Srednjozapadna regija (Brazil)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Položaj regije unutar granica Brazila

Srednjozapadna regija (portugalski: Região Centro-Oeste do Brasil) je jedna od pet geografskih regija Brazila. Sastavljena je od 3 od ukupno 26 saveznih brazilskih država: Goiás, Mato Grosso i Mato Grosso do Sul i Federalnog Distrikta u kojem se nalazi i glavni grad Brazila, Brasília.

Premještanjem saveznog glavnog grada iz Rio de Janeira u Brasíliju, 1960-ih, i izgradnjom puteva i željeznice prema unutrašnjosti zemlje omogućilo je lakši pristup ovom dijelu Brazila, što je dovelo do ubrzanog naseljavanja ovog područja i značajnog doprinosa njegovom razvoju.

Jedna od saveznih država, Mato Grosso do Sul, je nastala 1979. godine, čime se realizirala odluku vlade da podijele tadašnju državu Mato Grosso u dvije zasebne države kako bi se olakšalo upravljanje i razvoj ove regije.

Svojim položajem, predstavlja srce Brazila i zauzima 18,86% nacionalne teritorije.

Privreda[uredi | uredi izvor]

Glavna privredna aktivnost srednjozapadne regije se bazira na stočarstvu, koje je preuzelo primat u odnosu na rudarstvo (rudnici zlata i dragog kamenja), koje je u prošlosti karakterisalo privrednu aktivnost ove regije. Najveće rezerve mangana u Brazilu nalaze se upravo u ovoj regiji, u Urucum Woodsu. Osim toga, politički biznis i turizam su također veoma važni za regiju.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema podacima brazilskog instituta za geografiju i statistiku iz 2009. godine, tri najnaseljenija grada regije su: Brasília (2.606.885), Goiânia (1.281.975) i Campo Grande (755.107). Na područje ove regije nalazi se ukupno 237 gradova.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Portugalski jezik je službeni jezik Brazila, a time i primarni jezik koji se uči u školama. Pored ovog jezika, engleski i španski jezik su također dio službenog srednjoškolskog nastavnog plana i programa.

Od visokoškolskih ustanova, na području ove regije egzistiraju univerziteti:

  • Univerzitet Brasília (UnB);
  • Savezni univerzitet de Mato Grosso (UFMT);
  • Savezni univerzitet de Goiás (UFG);
  • Savezni univerzitet de Mato Grosso do Sul (UFMS).

Reference[uredi | uredi izvor]