Rio de Janeiro (savezna država)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Rio de Janeiro
Savezna država Brazila
Zastava
Simbol
Država  Brazil
Graniči sa Minas Gerais
Espírito Santo
São Paulo
Glavni grad Rio de Janeiro
Površina 43,696,1 km2
Stanovništvo 16,231,365[1] (2012.)
Gustoća 370 /km2 
Vlada
 - Guverner Cláudio Castro
Vremenska zona UTC-03:00
 - ljeto UTC-02:00
Poštanski broj 20000-000 do 28990-000
Veb-sajt: www.rj.gov.br/

Rio de Janeiro jest jedna od 26 saveznih država Brazila. Smještena je unutar Jugoistočne regije. Glavni i najveći grad države jest Rio de Janeiro, veliki urbani centar, po kojem je država i nazvana.

Zauzima površinu od 43.696,1 km2 i po površini je jedna od najmanjih brazilskih država (24. po veličini). Prema podacima iz 2012, u državi je živjelo 16.231.365 stanovnika što je čini trećom najmnogoljudnijom administrativnom jedinicom Brazila, sa gustoćom od 370 stanovnika po km2.

Ekonomija ove brazilske savezne države predstavlja drugu najjaču ekonomiju u Brazila, poslije ekonomije São Paula.

Iako je država Rio de Janeiro najmanja država unutar Jugoistočne regije i jedna od najmanjih u Brazilu, treća je najmnogoljudnija savezna država sa populacijom od oko 16 miliona stanovnika. Najgušće je naseljena država i treća država po dužini obale (poslije država Bahia i Maranhão).

Historija[uredi | uredi izvor]

Rio de Janeiro, glavni grad istoimene države

Nasljedne kapetanije[uredi | uredi izvor]

Evropska prisutnost u Rio de Janeiro je stara koliko i sam Brazil i datira još iz 1502. godine.

Rio de Janeiro je nastao od dijelova kapetanija Tome i Sao Vicente. Između 1555. i 1567. godine, teritorija je praktično bila okupirana od strane Francuza, koji su namjeravali osnovati koloniju Francuska Antarktika (francuski: France Antarctique). Kako bi spriječio okupaciju Francuza, Estácio de Sá je u martu 1565. godine osnovao grad Rio de Janeiro.

U 17. vijeku, stočarstvo i uzgoj šećerne trske su predstavljale glavne privredne aktivnosti. Otkrićem zlata u 18. vijeku i dragog kamenja u Minas Geraisu, Rio de Janeiro je postao glavna luka za izvoz rude. Naslijedivši Salvador, 1763. godine, Rio de Janeiro je postao prijestonica kolonijalnog Brazila.

Smjenom dinastija u Portugalu 1808. godine, bivša portugalska aristokracija dolazi u Brazil čime Rio de Janeiro i njegova okolina doživljavaju urbanističku reformu. Među promjenama koje su se desile u to doba najznačajnije su: transformacija javne uprave i pravosuđa, osnivanje novih bolnica, postavljanje temelja prve banke u zemlji - Banco do Brasil - i osnivanje Royal Pressa, prvih novina u Rio de Janeiru.

Neutralni grad[uredi | uredi izvor]

Godine 1834. grad je transformisan u slobodni grad, i dalje ostaje glavni grad dok ostatak teritorije od kapetanije prerasta u provinciju sa glavnim gradom Niterói. 1889. godine, grad postaje glavni grad Republike Brazil, provincije postaju države, a neutralni grad se transformiše u federalni distrikt. Prebacivanjem glavnog grada Brazila u Brasiliju, 1960. godine, grad Rio de Janeiro postaje država Guanabara.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Rio de Janeiro graniči sa sljedećim saveznim državama: Minas Gerais na sjeveru i sjeverozapadu, Espírito Santo na sjeveroistoku i državom São Paulo na jugozapadu. Na istoku i jugu izlazi na obale Atlantskog okeana.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Brazilski institut za geografiju i statistiku Pristupljeno 04. januara 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]