (u nekoliko slučajeva) i kao zemlja-vazduh uređaji. Primjeri modernih raketnih sistema zemlja-zemlja uključuju sovjetski BM-27 Uragan i američki M270 višestruki raketni sistem.

Vojnim jezikom, raketa se razlikuje od projektila prvenstveno po nedostatku aktivnog sistema navođenja; rane rakete postale su poznate kao "navođene rakete". Neke rakete su razvijene kao nevođeni sistemi i kasnije nadograđene na vođene verzije, poput GMLRS-a, a one općenito zadržavaju termin "raketa" umjesto da postanu "projektili".[3] Rakete ili projektili koji putuju pod vodom, poput VA-111 Shkval, poznati su kao "torpeda", bez obzira na njihov pogonski sistem.

Otisak drvenih blokova iz perioda Edo koji prikazuje samurajske topnike kako ispaljuju bo-hiju iz hiya-zutsua (pušaka za vatrene strijele).

Upotreba raketa kao nekog oblika artiljerije datira još iz srednjovjekovne Kine gdje su se koristile naprave kao što su vatrene strijele (iako uglavnom kao psihološko oružje), te se postepeno proširila na Evropu i Bliski istok. Rakete su postale značajno oružje tokom 20. stoljeća kada su precizni proizvodni procesi omogućili relativno precizne rakete.

M270 MLRS
Panzerfaust 3 njemačke vojske.
AH-64 ispaljuje rakete

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rocket and missile system | Definition, Types, & Facts | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 9. 5. 2024.
  2. ^ "Rocket History". NASA.
  3. ^ "GMLRS". British Army. 18. 10. 2012. Arhivirano s originala, 18. 10. 2012. Pristupljeno 24. 7. 2019.