Razgovor s korisnikom:AzLove87

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Commons-emblem-notice.svg

AzLove87, dobro došli na Wikipediju na bosanskom jeziku – slobodnu enciklopediju!


Stranice Pomoć i Najčešća pitanja olakšat će Vam da se snađete nakon registracije. Na njima se nalaze objašnjenja kako koristiti Wikipediju, kako kreirati članke i kako članci trebaju izgledati. Slobodno radite na Wikipediji i razgovarajte s drugima.

Više informacija dostupno je na Čaršiji, gdje možete razgovarati s drugim korisnicima. Možete kontaktirati i s nekima od administratora ako imate neko posebno pitanje.

Na svoju korisničku stranicu možete staviti odgovarajuće Babel okvire i korisničke šablone, tako da drugi znaju koje jezike poznajete, šta Vas zanima, čime se bavite i tome slično.

Kad pišete na stranici za razgovor nekog članka ili na stranicama za razgovor drugih korisnika, molimo Vas da se obavezno potpišete uz pomoć četiri znaka tilda ~~~~ ili tako što ćete kliknuti na znak za potpis Vector toolbar signature button.png na vrhu prozora za uređivanje. Također preporučujemo da za provjeru izgleda članka koristite opciju "Prikaži izgled". Učestalim korištenjem opcije "Sačuvaj članak" opterećujete stranicu nedavne izmjene i historiju članka.

Radite zajedno s drugim korisnicima, dijelite ideje i rješavajte probleme.

S vremena na vrijeme pogledajte nedavne izmjene, gdje možete vidjeti nedavne aktivnosti na Wikipediji.

Prilikom postavljanja slika koristite ispravne šablone za licencu i vodite računa o autorskim pravima prilikom pisanja članaka. Članci ili slike koje krše autorska prava bit će obrisani.Don't speak Bosnian? Bs-0?
Talk to us via our Village Pump in English
P. S: Imate li primjedbe ili komentare na ovu poruku?
Kliknite ovdje.
Prvi koraci
Pogledaj

Wikipedia:Uvod

Poštovani, poštovana. Članci o osobama koje ste napisali nisu relevatni za enciklopediju (izuzev članka o Q festivalu, koji bi uz značajnu doradu mogao ostati). IMHO, osobe o kojima ste napisali članke, osim što se zalažu za ravnopravnost tih osoba u društvu, šta su još značajno uradile u svom životu osim što su po spolnom identitetu malo drugačije od općeprihvaćenih društvenih normi?--- CH3OHCl3Radodaj H2O 08:49, 28 januar 2019 (CET)

Postovani, Lepa Mladjenovic je spisateljica, te je bila jedna od inicijatorki pokreta Zene u crnom u Beogradu koji se zalagao protiv rata u BiH, protiv Milosevicevog rezima, te su aktivno radile sa izbjeglicama iz BiH. Lepa Mladjenovic je takodje radila sa desetine hiljada zena te je dobila nekoliko svjetski priznatih nagrada za svoj rad. Ne razumijem zasto se ona na bosanskoj Wikipediji ne bi smatrala relevantnom. Obrisati clanak o njoj bi bilo kao da brisemo clanke o Harvey Milku na engleskoj Wikipediji.

Lejla Kalamujic je primarno spisateljica, koja je izmedju ostalog drugacija po svojoj seksualnoj orijentaciji i to je javna cinjenica. Ako uvrstavamo licne podatke i historiju o licnom zivotu drugih osoba - ne razumijem zasto bismo skrivali na Wikipediji te detalje za osobe koje su drugacije? Takodje, zasto bismo brisali nagradjene spisatelje i spisateljice iz BiH? Naprotiv, ja bih rado da osobe iz BiH koje pisu o razlicitim temama i bivaju nagradjene za svoj rad u svojim poljima budu dio Wikipedije.

Alma Selimovic je uveliko doprinijela prikazivanju razlicitosti kroz svoju umjetnost u BiH. Ko smo mi da selektujemo i raspravljamo sta je umjetnicki prihvatljivo a sta ne? Takodje, ona je jedna od BH skulptorica koja je poznata u americkoj dijaspori (Metro Weekly je pisao o njenom radu) i njen rad se vani cijeni te stvarno mislim da se trebaju prepoznati ti napori i u drzavi iz koje je bila otisla. Ona je takodje medju prvim osobama koja je javno istupila u BiH jedna je od pokretacica Queer Sarajevo Festivala, te je bila dio prve LGBTIQ organizacije - sto je vrlo bitan podatak iz socioloske perspektive.

Bojan Aleksov je historicar sa pozamasnim obimom svojih radova, te je izmedju ostalog gej, kao sto je bio i pokretac "Prigovor savjesti" protiv sluzenja u vojsci za vrijeme rata u BiH. Ako je Wikipedija otvorena za clanke o ratnim zlocincima - ne razumijem zasto ne bi bila otvorena za ljude koji su se protivili tim istim zlocinima i posvetili desetine godina svog zivota borbi protiv istih?

Ako je Vas osnov za brisanje clanaka samo razlicitost "tih" osoba, onda me jako rastuzuje da vidim da je Wikipedija podlozna cenzuri sto je suprotno mojim vidjenjima ovog prostora koji je otvoren za sve osobe koje su nagradjivane u svojim poljima. Ja bih Vas pozvala da doprinesete ovim clancima tako sto cete mi sugerisati na reference ili neka poboljsanja umjesto argumenta koji ste mi iznijeli. Na kraju krajeva, ovdje smo zbog dijeljenja znanja u razlicitim poljima kao i doprinosa da Wikipedija na bosanskom jeziku bude bogatija i da raste, te da inspirisemo druge osobe da se ukljuce i pisu. AzLove87 (razgovor) 17:15, 30 januar 2019 (CET)

Znao sam da ćete se "uhvatiti" na riječ različitost. OK, ako te ljude smatramo ravnopravnim s ostalima, po čemu su to te osobe "zaslužile" da se uvrste u enciklopediju? Da li su uradili nešto "posebno" osim što u medijima naglašavaju da su "drugačiji". Da li je njihova "različitost" jedino što je vrijedno spomena? Koliko vidim iz vaših odgovora da jeste. Posmatrajte ih samo kao historičare ili spisateljice i zapazit ćete da su minorni odnosno, laički rečeno, ni svi "wannabe" pisci ili historičari nisu relevantni da se po kriterijima Wikipedije piše članak. Na Wikipedije nema cenzure. Među člancima na Wikipediji na bosanskom jeziku možete pronaći članke i o gejevima, i prostituciji, i pornografiji i ostalim "različitostima".--- CH3OHCl3Radodaj H2O 10:35, 1 februar 2019 (CET)