Goiás

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Goiás
Savezna država Brazila
Zastava
Simbol
Država  Brazil
Graniči sa Tocantins
Bahia
Minas Gerais
Mato Grosso do Sul
Mato Grosso
Glavni grad Goiânia
Površina 340,086 km2
Stanovništvo 6,155,998[1] (2012.)
Gustoća 18 /km2 
Vlada
 - Guverner Marconi Perillo
Vremenska zona BRT UTC-3
 - ljeto BRST UTC-2
Poštanski broj 73700-000 do 76790-000
Kod BR-GO
Veb-sajt: www.goiasagora.go.gov.br/

Goiás je jedna od 26 saveznih država Brazila. Nalazi se u centralnom dijelu Brazila, unutar Srednjozapadne regije.

Prostire se na površini od 340.086 km2, a prema podacima iz 2012, u njoj je živjelo 6.155.998 stanovnika. Gustoća naseljenosti iznosi 18 stanovnika/km2. Sedma je brazilska savezna država po veličini i 12. po broju stanovnika.

Graniči sa Federalnim distriktom i saveznim državama (od sjevera u smjeru kretanja kazaljke) Tocantins, Bahia, Minas Gerais, Mato Grosso do Sul i Mato Grosso.

U sklopu Nacionalnog parka Chapada dos Veadeiros se nalaze mnoge atrakcije kao što su kanjoni, doline i vodopadi. Od ostalih atrakcija tu su još i historijski grad Goiás koji se nalazi 132 km od Goiânia, osnovan početkom 18. vijeka i vodopad tople vode Caldas Novas, kojeg posjeti više od milion turista godišnje.

Glavni i najveći grad u državi je Goiânia.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Goiás se nalazi u istočnom dijelu Srednjozapadne brazilske geografske regije i u južnom dijelu Brazilskog gorja. Zauzima veliki plato, veliku, gotovo ravnu površinu, sa nadmorskom visinom između 750 i 900 metara nadmorske visine i predstavlja međuzonu između tri najveća brazilska riječna sistema. Na jugu, vode Goiása odvodi rijeka Paranaíba, pritoka rijeke Parane; na istoku je to rijeka São Francisco a na sjeveru rijeke Araguaia i Tocantins. Druge veće rijeke u državi su: Meia Ponte, Aporé, São Marcos, Corumbá River, Claro, Parana, Maranhão, Parana i Preto. Nijedna od ovih manjih rijeka nije plovna, osim za mala plovila na kraćim udaljenostima.

Najviši vrh države je Pouso Alto visok 1.676 metara a nalazi se u regiji Chapada dos Veadeiros.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Brazilski institut za geografiju i statistiku Pristupljeno 13. januara 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]